Isolatie hellend dak op 1e etage

TwentyTwo22

  • #1
Hallo iedereen,

Wij willen graag ons schuine dak isoleren. Dit is een slaapkamer op de 1e etage. Daarboven dus nog een zolder en vliering. Ik heb een paar vragen.
1. De balken (gordingen als ik me niet vergis, ik doe dit voor het eerst). Zijn best dik, 26cm dik. Volgens mij is er geen isolatiemateriaal verkrijgbaar dat zo dik is. Hoe kan ik dit het best aanpakken?
2. Je ziet rechts een vochtplek zitten. Ons vermoeden is dat dit komt van de regenpijp van de dakkapel op de zolder. Bij een flinke bui kan daar veel water langs lopen. Aan de linkerkant zit ook zo'n plek. De plek rechts is droog, vermoedelijk links ook. Moeten wij die stukken dan vervangen? Ik weet niet of en wat voor isolatie er onder de dakpannen zit. Het is een woning uit 1982. Dakkapel zolder zal in de nabije toekomst ook worden vervangen.
3. Hoe kunnen wij het best tot helemaal aan de grond achter de knieschotten isoleren?

Alvast bedankt voor het lezen en meedenken.

20230228_144927.jpg 20230228_144915.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst de lekkage verhelpen. Als de dakplaat is beschadigd, vervangen, anders laten drogen. Controleer de volledige dakopbouw. Aan de buitenkant mag geen dampdichte laag zitten.

Isolatie kan je in meerdere lagen plaatsen. Het beste is de zolder dan ook te gaan isoleren. Als je biobased isolatie gebruikt, heb je 's zomers ook veel voordeel hiervan.

Haal alle rachels er af. Dan kan je er goed bij, ook tot op de vloer. Denk aan een goede kierdichting. Dicht eerst de aansluitingen van de muurplaat goed af.
 

TwentyTwo22

  • #3
Beste Ijkenhout,

Bedankt voor je reactie.
We hebben gemerkt dat de vochtplekken droog zijn. En na de regenbuien van vorige week, zijn ze niet op nieuw vochtig geworden. We hebben een sterk vermoeden dat het om oude plekken gaat. Op het dakbeschot links hebben we een scheur in het dakbeschot gevonden. We willen het helemaal laten vervangen. Er zit geen dampdichte laag aan de buitenkant hebben we onlangs gezien bij een buurman die een reparatie aan het dak liet doen. We hebben contact gehad met een dakdekker en die zegt dat het hele dakbeschot vervangen 14 000 euro gaat kosten. Maar er is nog geen officiele offertje en we hebben dan een wachttijd van een half jaar.

Verder heldere tips en aanwijzingen, dank daarvoor!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als het dakbeschot toch wordt vervangen, kies dan voor een geisoleerde dakplaat met een isolatiewaarde van 6.3.

Vraag altijd meerdere offertes op!
 

TwentyTwo22

  • #5
Ga ik doen, dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu