Is dakterras net als badkamer ook 'natte'-groep?

Fry35

  • #1
Hoi,

Ben (nog steeds) bezig met groepenindeling in huis. Ik heb de mogelijkheid om in de badkamer een aparte groep te maken. De vraag is sowieso: waarom zou ik dat doen? Voor bijv. fohn, vloerverwarming ed?

Ik wil ook stroom op mijn dakterras. In de toekomst voor bijv. electrisch kookstel op terras of misschien wel heater in koude tijden. Is dat slim/ noodzakelijk om het op dezelfde groep als badkamer te doen omdat het beiden 'nat' is?

Sowieso een slotvraag. Stel ik krijg later spijt van mijn 8 groepenverdeling in huis (4 groepen in keuken, 1 wasmachine, 1 condensdroger, 1 badkamer/dakterras, 1 overig huis incl. cv-ketel), is het dan kwestie van 'draadjes omgooien in meterkast naar andere indeling' of wordt het heftiger om indeling in groepen later te wijzigen?

bedankt alvast!!

Steven

ps: de oplettende lezer valt misschien op dat ik laatste dagen erg veel vragen stel. Dat komt omdat ik voor as vrijdag electriciteitsplan moet inleveren bij de bouwer en ik zelf zeker geen expert ben.Vandaar.....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou eventueel de groep, waar je terras-elektra op aansluit, kunnen voorzien van een eigen "alamat" (gecombineerde aardlekschakelaar/groepenautomaat). Of in elk geval zorgen dat de betreffende groep niet op dezelfde aardlekschakelaar zit als de groep waar je vriezer op zit.

Het is namelijk erg vervelend voor de spullen in de vriezer, wanneer tengevolge van water in een buitenaansluiting je aardlekschakelaar eruit gaat, terwijl je een tijd niet thuis bent of het niet in de gaten hebt... En dat wil nog wel eens gebeuren buiten. :wink:
 

Fiesiekus

  • #3
Ja, dat is een goede reden. Een eigen Alamat voor buiten heeft ook als voordeel dat je 'm onafhankelijk kan uitschakelen in de vakantie. Sommige lieden die 's nachts werken gebruiken buiten-WCD's nogal eens om gaatjes te boren.

Ik heb als nadeel dat ik elke keer in een centraaldoos de fase naar het buiten WCD moet onderbreken.
 

Gerrit

  • #4
Je mag hier best even vragen hoe je dat moet veranderen. :mrgreen:
 

Gerrit

  • #5
Ik ben even erg onhandig bezig geweest (alweer :oops: ) en nu is plotseling het bericht van Fiesikus verdwenen.

Sorry hiervoor.

De strekking van zijn verhaal was dat evenals in de badkamer een buitenkontaktdoos achter de aardlek 30 mA hoort te zitten en dat het raadzaam is om deze schakelbaar te maken.

Verder is het raadzaam (verplicht) om de verlichting te verdelen over meerdere groepen en minimaal 2 aardlekschakelaars.
 

Fiesiekus

  • #6
:super:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu