Isolatie en electra/water leidingwerk

CKruijff

  • #1
Hallo, de vraag is eerder gesteld en hier en daar ook grotendeels -voor zover ik kan beoordelen- goed beantwoord. Mijn vraag gaat over het leidingwerk icm de isolatie. Ik ben een heel oud huis aan het renoveren. Grotendeels steens muren en nieuw geplaatste dakkapellen. Nu komt de kou eraan en in wil de boel asap geisoleerd hebben. Maar ik moet nog electra, water en zo installeren, dat wil ik uiteraard zoveel mogelijk wegwerken achter de wanden.

Logischerwijs van buiten naar binnen: een steens buitenmuur, daar dan damp-open folie tegenaan, daarna geïmpregneerde tengels voor een luchtlaag, dan het isolatiemateriaal (glaswol?), daarna een dampdichte folie, vervolgens osb plaatwerk en gipsplaten erop. Maar hoe verwerk ik nu alle electraleidingen? Als ik de leidingen eerst leg met verdeeldozen en daarna dozen voor stopcontacten en schakelaars ga zetten dan moet ik weer gaten gaan maken in de isolatie en ook in de dampdichte folie. Erg onhandig. Ik las ergens dat je er ook voor kan kiezen om eerst alles dicht te zetten tot aan de osb platen en daarna pas je electra en andere leidingwerk verwerken in een (nogmaals geisoleerde?) voorzetwand.

Wat is nu wijsheid en hoe kan ik deze gedachtegang doorbreken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Latten op de muur, daar de damprem op aanbrengen. Vervolgens op de damprem weer een laag latten aanbrengen die moet dik genoeg voor een electra spouw. Hierop de OSB en dan kan je het gips op de OSB schroeven.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

CKruijff

  • #3
Dag Wgb, Ik begrijp je antwoord niet helemaal. Ik mis de isolatie?

Of zet ik eerst de dampdoorlatende folie tegen de muur met latten, tussen deze latten plaats ik de isolatie, dan de damprem, en dan daarop weer latten om ruimte voor de electra te maken en daar dan de osb en gips tegenaan? als dit correct is, hoeveel ruimte heb je dan ongeveer voor de electra nodig?
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dampdoorlatende folie vind ik bij een steensmuur niet zo nodig. Zelf niet ik wat PE folie op de latten zijn ze toch gescheiden van de steen.
Ja wat is de diameter van een electricienspijp, je kan ook al wat rekening houden met de diepte van de inbouwdozen.
 

CKruijff

  • #5
Sorry hoor maar begrijp hier echt niets van. Je geeft mij elke keer halve antwoorden op -mijns inziens- helder geformuleerde vraag. Dank voor je moeite en vast heel goed bedoeld, maar ik kan hier eerlijk gezegd geen chocola van maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Wand met isolatie en electrabuis.jpg
 

CKruijff

  • #7
Beste Wgb,

Hartelijk dank, nu zeker stukken duidelijker!

Omdat mijn buitenmuren ook met optrekkend vocht te maken hebben (wat ik niet op kan lossen) kies ik er denk ik voor eerst 2 cm dikke geimpregneerde latten te zetten met ventilatiesleuven (of plastic opvulstrookjes), daarop dampdoorlatende folie vastnieten en afplakken, dan de isolatie , daarna dampremmende folie, daar weer tengels (of metalstud ertegenaan) voor de electra incl. dunne isolatielaag, daartegenaan de osb/underlayment en vervolgens gipsplaten. Ik maak aan de buitenkant ook een paar voegen los voor ventillatie en zet daar dan bijenbekjes in voor luchtcirculatie.

Wat betreft de isolatie twijfel ik nog tussen (glas)wol of pirplaten. Wat zou uw idee hierover zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Schrijf of vraag wat je twijfels zijn dan kunnen de bezoekers van de site met je meedenken.
 

CKruijff

  • #9
Ik twijfel aan het gebruik van glaswol ten opzichte van PIR. PIR heeft al een dampdichte laag aan 2 zijdes en heeft minder ruimte nodig dan wol wat betreft relatieve Rc waarde. Is een extra luchtlaag tussen de muur en de dampopen folie ook wenselijk icm enkele open voegen?

4 vragen:
  1. Is de extra luchtlaag tussen de muur en de damp-open folie zinvol?
  2. Moeten er dan voegen van buitenaf open gemaakt worden ten behoeve van extra luchtcirculatie?
  3. Is een dampdichte folie nog wel nodig bij PIR?
  4. Is PIR minder vochtgevoellig dan Glaswol?
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
1+2. Als je vochtproblemen verwacht wel
3. Het gaat om de aansluitingen en naden met bijvoorbeeld de stijlen e.d .
Je kan kiezen voor afplakken met een geschikte tape of een folie aanbrengen.
4. Ja, maar de naden goed dicht krijgen is met glaswol weer makkelijker. Ook de geluidsisolatie is met wol beter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu