Isolatie houten vloer spijkerflens steenwol omgekeerd

JvS768

  • #1
Ik ben wel heel benieuwd naar ervaring met het omgekeerd aanbrengen van die spijkerflens steenwol. Ik heb een net een huis uit 1916 gekocht zonder isolatie onder de vloer, wel met droge kruipruimte en ben me aan het verdiepen in de beste maar ook prettigste manier om het goed te isoleren.

Ik moet zeggen dat ik op "het hoort andersom" na nog niet echt snap wat nu precies het nadeel is van 'verkeerd om' hangen. Ik kan me voorstellen dat de Rd van 3,0 wat lager wordt, omdat de reflecterende laag aan de verkeerde kant zit. Maar hoe groot dat effect is durf ik niet te zeggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

Warme lucht gaat van warm naar koud, dus door het hout van de vloer de isolatie en het aluminium. In de lucht zit vocht maar deze gaat niet door het aluminium en blijft daar op hangen. Die aluminium is koud en het vocht condenseerd op het aluminium. Plaats je de isolatie zoals het hoort wordt het vocht op de warme kant van de damprem geblokkeerd, daar is de temperatuur hoger en zal niet condenseren.

Een droge kruipruimte is gunstig meer heeft wat betreft de isolatie niet veel invloed. De temperatuur die daar heerst en de ventilatie hebben dat wel.
De Rd blijft gelijk, tenzij de isolatie erg nat wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu