Isolatie hellend dak van buitenaf

JeroenMeubelmaker

  • #1
Ons huis uit 1923 heeft een ongeisoleerd pannendak. Het betreft een gordingkap dus geen kepers. Op de gordingen is nu houten dakbeschot aangebracht, tengels, panlatten en dakpannen. Om meerdere redenen (binnenruimte, isolatiewaarde) gaat komende maanden het dak van buitenaf gerenoveerd worden. Oude dakbeschot gaat eraf zodat we alleen de gordingen overhouden. Hierop worden kepers geplaats, op de kepers underlayment 12mm en daarop 120mm PIR platen (boven en onder voorzien van alu cachering) met sponning. Hier komen vervolgens de nieuwe tengels en panlatten op en uiteraard de pannen. De hogere opbouw kan zonder aanpassing van de bestaande kopgevels omdat deze ruim boven het dakvlak uitsteken. Ik ben bekend met renovatieplaten waar de tengels al opzitten maar omdat tegelijkertijd aan de achterzijde van het dak een dakkapel van ruim 8m1 breed wordt geplaatst hebben we hier niet voor gekozen.

Mijn vraag heeft betrekking op het gebruik van de dampremmende en dampopen folie.

Het idee is om direct op het nieuwe underlayment de dampremmende (of dampdichte) folie aan te brengen. Dit moet voorkomen dat condensatie optreedt tussen underlayment en isolatie. Ervan uitgaande dat het underlayment dampopen is zou tussen dampdichte folie en underlayment geen condensatie optreden omdat dit door ventilatie van de zolder (ofwel raam op een kier) op een natuurlijke manier verdwijnt en zich niet op het underlayment ophoopt en op termijn problemen kan veroorzaken. Dit is een aanname, graag advies!

Tot slot de vraag of een dampopen folie (spinvlies), naar ik aanneem te plaatsen op de nieuwe tengels onder de panlatten, een functie heeft anders dan het afvangen van eventueel water/ stuifsneeuw dat tussen de pannen door zou komen. Graag advies!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Waarom geen renovatieplaat over het dakbeschot?
Dan ga je minder omhoog en je kepers worden in je plan een koudebrug.
De spinvisfolie, behoort aan 2 zijden vrij te liggen, niet strak onder de panlatten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Op de underlayment wil je een Alu PIR isolatie aanbrengen deze isolatieplaten zijn door de cachering absoluut dampdicht. Via de naden van de platen zou misschien iets van vochttransport kunnen plaatsvinden echter door de naden stroomt de lucht in de vrije ruimte tussen de pannen en de isolatie. Platen goed sluitend aanbrengen iets meer moeite veel voordeel.
Je kan een dampremmende laag aanbrengen heeft niet veel zin.
De underlayment ligt aan de warme kant van het dak dus daar zou nooit vocht kunnen ontstaan.

Een onderdak is wel een must maar daar is keus genoeg in.
 

JeroenMeubelmaker

  • #4
Dank voor reactie. Ik heb genoeg ruimte om omhoog te gaan. Door het ophogen van het dak wordt de nokhoogte uiteraard ook hoger waardoor de te plaatsen dakkapel ook hoger kan komen. Onder de huidige nok is maar een stahoogte van 210cm en die wil ik ook als hoogte in dakkapel hebben. Daarnaast moet ik voor renovatieplaten een kraan huren...

Ben niet helemaal in beeld waarom de kepers een koudebrug zouden vormen. Op de kepers komt underlayment. Dan is het dakvlak geheel vlak en daar komen de PIR platen dan op. Ik denk dat koudebrug zou ontstaan als ik tussen de kepers ga isoleren.

Tav plaatsing spinvlies folie kan het volgens mij niet anders dan zoals ik aangaf, tussen tengels en panlatten. Ik kan hem niet op de panlatten zetten en, alhoewel ik daar niet zeker van ben, ook niet tussen tengels en isolatie. Idee is om de spinvlies op de tengels te nieten en vervolgens definitief vast te zetten met de panlatten
 

JeroenMeubelmaker

  • #5
Hey WGB, dank voor reactie! Daarom wilde ik ook PIR platen met sponning, soort mes en groef naar ik aanneem, gebruiken. Sluiten als het goed is perfect aan. Bij gebruik van de alu pir is een dampremmende laag niet zinvol. Ik heb de term meer gelezen maar wat is dan het onderdak zoals jij ook aangeeft?
 

JeroenMeubelmaker

  • #6
Of bedoel je met het onderdak de spinvlies folie die ik eerder aangaf?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Niet goed gelezen mbt de koudebrug, die is er idd niet,
Hoe maak je de tengels en panlatten vast op de pir?
Dubbele tengels zorgt voor vrijhangende folie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Onderdak ben ik niet zo in thuis. Moet sterk zijn zodat je er geen gaten ik kan trappen als je met de pannen bezig bent. Ik heb is gelezen dat er folies zijn die moeten vrij hangen lijkt mij ook onmogelijke eis. Een platdak is meer mijn ding.
 

JeroenMeubelmaker

  • #9
Rola, De kepers zet ik om de 40 ongeveer, afgestemd op plaatmaat underlayment. Bij dakvoet steunbalkje voor afschuiven PIR platen. Tengels door de PIR heen vastzetten op kepers en panlatten schiet of schroef ik op tengels. Zullen er wel kleine koudebruggen ontstaan als ik door de PIR schroef maar zou niet weten hoe ik anders vast moet zetten. Idee?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Welke dakhelling heeft het huis?
 

JeroenMeubelmaker

  • #11
ca 35 graden
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Het pakket pannen volgt de zwaartekracht en wil naar beneden schuiven. Je krijgt een kracht haaks op de schroeven die in de pir zitten. Wat dat op de lange termijn betekend weet ik niet, maar ik zou het zo niet maken.
 

JeroenMeubelmaker

  • #13
Hoe zou jij doen dan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Als je de planken laat zitten: renovatieplaten, daar zitten de tengels gelijmd op de plaat.
Of isolatie tussen de kepers, maar dan heb je een beperkte koudebrug
Of als er alles af gaat, "gewone" geïsoleerde dakplaten.
 

JeroenMeubelmaker

  • #15
Renovatieplaten zal ik ook in de kepers vast moeten schroeven. Ik ben eens dat bij renoplaten de tengels erop gelijmd zijn maar tav de neerwaartse druk van de pannen zal de haakse belasting op de schroeven hetzelfde blijven lijkt me. Voor de stevigheid kan ik de tengels, naast schroeven in kepers, ook nog met high tack kit op de PIR platen lijmen. Let wel, onder aan de dakvoet wordt nog een balk geplaatst ter voorkoming van afschuiven van de isolatieplaten. Denk dat hierdoor haakse belasting op schroeven ook sterk verminderd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu