Is dit nou een 'standaard' probleem? Groepenverdeling

Status
Niet open voor verdere reacties.
In een ander topic had al een vraag gesteld over mijn meterkast. Nu heb ik een berekening van de maximaal gevraagde vermogens gemaakt en vervalt de eerdere vraag: ik denk dat ik zeker over zal moeten gaan op een 3 x 35A aansluiting (nu: 3 x 25A).

Maar nu het volgende. Ik kom er achter dat als ik de basisregels in acht wil nemen, de verdeling over de groepen niet erg evenredig is.

Ik heb voor alle WCDs 200 Watt gerekend (en heb daar nogal wat van gepland in mijn huis). Voor alle lichtpunten 100W. Alle apparaten met een aansluitwaarde >2kW: eigen groep. Fornuisgroep is een dubbele groep op 1 fase.

En nu kom ik hierop uit (elke kleur is een fase):
13191_20110209_groepenverdeling_concept_5.jpg


De groepen die voor specifieke apparaten zijn gereserveerd, hebben relatief weinig te doen, terwijl de overige groepen juist een hele zware last krijgen. Met een gelijktijdigheidsfactor van 0.6 (is die juist?) blijven ze wel allemaal (nipt) onder de 3.6 kWh
Hoe vinden jullie deze verdeling er uitzien?

Overigens: als ik de gelijktijdigheidsfactor van 0.6 op het hele huis toepas, kom ik zelfs niet uit met 3 x 35A (118.2 kWh).
 
De verdeling ziet er goed uit qua verlichting en gelijktijdig gebruikte apparatuur over meerdere aardlekschakelaars en fases. Alleen dat fornuis blijft een beetje ongelukkige fase-belasting. In de praktijk zal 3x25A heus geen problemen opleveren met de door jou genoemde apparatuur, bijna alles staat in elk ander gemiddeld woonhuis ook opgesteld en is vaak genoeg slechts op 1x25A, 1x35A of 1x40A aangesloten.

En PS. het is veel goedkoper om alsnog dat fornuis over drie fases te verdelen dan om de boel te verzwaren naar 3x35A...
 
Ik heb destijds meteen een verzwaring van 1*25A naar 3*25A aangevraagd. (kook ook elektrisch)

Ik heb ongeveer dezelfde situatie en ben nog met zware bouwgereedschap bezig en heb nog voldoende capaciteit.

3*25A is ruim voldoende ;)
 
Ik heb niet gerekend maar je kunt je fornuisgroep ook over 2 fasen verdelen. Nadeel is dat je dan wel minimaal één 3-fasen aardlek moet hebben. Voordeel daarvan is dat je op die 3-fasen aardlek zelf kunt bepalen welke fasen je gebruikt voor welke groep.
 
Ik heb begrepen dat het niet toegestaan is om een fornuisgroep op 2 fasen aan te sluiten. Weer zo'n regel waar ik het nut niet echt van begrijp, maar goed, ik wil me er wel aan houden.

Zo'n 3 fasen ALS maakt me niet uit. Wel is het zo dat als ik maar 1 ALS zou vervangen, dat ik dan 1 fase onderbenut (want er is er dan altijd een die alleen op de 3 fasen ALS is aangesloten en nergens anders). Ik zal ze dus alle drie moeten vervangen. Nog steeds geen probleem, maar dan hou ik maar 9 groepen over voor de rest (ik heb nl. ruimte in de kast voor 12 automaten en dan zijn er 3 in gebruik voor het fornuis).

En dan 5 groepen voor apparaten >2kW. Er blijven maar 4 groepen over voor de rest.
Ach, misschien moet ik dat maar doen. Die 4 groepen zijn natuurlijk in de praktijk ruim voldoende.
 
Als je een 4 polige ALS neemt kun je daar, naast de krachtgroep, ook nog max drie gewone groepen op aansluiten. Deze kun je dan op bijv L1 van de 4 polige ALS zetten. Daarnaast kun je op L2 en L3 een twee polige ALS zetten met max 4 eindgroepen per fase. Zodoende is de fase verdeling evenredig en kun je in totaal 1 krachtgroep en 11 eindgroepen plaatsen. Om ruimte vrij te maken kun je eventueel de HS in een apart kastje onder de groepenkast plaatsen.
 
Ik kan het niet anders zijn dan eens met Sxnder aangezien dit ook was wat ik bedoelde (ik had het alleen minder compleet omschreven)! :)

En ik zou niet weten waarom een kookplaat niet op verschillende fasen aangesloten zou mogen zijn... (ook niet qua regelgeving).
 
Ik ben al googlend tegengekomen dat een kookgroep óf op 1 fase óf op 3 fasen moet worden aangesloten. Ik weet natuurlijk niet of dat juist is; ik kan er geen reden voor bedenken.

Ik wacht even de leidingschema's van de keukenleverancier af; dan krijg ik ook het typenummer van de inductieplaat en kan ik even de aansluitopties bekijken.

Als ik twee groepen op 2 fasen zet, mag ik dat dan in een 19mm als volgt bedraden? Van gekoppelde automaten op 2 fasen (alles 2.5 mm2):

Bruin Fase 1
Blauw Fase 1
Zwart Fase 2
Blauw Fase 2
Groen/geel

Of moet ik daarvoor twee buizen gebruiken?
 
Wat jij beschrijft is een 2 fase groep en deze heeft wel een maximum belasting van 7,2 KW.
Maar als het om 3 fases gaat is het 3 fases op 1 automaat.
Als je een krachtstroom apparaat in de keuken hebt met drie fases.
dan is de bedrading al volgt

Fase 1 bruin
Fase 2 zwart 2,5 mm²
Fase 3 zwart 2,5 mm²
1 blauw voor alle fases
en een groen/geel.
Als het dus een drie fase apparaat is is het gemakelijker om een 2,5 mm² kabel te gebruiken 5 aderig aangesloten op een 16 amp krachtstroom automaat.
Deze voed je met een fase van je hoofdzekering 35 amp minimaal.
En deze eindigd dan in een krachtstroomstekker of perilex.
De kabel past in 19 mm buis.
 
Persoonlijk zou ik 5 draden trekken en niet een kabel... dat gaat je nl. zwaar tegenvallen als er ook wat bochten in het traject zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan