Geen stankslot op hwa-putje?

Beijtje

  • #1
Hallo,

Op mijn achterplaatsje zit een putje dat sinds een jaar ongeveer regelmatig stinkt, met name als het (een beetje) regent. Scherpe geur (geen 'gewone' rioollucht die je wel eens in douches o.i.d. ruikt), als ik achterdeur of raam openzet stink m'n hele huis.
Dit putje wordt gebruikt voor water dat uit regenpijpen komt die uitkomen op het plaatsje. Het water loopt dan over de grond het putje in. En af en toe gooi ik er een emmer gebruikt sop in omdat ik dacht dat er een stankslot in zat (blijkt niet zo te zijn) waar regelmatig water in moet tegen de stank.

Een meter van het putje af gaat ook een regenpijp de grond in, ik vermoed dat die ook op dezelfde plek uitkomt. Waar dat is, weet ik niet. Het is in ieder geval niet op de riolering die nu wordt gebruikt door mijn huis, want die is een aantal jaar geleden vernieuwd en ik weet hoe die loopt. Er zijn twee opties; óf het hemelwater komt via de achterkant (anders dan de riolering van mijn huis) uit op het stadsriool (daar ligt een oude leiding, waar vroeger de riolering van mijn huis op zat), óf (dit hebben een aantal aannemers gesuggereerd) het water loopt gewoon de grond in. Huis uit 1903, gebouwd op zand, op deze plek stond op de bouwtekeningen van 1903 'beerput' aangegeven en bij de bouwtekeningen uit 1912, aanleggen riolering, is geen leiding vanaf dit punt te zien. Ik denk dat die aannemers wel eens gelijk kunnen hebben, ook omdat we in het verleden bij aanpassen van de riolering niet konden uitvogelen hoe dit putje op de rioolbuis uit kon komen.

Nu heb ik laatst het putje open gemaakt en ik zie dat er geen stankslot in zit. Ik zie een rand waarin water drijft, maar in het midden daarvan zit een gat waaronder ik ook water zie. Een stankslot zou e.e.a. dus op kunnen lossen, maar ik vraag me nu het volgende af.

Ik weet niet of er een sifon o.i.d. in die regenpijp zit die in de grond zit. Is dat niet het geval, dan wordt het stankprobleem omhoog verplaatst (die regenpijp loopt van een balkon naar beneden dus krijg je de stank een verdieping hoger). Of er zit wel een stankslot op die pijp. Is het dan een probleem dat er mogelijk nergens lucht bij het systeem kan? Kan dat een reden zijn dat er nu geen stankslot op zit? Wat gebeurt er dan, borrelend putje? Ik zie ook geen andere mogelijkheid om te beluchten/ontluchten.

Ik vraag me dus af wat jullie zouden doen in mijn situatie en of ik misschien nog een optie mis. Ik woon hier nu zo'n 7 jaar en in het begin speelde dit probleem helemaal niet. Kan er dus een andere oorzaak zijn, waar ik wat aan kan doen? Ik kan me zo voorstellen dat als het putje niet aangesloten is op het riool maar het water gewoon wegloopt in de grond, dat ik bijv. ook dat gat schoon zou kunnen krijgen door een keer veel water door het putje te laten lopen of bijv. een middel erin te gooien tegen algen/of wat het ook precies is dat daar groeit.

Alvast dank voor jullie hulp!

PS Als ik er niet uitkom zal ik uiteraard een professioneel bedrijf laten komen, dat de situatie kan onderzoeken, maar eerst probeer ik het liever zelf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Foto's?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is een schrobputje denk ik
daar hoort een emmer in te staan met aan de onderkant een rand deze werkt als stankslot

als je niet weet of deze op het riool zit kan je er beter geen zeep in gooien die dood de bacteriën zodat er stank ontstaat

link verwijderd, lange link maakt bladzijde heel groot, mod
 

Beijtje

  • #4
Ja zo'n putje is het inderdaad. Het is zoals op deze foto maar dan ontbreekt het H-vormige deel, is dat de emmer?




Bedankt voor de tip om er juist geen zeep etc in te gooien, dat heb ik dus wel gedaan, misschien dat dat het probleem geeft.

Jij zou stankslot/emmer er dus gewoon maar op zetten?

Foto kan ik wel ff maken zo meteen, maar weet niet of jullie er veel wijzer van worden. Doe ik straks!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn ervaring is dat omwonenden graag de troep van hunzelf bij een ander in het putje gooien. :wink:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
De H is een doorsnede van de emmer
die emmers kan je los kopen
 

Beijtje

  • #7
Haha wgb, dat kan hier gelukkig niet echt, klein plaatsje middenin de stad dat omringd is door muren van gebouwen.

Hier wat foto's.





 

Beijtje

  • #8
Bedankt boertje125, dat dacht ik al. Dat was ook mijn plan.

Maar dan nu nog de vraag of het erg is als op de regenpijp die waarschijnlijk op hetzelfde punt uitkomt ook een stankslot zit een er dus geen lucht bij kan..?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu