Is deze schouw/ventilatieschacht dragend?

segermans

  • #1
Hi allen,

Ik ga komende maand het één en ander in mijn huis verbouwen. Graag zou ik als onderdeel van deze verbouwing eventueel een schouw/ventilatieschacht op de tweede verdieping verwijderen, zodat ik hier meer ruimte krijg voor een WC. Nu ben ik benieuwd of jullie op basis van onderstaande foto's iets kunnen zeggen over of de schouw/schacht dragend is. Ik bedoel de schacht die je in foto "BalkenlaagVerdieping2" rechts-bovenin ziet.

Volgens mij begint de schouw/schacht pas op de 2e verdieping. Dit is te zien op de foto's. Daarnaast zie je een koof (zie foto StartSchouwKeuken) in de keuken op de 1e verdieping, wat volgens mij de onderzijde van de schouw/schacht is.

Omdat de schouw/schacht begint op verdieping 2, lijkt het me (met mijn zeer beperkte kennis) niet logisch dat deze dragend is. Wat is jullie mening hierover? En mocht hij niet dragend zijn, waar moet ik nog meer op letten tijdens het verwijderen (bijv. het stutten van de schoorsteen die op het dak staat).

P.s. voordat ik (eventueel!) de klus zelf ga doen, ga ik me uiteraard nog een stuk meer inlezen! Dit bericht is om mij alvast goed te orienteren.

Dank!

BalkenlaagBeganeGrond.jpeg BalkenlaagVerdieping1.jpeg BalkenlaagVerdieping2.jpeg BalkenlaagDak1.jpeg StartSchouwKeuken.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Om te bepalen of iets "dragend" is, kan je kijken wat erop draagt. Dat kan je hier prima zelf :wink:

In dat blok in de keuken zal vast een betonplaat zitten. Best een uitdaging om dat weg te halen.

Haal je de schoorsteen op het dak ook meteen weg? Dat scheelt een enorme koudebrug en nieuwe ondersteuning.
 

segermans

  • #3
Dat blok in de keuken (1e verdiepig) mag blijven zitten. Ik wil op de verdieping erboven (2e verdiepig) enkel die schacht weghalen. Daarboven zit een plat dak met een schoorsteen. Of ik deze weg kan halen moet ik nog even kijken i.v.m. vergunning en gedeeld met de buren.

Ik heb er samen met een bouwkundige naar gekeken en die zegt dat het waarschijnlijk met een raveel zit. de vraag is of de dwarsbalk dan op de schouw gemonteerd is. Beste is inderdaad om plafond even open te breken en te kijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Schoorsteen bovendaks draagt niet op de houten raveel constructie, deze draagt op het kanaal eronder.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
"En gedeeld met de buren"
Let even op het bovenstaande
Het kan zijn dat de oplegging op de eerste hieruit zijn evenwicht haalt en er een probleem onstaat als je het gewicht aan jouw kant verwijderd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu