Isolatie direct aanbrengen op binnenzijde enkelsteens muur. Kan dat?

sjoerdmekenkamp

  • #1
Goedemorgen,

Graag vraag ik jullie advies bij het volgende: wij bezitten een hoekwoning uit 1902 waar het eea mis is qua vochthuishouding en ook de isolatie is bagger. Ivm eisen vanuit de gemeente (beschermd stadsgezicht) mogen we helaas aan de buitenkant (en al helemaal niet aan de voorzijde) heel weinig aanpassen. Roosters voor ventilatie en isolatie aan de buitenkant is na overleg helaas niet geaccepteerd (wat we ook verwacht hadden). De muren zijn enkelsteens, geen spouw.

Een aantal grondoorzaken hebben we gelukkig kunnen aanpakken. Lekkage in het dak is verholpen (volledig nieuw dak), scheuren in de buitenmuur zijn gerepareerd met een compleet nieuwe plijsterlaag en coating. Verder zijn we actief aan het ventileren en zien we problemen met schimmel op de binnenmuur nu gelukkig weg blijven. Beglazing zijn we voornemens te wisselen naar kozijnen met beter isolerend glas.

Een volgende stap is dat we na isolatie van het dak een aantal voorzetwanden willen plaatsen om de energierekening naar beneden te krijgen. Hier hebben talloze reacties op deze website al helder gemaakt wat de uitdagingen zijn bij enkelsteens muren zonder spouw:
1. ellende met koudebruggen en warmtelekken als de voorzetwanden, of het isolatiesysteem niet correct worden geplaatst
2. risico's op houtrot op de plaats waar constructiebalken/balkkoppen in de koude buitenmuur verdwijnen

Het wordt voor ons een kostbare grap om de vloerbalken vrij te maken en met plastic kappen oid te beschermen. Ook is de benedenverdieping netjes ingedeeld en afgewerkt, wat het wel heel zonde maakt om nieuwe draagmuren onder de balken te gaan metselen. Een andere mogelijkheid is kennelijk 'tracing': gewoon de balk, dan wel de muur warm stoken.

Naast dat verschillende ervaringsdeskundigen aangeven wat de risico's zijn ("het geeft altijd gedonder" en "blijft ingewikkeld"), is het advies om dan de balken zo goed mogelijk in te pakken met isolatie en luchtlekken zoveel mogelijk te voorkomen. Diverse documenten zijn te vinden op internet, waar vooral voor monumentale panden wordt beschreven hoe dit kan worden aangepakt. Wat mij dan opvalt is dat ik uitsluitend voorbeelden kan vinden waarbij de voorzetwand met een geventileerde spouw voor de buitenmuur wordt geplaats.

Nu vroeg ik mij af: is er wat wat op tegen om het isolerend materiaal, direct op de stenen te verlijmen of aan te brengen? Ik ben geen ervaringsdeskundige, dus mogelijk is dit een hele domme vraag. Het voordeel (denk ik), is dat er geen condensatie kan plaatsvinden in de spouw / geen condensatie tussen muur en isolatielaag. Ik snap dat direct op de muur verlijmen, of direct aanbrengen de isolerende werking verminderd. Maar als dit niet te zot is, zou ik dat nadeel voor lief nemen.

Wat zie ik over het hoofd? Waar maak ik onjuiste aannames? Is hier ervaring mee?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vocht dat door de gevel heen komt, kan dan nergens meer heen. Google even op "Waarom spouwmuur" en je zult wat meer uitleg vinden:

De spouw zorgt ervoor dat er geen vochtproblemen ontstaan in de muren. Voordat spouwmuren bestonden, ving de buitenste muur alle regen op en hield dit vast. Het water drong door in de muur en er konden vochtproblemen en schimmel aan de binnenkant ontstaan
 

Tolhuisje

  • #3
Alugecacheerde Pir platen (en een speciale versie van houtvezel isolatie platen maar die snap ik zelf nog niet helemaal) kunnen inderdaad direct tegen de muur aangelijmd worden. De condensatie binnen (wel heel netjes installeren) voorkom je ermee door de dubbele alucachering. Het wordt alleen afgeraden bij veel vochtdoorslag, je gevel moet aan de buitenkant voldoende kunnen opdrogen. Water van buiten wat je gevel in gaat moet nog steeds ergens heen en als dat niet lukt kan je de gevel beschadigen.

Montage op ventielatten zijn ook een optie voor deze platen maar je vraag over de onderliggende balken blijft open staan.

Vraag is natuurlijk wel of je tussenvloer zoveel dampvocht kan verzamelen dat er condensatie optreed bij een muur die door de (flank)isolatielekken toch nog deels opgewarmd is, maar zeker weten doe ik dat ook niet...
 

sjoerdmekenkamp

  • #4
Beide dank voor de reactie. ik heb weer een aantal dingen bijgeleerd. Erg fijn.

S..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu