Dubbele isolatie aanbrengen hellend dak

ErwinM

 • #1
Hallo,

Toen er 8 jaar geleden nieuwe pannen op mijn huis zijn gelegd, is er ook zo'n aluminium isolatiedeken met luchtbellen van ongeveer 5mm dik geplaatst tussen het dakbeschot en de panlatten. De isolatiedeken is gewoon samen met de panlatten vastgespijkerd. Spijkers komen door het dakbeschot aan de binnenkant heen en daarmee is de deken niet dampwerend, lijkt mij.
Nu wil ik graag meer isolatie aanbrengen tussen de balken. Kan ik daar gewoon pirplaten tussen plaatsen? Deze zijn meestal voorzien van een dampwerende laag, krijg ik dan condensvorming en uiteindelijk een rottend dak? Het betreft een bergzolder, dus het maakt niet veel uit hoe het eruit ziet, wel dat het goed isoleert. Liefst nog met een r-waarde van 3,5 ivm subsidie.

Wie heeft een goed advies voor me?

Gr. Erwin
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  als u noppenfolie bedoelt met zon alu laag erop, deze is dampdicht dit hoort dus niet aan de buitenkant van de constructie te zitten
   

  ErwinM

  • #3
  Oh, dan hebben ze dat verkeerd aangebracht. Hoe erg is dat? Op onderstaande foto zie je door een oude dakdoorvoer hoe het eruit ziet.

  IMG_4512.jpg
   

  ErwinM

  • #4
  Was nog even aan het rondkijken en kwam op een site van een leverancier onderstaand tegen. Het lijkt er dus op dat je wel aan de buitenkant mag isoleren. Wat kan ik er dan aan de binnenkant tegenaan plaatsen?

  1666782741686.png
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Het mag idd aan de buitenzijde mits je binnen niet aanvullend isoleert.

  Als de naden niet afgeplakt zijn, dan loopt de dampdichtheid wel terug.
   

  ErwinM

  • #6
  Ik heb even onder de dakpannen gekeken, maar kom zo nog geen naad tegen. Waar twee schuinde daken elkaar raken (weet de naam van zo'n speciale dakpan niet) daar is de naad niet afgeplakt.

  Dus geen isolatie tegen het dakbeschot aan de binnenkant. Ook geen glaswol of zoiets? Dus zonder dampremmende folie?

  Kan ik dan wel tussen de zoldervloer en plafond eronder isoleren?
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  De meest veilige optie lijkt me glaswol of steenwol met een klimaatfolie aan de binnenkant. Dan kan vocht dat er in de winter mogelijk toch nog in komt er in het warme seizoen in ieder geval nog uit. Het isolatiepakket wordt dan wel al gauw de helft dikker dan met PIR om op de gewenste isolatiewaarde uit te komen.
   
  • Like
  Waarderingen: ErwinM

  ErwinM

  • #8
  Daar kan ik wel wat mee, dan kom ik op zo'n 14 cm uit om in ieder geval een r 3,5 te krijgen. Dan moet het toch ook wel behoorlijk geïsoleerd zijn.

  Dank voor het meedenken!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu