Is dit oude tegelijm?

Beste klussers,

Afgelopen week ben ik begonnen met de tegels uit de toiletruimte te verwijderen....kwam ik tot mijn verbazing even 3 lagen tegels tegen haha...

Nu heb ik alles eraf gehaald en kom ik een laagje spul tegen waarvan ik denk dat het hele oude tegelijm is, maar ik ben geen kenner....

Het spul zit muurvast en ik krijg het er voor geen mogelijkheid af, op een paar losse puntjes na.

Nu vroeg ik mij af, als ik het muurtje een aantal keer voorstrijk, kan ik dan over het laagje heen tegelen?

Het laagje is ongeveer tussen de 1/3 mm dik.

Alvast bedankt!
125227_20190922_090215_4.jpg
 
Ben ik niet met je eens, ik durf te wedden dat het tegellijm is.
 
Sorry Jan maar ik vind het ook op betonemaille lijken😉 gezien de structuur het heeft een grove vachtroller structuur met enkele restjes cementgebonden tegellijm dat verticaal is opgezet. Je zult de kalkcement ondergrond in grondeer moeten zetten,laten drogen en vervolgens geheel in hechtprimer zetten. Dan kun je hierna wel opnieuw tegelen die 2 a 3 mm krijg je er wel uit met de poeder lijm.
 
Ieder zijn mening, hoe verklaar je de structuur van een lijmkam en de afdrukken van tegels, aan de linkerkant van de foto te zien.
Ik heb al vaak beton-emaille gezien maar zo'n soort nog nooit maar ik kan het mis hebben.
 
De struktuur van de lijmkam is achtergebleven, omdat de tegellijm beter op te tegels heeft gehecht als op de ondergrond.
Ook heb je bij tegellijm die met een getande lijmkam op word gezet, noit zo een dichte laag op de muur zitten, zoals die nu te zien is.

Een andere optie zou nog spackspuitwerk kunnen zijn, maar ik denk dat het dat niet is.

Maar is makkelijk te testen, betonemaille is heel hard en spackwerk niet.
Ook tegellijm is niet zo hard als betonemaille.
 
De emaille is wit met een vachtrolstruktuur en de lijm grijs. Het lijkt er zelfs op dat de tegel zelf is ingesmeerd met lijm en vervolgens geplaatst. Dat zou de het mooie vierkante patroon verklaren of inderdaad de slechte hechting op de emaille dan zit alle lijm achter op de tegel. Maar goed belangrijkste is dat TS advies wilde over hoe nu verder.
 
Bij mijn dochter heb ik zoveel mogelijk betonemaille verwijderd met een elektrische verfkrabber met een mes er in met gehard stalen voorkant, is een rotklusje en kost veel tijd.
Daarna een primer voor niet zuigende ondergrond erop gedaan.
 
Het probleem met beton emaille is vaak, dat er door de jaren heen vele malen overheen geschilderd is.
En vaak hechten die verflagen onderling ook niet goed.
Daarom schuur ik de laag er zoveel als mogelijk af met een renovatie frees.

En op de foto van de topic starter is het meeste emaille er van af, de rest zou ik ook even er af proberen te frezen.
 
Goedemorgen,

Bedankt voor alle reacties en tips.

Gisteren heb ik het meeste helemaal glad geschuurd met de bandschuurmachine.

Het beste is nu om het voor te strijken met een voorstrijk voor zuigende ondergronden? en daarna te behandelen met hechtprimer voor een goede hechting tussen de muur en de tegenlijm?

Heeft iemand advies welke hechtprimer ik het beste kan gebruiken? en dan het liefst die ik bij een reguliere bouwmarkt kan kopen.

Voorstrijk voor zuigende muren heb ik nog staan, dit is helaas niet van een echt merk of dergelijk, is het verstandig om meerder lagen aan te brengen ivm dat de kwaliteit wat minder zou kunnen zijn?

Bedankt!
 
Als de onder muur zuigend is, dan gewoon voor strijken met een tegel voorstrijk middel voor zuigende ondergronden.
1 laag aanbrengen is voldoende.
Merk maakt niet uit.
En je hoeft er dan geen andere hechtprimer te gebruiken.

Gebruik geen pure flevopol of dergelijke, want dan krijg je een soort vel op de muur te zitten, die loslaat na het tegelen.
 
Sproei met een plantenspuit wat water op de muur, als het water direct opgezogen wordt een voorstrijk voor zuigende ondergrond gebruiken, wordt het water niet direct opgezogen dan een voorstrijk voor niet zuigende ondergrond gebruiken.
In jaren 30 woningen werd er vaak een harde cementlaag aangebracht voor onder de betonemaille
 
Bedankt voor de reacties

Het zit een beetje zo...
Ik heb de betonemaille vlak geschuurd, het is er op sommige plekken dus nog niet helemaal af, maar op veel plekken ook wel.

De plekken die helemaal kaal zijn zuigen sterk, maar de stukken waarop ik de betonemaille vlak heb geschuurd zuigen veel minder.

Ik als leek denk dan dat het op de stukken waar het betonemaille nog op zit verstandiger is om toch nog even te bewerken met een hecht primer voor de zekerheid??

Kan het kwaad als ik gewoon de hele muur eerst een aantal keer bewerk met voorstrijk en als dit opgedroogd is met een hechtprimer?

Groet,
 
Nee dit kan geen kwaad. 1x voorstrijken met verdunde grondeer (tegel) voorstrijk. Wanneer je grondeer voorstrijk lobbig is deze iets verdunnen. Onverdund aanbrengen op sterkzuigende ondergrond krijg je zoals Tegel ook al heeft vermeld een vel over de ondergrond dit moet je voorkomen. Hierna kun je het geheel in de hechtprimer zetten. Dan heb je het maximale gedaan om de hechting te bevorderen.
 
Bedankt!

Wat word er precies met ''lobbig'' bedoeld?

De voorstrijk die ik heb is eigenlijk net zo dun als melk (en zo ziet het er ook uit).

De hechtprimer, dien ik die net voor het tegelen aan te brengen? of kan ik dit ook dagen voortijd doen?

Groet,
 
Met lobbig bedoel ik zegmaar drinkyohurt dikte. Maar jij hebt al een voorstrijk. Volg de gebruiksaanwijzing op de emmer of jerrycan dan moet het goed komen. Na volledig droging kan de hechtprimer aangebracht worde. Zit dit een week voordat je gaat tegelen geen probleem. Dit hoef niet specifiek enkele uren van te voren.
 
Bedankt voor de informatie.

1 laagje hechtprimer is voldoende? of is het de gewoonte dit meerdere keren te herhalen?

Trouwens, is het verstandig ook een echtprimer te gebruiken op Q-board? hiervan heb ik de ombouw gemaakt mbt het inbouwreservoir.


Bedankt,

Groet,
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan