Isolatie buitenkant isolatie

Knarfje

  • #1
Hoi,

Ik loop al een tijdje met het plan om de bakstenen buitenmuur (1930) onder het maaiveld (fundatie? perimeter?) te voorzien van 8 cm xps platen. De bestaande muur heeft een een gevulde spouw van ongeveer 6cm eps. Als ik er op zoek dan vind ik eigenlijk niet alle informatie die ik zoek. Hopelijk weet het forum meer. Vragen:
- moet het waterdicht verlijmd worden met de buitenmuur? En wat zou het probleem zijn als het niet verlijmd is.
- ik wil het plaatsen tot ongeveer 5 cm onder het maaiveld omdat ik geen mooie bovengrondse afwerking weet. Dit probleem speelt vast vaker, zijn er andere oplossingen ?
- Ik isoleer dan ongeveer 60cm vanaf de voet van de fundatie. Heeft het überhaupt zin?
- is er gevaar op schade als ik het afgraaf per 2 meter?
- zijn er effectievere oplossingen?

Frank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een muur die in de grond staat, deze krijgt zowel van binnen als van buiten te maken met lagere temperaturen. Zou het een voordeel zijn als deze alleen aan de buitenkant wordt geisoleerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ja, perimeter-isolatie heeft zeker voordelen. Helemaal als je een kruipruimte onder de woning hebt.
 

Charel

  • #4
Wgb schreef:
Een muur die in de grond staat, deze krijgt zowel van binnen als van buiten te maken met lagere temperaturen. Zou het een voordeel zijn als deze alleen aan de buitenkant wordt geisoleerd.
Het is wel zo dat de grondtemperatuur onder de woning en dus aan de binnenkant van de fundering vrijwel nooit zal zakken onder de +10° terwijl die aan de buitenkant soms tot -10° kan zakken.
Ondergrondse isolatieplaten tegen de muur hoeven niet verlijmd te worden, ze worden door de gronddruk blijvend tegen de muur aangedrukt.
Het stuk muur net onder en boven het maaiveld is het meest onderhevig aan lagere temperaturen, het is dus net dat stuk dat je zeker moet isoleren. Als je dat stuk dus niet kunt of wenst te isoleren dan kan je het hele idee beter vergeten, dan loont het de moeite niet.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Niet te diep graven.
Een fundering heeft dat zand nodig en je gaat het zand toch losser teruggooien.

Mee eens dat het nutteloos wordt als niet alles wordt gedaan, zou zelfs zeggen dat je nog 5 cm omhoog moet om het echt effectief te maken.

Waar begint de gevulde spouw? Het kan dan die al onder het maaiveld begint.
 

Knarfje

  • #6
Bedankt voor de reacties tot nu toe. De bestaande 6 cm spouw is tot onder het maaiveld gevuld met eps. Op zich zou ik wel boven het maaiveld willen isoleren, maar hoe werk je dat dan af?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je zou horizontaal, een hele of halve XPS plaat op de staande plaat kunnen leggen. Daarop tegels of iets anders. XPS heeft moeite met daglicht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu