Isolatie betonplaten schuurtje. waar moet de dampopen folie

Ideeklus

  • #1
Ik wil de berging in de achtertuin opknappen en isoleren zodat het dan gebruikt kan worden als muziek ruimte.

Nu staat daar al genoeg over geschreven op dit forum en op andere sites, maar tijdens een discussie op een verjaardag (je moet het toch ergens over hebben) konden we het met de verschillende klussers niet eens worden over de beste manier van isoleren en waar moet het dampopen folie nu, of is deze niet nodig door het gebruik van de xps plaat aan de buitengevel?

graag hoor ik van de verschillende gebruikers op het forum wat jullie denken dat het beste is.

de berging is vergelijkbaar met deze, alleen ligt er op mijn berging een dakje van underlayment met daarover leislag en daarop shingles.


het idee is als volgt;
 

Ideeklus

  • #2
Inmiddels 2 weken verder en 72x bekeken, maar geen reacties? Misschien heb ik de vraag niet helemaal juist gesteld dus laat ik dat dan anders doen.

Kan iemand suggesties geven over het zo goed mogelijk isoleren van deze schuur/berging?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik neem aan dat de schuur ook verwarmd gaat worden. Het detail van de opbouw is correct. Er zit echter geen hout in het condensatiegebied, dus er is geen risico op rotting. Maar omdat droge isolatie beter isoleert dan natte is de folie wel zinvol.
 

Ideeklus

  • #4
quoten niet nodig - mod

Bedankt IJkenhout voor het antwoord. toch nog een paar vragen...

De ruimte wordt inderdaad verwarmd dmv een split airco. Dit leek me niet alleen de makkelijkste maar ook de meest efficiënte oplossing.

Door uw antwoord "Er zit echter geen hout in het condensatiegebied" zag ik dat ik inderdaad het regelwerk ben vergeten te tekenen voor het vast maken van de dampdichte-folie en de ozb platen. Als bijlage dus even een nieuwe tekening.


Nu heb ik er wel het eea overgelezen maar waar komt nou dat condensatie gebied. Is dat tussen XPS en Beton of tussen Beton en Glas/Steenwol?

"Maar omdat droge isolatie beter isoleert dan natte is de folie wel zinvol" Het gaat hier dan over de dampdichte-folie? of toch aan de buitenzijde de dampopen-folie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik had het uiteraard over de dampdichte folie aan de binnenkant.

Waar (in theorie) condensatie optreedt valt uit te rekenen. Maar dat ga ik niet voor je doen ;) Je kan op internet daar wel voorbeelden van vinden als je geinteresseerd bent.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ideeklus schreef:
Inmiddels 2 weken verder en 72x bekeken, maar geen reacties? Misschien heb ik de vraag niet helemaal juist gesteld dus laat ik dat dan anders doen.

Kan iemand suggesties geven over het zo goed mogelijk isoleren van deze schuur/berging?
Jammer dat het niet te vinden is. Het is zo vaak behandeld.

De dampremmer zit aan de warme, dus de goede kant. Breng je die goed aan is je opzet veilig en kan je haast geen fouten meer maken.
Je krijgt wel een dauwpunt waar vocht zou kunnen condenseren echter de damprem zorgt er voor dat er onvoldoende vocht is.

Hebben de dikte van de materialen ongeveer deze afmeting. OSB 16 mm, PE folie 0,2 dik, de glaswol 100 mm, beton 50mm, XPS 50 mm, luchtspouw 25mm geventileerd met buitenlucht en de douglas 20 mm heb je een prima oplossing.
 

Ideeklus

  • #7
Bedankt IJkenhout en Wgb voor jullie antwoord.

Natuurlijk is dat over de dampdicht-folie wel te vinden. Wat ik van dit forum geleerd heb is dat van binnen naar buiten het van damp dicht naar damp open moet gaan.

Ik stelde mijn vraag vooral omdat naar mijn weten XPS damp dichter is dan glas/steenwol en de oude muur dus gesandwicht is tussen verschillende soorten isolatie. Vandaar mijn twijfel.

De aanname over de opbouw is bijna correct. van buiten naar binnen:

osb
damdicht folie
regelwerk met 10cm glaswol
opvullen inkeping betonplaat met 4cm glaswol
betonplaat is 4cm
XPS 4cm
spouw 2cm
douglas 18mm

Maar met jullie reacties ben ik genoeg gerustgesteld. Ik ga dus gewoon verder als gepland.

Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu