Is stankslot nodig bij buitenput

JoepR

  • #1
Ik heb wateroverlast op mijn buitenterras bij hevige regenbuien. Het water blijft op mijn terras staan omdat het terras niet voldoende afloopt naar mijn buitenput. Nu wilde ik dit oplossen door het deel dat niet goed afloopt te verlagen, maar daarvoor moet de put ook lager. Dat kan alleen met een nieuwe put met afvoer aan de zijkant ipv onderkant (zie foto). Nu heb ik deze al aangeschaft en sta op het punt om hem te plaatsen, maar bedenk me dat ik dan geen stankslot heb.

Is dat een probleem en ga ik daar later spijt van krijgen of is dat bij buitenriolering niet zo'n punt?

Ik merk nu nog niks van stankoverlast en ruik geen riool lucht bij de open afvoer. Daarnaast zie ik ook dat de hemelwaterafvoer er ook direct op aangesloten is en daar zit volgens mij ook geen stankslot in, wel? De hemelwaterafvoer komt 3m. boven dit punt uit op het platte dak van m'n aanbouw.

20220831_174747.jpg 20220831_174855.jpg 20220831_174943.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Emmertje is het stankslot
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Kun je het putje niet een stuk verderop plaatsen met afschot daar naar toe.
Want als je het zo gaat maken, loopt het water ook tegen/onder het kozijn door.
 

JoepR

  • #4
@Rola, Het emmertje is alleen een stankslot als je de onderuitlaat gebruikt. Als je de zijuitlaat gebruikt heb je een open verbinding.

@Peter, verplaatsen is niet mogelijk want dan zit het voor de achterdeur. Het water loopt nu ook al onder tegen de muur aan. Als het te hoog staat trekt het de vloer binnen in. Daarom wil ik de bestrating ook verlagen en zorgen dat het water naar het putje loopt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Dan heb je niet het goede type, het schotje ontbreekt .
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Als je een open verbinding krijgt met het riool dan ga je dat ook zeker ruiken.

Maar als het ene deel te hoog is en het andere deel te laag en je kunt het te hoge deel alleen maar met kunstgrepen verlagen waarom draai je het geheel dan niet om en verhoog je niet het deel wat nu te laag is?
2 cm zand er onder en het probleem is waarschijnlijk opgelost zonder enige stank van het riool.
Kuub zand kun je vaak wel ergens gratis ophalen en dan een zaterdag even de armen uit de mouwen.

Ik was van plan om dit as. zaterdag of volgende week zaterdag ook te gaan doen, maar dan wel meteen in 1 zaterdag 50m2 (1 persoon stenen leggen, 4 man stenen aanvoeren)
 

JoepR

  • #7
Bedankt allemaal voor de hulp.
@Gerrit B , verhogen kan maar beperkt aangezien ik anders ook de rest van mijn tuin incl. gras moet verhogen.
Ik heb gezien dat ik door de hele afvoerbuis van 110 cm iets kan verlagen. Die ligt nu onder verloop van 3cm per m. Hiermee en met buis iets inkorten win ik 1,5 cm. Als ik de andere kant van mijn terras 1,5 cm kan verhogen win ik 3cm verschil op 3 m. Lijkt me net voldoende om het regenwater meer naar de put te laten vloeien.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
1 cm op 3m is al voldoende.
Er gaat echt niet aan de ene kant van het terras een laag van 1 cm water staan terwijl het aan de andere kant droog blijft.
Maar 3 cm per meter is wel erg veel, de standaard is 1 cm per m maar dat is meer om het water van je huis af te laten stromen.
Maar is het een probleem dat het terras 5cm hoger wordt dan het gras?
Ik heb hier alle borders ook zo gemaakt, 1 steen plat voor de rand zodat je er makkelijk met de grasmachinewiel overheen kunt en klaar.
 

JoepR

  • #9
@Gerrit B, 5cm verschil tussen gras en terras zou nog kunnen, maar er loopt ook een pad naar mijn terras met daarachter weer een terras. Van daaruit komt ook veel water naar dit terras en die wil ik liever niet ook ophogen.

Maar zo red ik het net, dus ben er al uit

Groeten,

Jorp
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu