Is dit plafond geschikt om zware lasten te dragen?

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #41
Ik zou op basis van alleen een advies op grond van een onduidelijke foto zo 'n balk niet op die manier gaan belasten. De vergelijking met sneeuwbelasting gaat al helemaal niet op. Grote kans dat het goed gaat en grote ellende als het fout gaat.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #42
Inderdaad eerst even kijken naar de afmetingen en overspanning van de balk voor je eraan gaat hangen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #43
Mobi schreef:
Is dat in mijn openingspost géén kanaalplaatvloer?
Je laatste geplaatste foto's zijn op zolder. Maar dat is vast een andere plek dan die kanaalplaatvloer. Bedenk eerst waar je het op wilt hangen, en kies dan het juiste bevestigingsmiddel.

Aan de nokbalk kan ook prima, hou dan wel de doorbuiging in de gaten. Kwa sterkte is het geen probleem, want je kan ook het dak op voor werkzaamheden.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Mobi

  • #44
ik ga voor een chemische verankering of multiplex plaat van 18mm dik en daar de optrekstang aan schroeven. met een stuk of 12 gaten. zo word de belasting gelijk verdeeld over de plaat. wat is steviger denken jullie? wat is goedkoper en stevig?

de muur is opzich sterk en hard genoeg, op sommige plekken (vooral onder) wat zachter zoals gezegd. maar ik heb er een goed gevoel bij. ik moet de juiste bevestigingsmateriaal gebruiken en constructie.

ik houd liever de optrekstang, het is nogal een groot en zwaar ding om retour te doen. Hij is ook prima
Maar 1 van de ''armen'' van de stang komt niet helemaal plat tegen de muur aan, omdat die lichtjes gebogen is. Zie foto 7 op pagina 2. Kun je dit makkelijk buigen zonder een hulpmiddel of speciaal gereedschap? of gewoon laten zo?

en als ik voor de methode van de houten plaat kies, welke maat schroeven raden jullie dan aan? Om de houten plaat tegen de muur te bevestigen.
En met wat zou ik de optrekstang kunnen bevestigen aan de houten plaat? de plaat is 18mm dik dus als ik een lange(re) schroef gebruik, dan duwt de schroef de plaat van de muur omdat hij langer is dan de houten plaat. Dus: hoe doe ik dit zonder dat de schroef de plaat van de muur af duwt?
 
Laatst bewerkt:

Mobi

  • #45
graag hoor ik jullie reacties
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #46
Die paar mm kromheid hoef je niets aan te doen, waarschijnlijk trek je die er bij monteren wel uit. Beter rechtstreeks tegen de muur aan bouten, ipv een houten plaat ertussen. Het beste is om met z'n tweeen te zijn. Eerst alle gaten boren en goed schoonmaken (borsteltje en fietspomp) en dan in één keer alle gaten vullen met lijm en het rek ervoor plaatsen. Dan zitten alle bouten op de juiste plek.

Eigenlijk is het nog handiger om één bout als eerste te doen. Als deze goed is uitgehard, de andere drie tegelijk. Dan heeft het rek die ene bout om goed op te hangen (zonder moer).

Het rek gebruik je alleen tijdenlijk om de juiste plek voor de gaten te hebben. Daarna eraf halen zodat de bouten zonder beweging kunnen uitharden.
 
  • Like
Waarderingen: Mobi

Mobi

  • #47
@IJkenhout Heel erg bedankt voor je reactie.
Bij de * heb je een fles van *, is dit merk goed?
En moet ik per se deze draadstang van * gebruiken? Merken en winkels niet nodig - mod
Of kan het ook met een Draadeind M8 1 meter lang? Dit is goedkoper. Die moet ik dan zelf nog inkorten met een ijzerzaagje. Slijptol heb ik niet.
Is een slijptol noodzakelijk om te hebben als beginnende doe-het-zelver? Hoort dat bij het basis gereedschap wat je in huis moet hebben?

Dan moet ik ook nog een lange boor kopen die het gat diep genoeg maakt. Want ik heb alleen normale boren van 165 mm lang, waarbij je maar tot 100 mm in de muur komt. Of is 10 cm diep genoeg? En dan het draadeind inkorten tot 12 cm ofzo, zodat ik nog een carrosserie ring en moer eraan kan draaien.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mobi

  • #48
en kan ik ook een mal van karton gebruiken ipv de optrekstang? werkt toch fijner. en ik ga dit met zn 2-en doen.
 

Mobi

  • #49
sorry voor de vele vragen maar is er ook een goedkoper alternatief voor de stalen borstel? ik zie ze vanaf €13 liggen bij de bouwmarkt wat best prijzig is (dit zal waarschijnlijk de enige keer zijn dat ik een chemische anke gebruik)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #50
De officiele ankers hebben een hogere staalkwaliteit dan een los draadeind. Maar in jouw toepassing is dit geen probleem. Elk chemisch anker is geschikt, het merk maakt niet uit. Het borsteltje kan ook iets uit de keuken zijn. Heb gaten zelf ook wel met alleen de fietspomp schoongemaakt, dat werkt ook best goed. Wel je ogen op tijd dichtdoen :wink:

De ankers moeten heel exact geplaatst worden (juiste plek én recht). Van karton werkt dus niet. Van hout wel, als je de gaten exact overneemt.

Een slijptol is niet snel noodzakelijk. Bijna alles kan een beginner met een ijzerzaag en vijlen doen.
 
  • Like
Waarderingen: Mobi

Mobi

  • #51
ok duidelijk.
en raad je aan om 4 nieuwe gaten te boren of kan ik ook de oude gaten gebruiken? de oude gaten zijn iets van 14mm groot en nog groter aan de voorkant (2 cm).
Ik ga M8 draadstang gebruiken (want de M10 past niet door de gaten van de optrekstang).

En met wat zou ik die grote gaten het beste kunnen vullen/ afdichten? Zodat het hele gat gevuld is en niet alleen de voorkant. ik heb nog een pakje grote gaten vuller liggen waarbij je zelf nog het water moet toevoegen. en een plamuurmes
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #52
Kijk in de verwerkingsvoorschriften van het chemisch anker hoe groot het gat maximaal mag zijn. Ik denk dat nieuwe gaten boren nodig is.

Opvullen kan met grote gaten vuller. Het is niet echt nodig om ze tot achterin te vullen, maar als je het wel wil, kan je het met een stokje naar achteren duwen. Ook die gaten even schoonspuiten.
 
  • Like
Waarderingen: Mobi

Mobi

  • #53
hoe doe je dat dan met de fietspomp? ik heb deze: Merken en winkels niet nodig - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #54
De nozzle in het gat richten en een keer goed pompen. Wel ogen en mond dichtdoen :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Mobi

Mobi

  • #55
dan zal het waarschijnlijk ok lukken met een ballenpomp? ik ga sowieso een borstel gebruiken naast de (fietS)pomp
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #56
Blazen door een rietje kan ook. Als het gat maar schoon wordt.
 
  • Like
Waarderingen: Mobi

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu