Damprem bij isolatie houten vloer met gespoten pir

DanielPee

  • #1
Hallo Forum,

Ik zit met een uitdaging bij mijn klushuis... Het betreft een huis met stenen spouwmuur op de begane grond en op de eerste verdieping een houten balk vloer en een schuin dak. Een gedeelte van de vloer van de eeste verdieping steekt uit buiten de spouwmuur van de begane grond: ongeveer 1.5m van de vloer hangt dus boven de buitenlucht. Dit stuk overhang wordt met gespoten pir geisoleerd en voor zover mij bekend is dit waterafstotend, maar niet dampdicht.

Nu mijn vraag: Waar breng ik de damprem het beste aan?
1. Bovenop de houten vloer? Dan kan damprem eenvoudig met de damprem van het schuine dak verbonden worden, maaaar dan zit de houten vloer opgesloten tussen damprem en gespoten pir. Ook zit ik dan met het probleem dat de damprem door de vloer heen moet om op de bovenkant van de beganegrondmuur aan te sluiten, de bakstenen spouwmuur sluit namelijk niet aan met de houtenvloer, daar zit 1 tot 2 stenen afstand tussen.
2. Onder de houten vloer. Vanaf de onder en dus buitenkant de damprem aanbrengen. De vloer zit dan aan de dampdicht kant. Op deze manier kan de damprem eenvoudiger op de bakstenen muur aangesloten worden. Dan zit ik alleen met het probleem dat de damprem onder de vloer niet aansluit op de damprem van het dak (daar zit een stuk houten vloer tussen) en de kopse kanten van de balk niet afgesloten worden met de damprem. En moet ik dan echt de houten balken met de damprem 'inpakken' of is het voldoende om alleen stroken damprem tegen de onderkant van de vloer te bevestigen?

Of denk ik veel te moeilijk?

Gr en dank voor de hulp, Daniel
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even voor de duidelijkheid:
Om een simulatie te doen hebben we de volgorde van binnen naar buiten nogal.
In jouw geval in de van boven naar beneden, want buiten is aan de onderkant van de vloer. (als ik het goed begrijp)
Je hebt nu: (graag aanvullen)
Binnenruimte
houten vloer
(balken?)
Buitenlucht

Je krijgt straks:
Binnenruimte
houten vloer
gespoten pur (tussen de balken)
Buitenlucht

Hier geen damprem nodig, want er is maar één isolatie laag en aan de koude kant is er niks, maar daar zal waarschijnlijk wel iets zijn.
Als er een damprem nodig is, dan komt die aan de warme kant. In dit geval op de houten vloer, dat kan dan meteen de ondervloer zijn voor de leef vloer.
Optie 1 dus, optie 2 gaat door de balken niet werken. Het probleem met je aansluiting op de spouw is waarschijnlijk niet zo erg. Hoewel die me niet helemaal duidelijk is. (foto?)
 
Laatst bewerkt:

DanielPee

  • #3
Hoi Jack,

Dank voor je antwoord.

Ik heb nu:
Binnenruimte
houten vloer
Balken
Buitenlucht

Ik krijgt straks:
Binnenruimte
houten vloer
balken
gespoten pur (tussen de balken)
Keralit (geen dampopen folie want er komt toch geen water in de buurt)
Buitenlucht

Ik heb een fotos vanaf de onderzijde/buitenkant toegevoegd. Op de ene foto zit er een stenenspouwmuur onder de vloer (kier is ongeveer eensteens) op de andere foto zit er een kozijn onder de vloer (kier de gehele hoogte van de balk). De latjes met spijkers zijn om de vogels weg te houden ;-)

Gr, Daniel

IMG_20230525_073952.jpg IMG_20230525_074149.jpg
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu