Isolatie binnenuit hellend dak met dakleer & kippengaas

X-erik

  • #1
Hallo allemaal,

Al veel gelezen en geleerd op dit forum aangaande klussen/bouwen. Gezien ik nu een vraag heb waar ik echt niet uitkom, wil ik vragen of jullie me kunnen helpen. Sinds kort heb ik een woning die omstreek 1900 gebouwd is en door de jaren heen meerdere keren verbouwd. Ook nu is er een verbouwing gaande, waarin ik zelf alles uitvoer met hier en daar wat hulp.

Ik zit met het volgende; ik wil mijn dak van binnenuit isoleren. Van buitenaf is voor nu even geen optie, aangezien ik dan ook grotendeels de constructie wil vervangen (doorhangende balken bijvoorbeeld vervangen). Het ziet er nu als volgt uit (van buiten naar binnen gezien):
- Dakpan
- Panlatten
- Dakleer
- Kippengaas
- Spanten

Er zitten hier en daar wat scheuren/gaten in het bitumen, maar vooralsnog geen lekkages (zie foto's).

Ik heb veel gelezen over waterkerende, damp dichte, damp doorlatende en damp remmende lagen, alsmede isolatie gelezen. Ik weet dat het dakleer een waterkerende en dampdichte laag is. Dus als ik klakkeloos isoleer en er aan de warme kant een damp doorlatende laag zit kan ik vocht/condens problemen krijgen zoals ik het nu lees.

Inmiddels zie ik door de bomen het bos even niet meer... Iemand een idee hoe ik dit dak het beste kan isoleren?

Bedankt alvast.


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dubbele dampremmende laag op zolder oplossen komt behoorlijk overeen. Even lezen kan nooit kwaad.
Het principe is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet er voor zorgen dat er geen vocht naar buiten kan stromen.
In iedergeval minder dan die bestaande bitumen door kan laten. Er zal dan geen vocht in de constructie worden opgesloten. De damprem aan de binnenzijde van het dak zal je meer dan optimaal moeten aanbrengen.

Die bitumen is dampdicht, daar zou je gaten in kunnen maken. Hoeveel, welk patroon, welke diameter die gaten moeten hebben, ik zou het niet weten. :oops:

Let op, komt het water voorbij de pannen zou dat in de isolatie kunnen komen. De dampdichte laag veroorzaakt dat lekkage nauwelijks, te laat zal opvallen.

- Dakpan
- Panlatten
- Dakleer
- Kippengaas
- Isolatie
- Damprem
- Afwerking
 

X-erik

  • #3
Wgb schreef:
Let op, komt het water voorbij de pannen zou dat in de isolatie kunnen komen. De dampdichte laag veroorzaakt dat lekkage nauwelijks, te laat zal opvallen.
Ik begrijp je laatste zin niet in deze quote. Wat bedoel je precies?

Daarnaast twijfel ik naar het lezen van de aangegeven link of ik bitumen of asfaltpapier heb. De nieuwe pannen (en waarschijnlijk ook de laag eronder) zijn rondom 1970 opnieuw gelegd. Kan dat aan de hand van de foto's gezien worden?

Overigens over de link; ik zit een soort zelfde geval, echter zonder beschot. Daarnaast is het probleem nooit helemaal opgelost en is er gekozen (volgens mij) om het van bitumen te verwijderen....

Ik blijf nog steeds met dezelfde vraag zitten...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
X-erik schreef:
Wgb schreef:
Let op, komt het water voorbij de pannen zou dat in de isolatie kunnen komen. De dampdichte laag veroorzaakt dat lekkage nauwelijks, te laat zal opvallen.
Ik begrijp je laatste zin niet in deze quote. Wat bedoel je precies?


Ik vergeet je er op te wijzen dat er misschien toch iets mogelijk is in jouw geval.
:oops:

Ik ben er niet mee opgegroeid maar er bestaat een intelligente damprem. Deze laat het vocht wat zich in de winter toch in de constructie verzameld in de zomer weer terug stromen. Zodoende droogt de constructie weer op en krijg je een veilige constructie.
Het maakt voor dit type damprem niet uit of de buitenstelaag open of dicht is, heb ik begrepen.
Wellicht even zoeken wat de mogelijkheden zijn van deze moderne damprem.
 

X-erik

  • #5
Deze intelligente damprem heb ik ook bekeken inderdaad. De twijfel bestaat nog steeds.

Heb informatie opgevraagd bij twee leveranciers.
Antwoord leverancier 1:
- Dakpan
- Panlatten
- Dakleer
- Kippengaas
- Sterk geventileerde luchtlaag
- Isolatie
- Dampremmende folie
- afwerking

Antwoord leverancier 2:
- Dakpan
- Panlatten
- Dakleer
- Kippengaas
- Isolatie => direct tegen dakleer/kippengaas
- Dampremmende folie (miofol 125AV)

2 opmerkingen hierover; de één adviseert een sterk geventileerde luchtlaag, de ander niet. Daarnaast adviseert de ene een dampremmende folie en de andere ook, maar deze schrijft Miofol 125AV voor. Dit is volgens mij geheel dampdicht.....

Wat ik me gisteravond bedacht; is het niet gewoon mogelijk om glas of steenwol tussen de spanten te stoppen en geen folie o.i.d. Dan kan het vocht in de constructie er namelijk altijd uit en trekt het niet in het hout van de constructie?

Dit gezien de spanten in "open lucht" blijven, echter heeft dit zeker negatieve gevolgen voor isolatie zelf?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Welk type isolatie materiaal en hoe dik hebben ze jouw situatie door gelicht?

Antwoord 1.
Je omzeilt haast alle problemen als je achter de isolatie van binnen uit gezien gaat ventileren. Het vocht wat bij jouw op de bitumen gaat verzamelen ventileer je weg.
Wat is een sterk geventileerde luchtlaag?
Hoe breed/diep moet deze zijn.
In de software geven, vullen ze automatisch 3 cm in. In de praktijk is het lastig en vooral in een bestaande situatie deze te realiseren. Er ligt vaak en balk of iets anders in de weg en daar moet je dan gaten in gaan maken hoe groot enz.

Antwoord 2
Lijkt mij een goede oplossing. Ik heb geen gegevens van dit product maar ik neen aan dat deze de juitste eigenschappen heeft.
Een ander product welke wel intelligente eigenschappen heeft ontstaat er voorbij de isolatie geen vocht.
Ik heb nog geen idee wat de juiste verwerking van deze folie is. Net zo nauwkeurig als een eenvoudige PE folie?

Zonder folie.
Een constructie mag per seizoen een bepaalde hoeveelheid vocht verzamelen. Verzamelen gebeurd van October tot Mei. Deze hoeveelheid moet in de periode Mei tot October weer opdrogen. Droogt er voldoende op krijg je een veilige constructie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu