IR-Verwarming boven badkuip

LodewijkNapoleon

  • #1
Als deze vraag beter in "badkamers" gepast had, bij deze mijn excuus voor mijn verkeerde inschatting.

Over een verkeerde inschatting gesproken; ik ben van plan een IR-Verwarmings-paneel boven mijn badkuip te hangen. Waarom? - omdat dat simpelweg de enige plek in de badkamer is met een goeie stralingshoek om alle (relevante) delen van de badkamer te kunnen verwarmen.

Nu ben ik ervan op de hoogte dat het absoluut niet de bedoeling is om stroom-aansluitingen bij het bad te hebben, dus was ik van plan het stopcontact hiervoor net onder het plafond te maken. Zo blijft het de voorgeschreven 2,2 meter boven de vloer weg. Het paneel zelf zou wel binnen die 2,2 meter komen, en mijn pa gaf aan dat óók dat niet kan. Of nouja, niet mag.

Toen wij het paneel in de showroom hebben uitgezocht heeft de verkoper niet ingegrepen toen wij aangaven dat hij boven het bad zou komen te hangen. Mede daarom vraag ik me af of het wellicht toch zou mogen?

En ten slotte; raden jullie het aan? Ik ben op gestaag tempo mijn huis volledig aan het renoveren en ik kom wel meer dingen van een vorig bewoner tegen die mijn plannen regelmatig om zeep helpen omdat er dingen gedaan zijn die eigenlijk niet mogen. Wat zouden eventuele consequenties zijn die ik goed op mijn netvlies moet houden mocht ik er nu ook een keer voor kiezen om het gewoon te maken zoals ik wil?

Bij voorbaat dank!
 

Starter01

  • #2
Natuurlijk mag je dat. Jouw installatie, jouw verantwoording. Geen enkele overheidsdienst die opeens bij je binnenvalt en je daar voor beboet oid. Mogelijk heb je wel een probleem mocht het onverhoopt toch een keer fout gaan, dan is het ook jouw verantwoordelijkheid. De NEN1010 is een norm, geen wet. In de norm staan de minimale eisen waaraan een installatie moet voldoen zodat deze veilig te gebruiken is. Verzekeraars houden deze vaak wel aan zodat je een goed verhaal moet hebben als het mis gaat. Ik betwijfel of de door jou genoemde reden daar onder valt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Je vergeet even voor het gemak het bouwbesluit, dat is wel een wet.
En deze geeft aan dat een installatie minimaal hetzelfde niveau als de nen1010 voorschrijft moet hebben.

Dus de nen is dan wel niet direct een wet, hij word wel aangewezen als de norm om aan de wet te voldoen.

Dan nu de voors en tegens.
In welke zone komt dat ding.
Want dit is nieuwe aanleg en moet dus voldoen aan de huidige norm en dan eindigt zone 1 boven het bad op 2.6m , alleen ip65 matriaal is bruikbaar.
 

LodewijkNapoleon

  • #4
1667248059048.png


2,6m - dan gaat het nooit uitkomen helaas. Ik ging uit van deze tekening, die aangaf dat 2,25m vanaf de vloer boven het bad zone 1 is. Dan zou de aansluiting van het paneel in zone 2 vallen, het paneel zelf deels in zone 3. Bij 2.6m zouden beiden in zone 1 vallen.

Deze zelfde bron geeft aan dat in zone 1 per definitie geen paneel geplaatst zou kunnen worden, maar een ip65 zou dus ook in zone 1 mogen? Dat zou dan niet het paneel zijn wat ik graag weg hang, maar dat geniet wel mijn voorkeur boven een andere plek te moeten zoeken ..
 

Starter01

  • #5
Uiteraard is er een bouwbesluit waarin naar de NEN1010 verwezen wordt. Met een beetje geluk wordt er bij nieuwbouw nog ergens naar gekeken, maar daarna meestal niet. Iedereen kan zijn huisinstallatie naar eigen inzicht (laten) aanpassen, anders dan bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen waar vaak een vergunning voor nodig is.
In theorie heb je een punt, in de praktijk gebeurt dit niet en wordt het alleen een probleem als het mis gaat. Er is geen handhaving op dmv bv keuringen na aanpassingen e.d.. Dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren ook, al wordt er al heel lang over gesproken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
2.25 is lang gelden al vervangen door 2.60.
 

LodewijkNapoleon

  • #7
Ok, duidelijk.

In theorie zou het dus kunnen, mits aan de ip-norm voldaan wordt. Ik mag geloof ik geen producten linken in mijn comments, maar een IPX6-paneel zou aan de norm voldoen om in zone 1 te mogen installeren?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
@LodewijkNapoleon De afbeelding die je post is niet conform NEN1010. NEN1010 kent geen zone 3, er zit geen zone 2 boven zone 1 en er is geen zone-indeling rondom de wastafelkraan.

Maar zone 1 is inderdaad wel tot 225cm hoog, dat deel klopt wel.

In zone 1 (en zone 2) mogen geen contactdozen worden geplaatst.

In zone 1 moet materiaal tenminste IPX4 zijn.

In zone 1 mogen alleen elektrische toestellen zijn geplaatst welke:
- Vast zijn opgesteld en
- Vast zijn aangesloten en
- "Geschikt zijn voor installatie in zone 1 volgens de gebruiks- en montageaanwijzinhen van de fabrikant".

Letterlijk geciteerd uit NEN1010. Die laatste voorwaarde zou de zoektocht wel eens kunnen bemoeilijken.
 

LodewijkNapoleon

  • #9
@XanderH Dank voor de extra info!

Ik had mijn contactdoos nu op 1.8 gemaakt, dus die zal ik moeten verplaatsen. Die zal ik dan op 2.4 maken om te voldoen.
Het alternatieve paneel dat ik gevonden heb zou IPX6 zijn - ook dat zou dan voldoen.
Ook wordt het paneel vast aan de muur bevestigd, dus daarin wordt voldaan.

De laatste zal ik op moeten vragen, wordt helaas niet op de website benoemt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
The headhunter schreef:
2.25 is lang gelden al vervangen door 2.60.
En het is bijna net zo lang geleden weer naar 2,25m terug veranderd.

NEN1010:2005: 2,25m
NEN1010:2007(+C1:2008): 2,60m
NEN1010:2007+C1:2008/A1:2011: 2,25m
NEN1010:2015: 2,25m
NEN1010:2020: 2,25m

Alleen tussen mei 2009 en april 2012 (data waarop de normen werden aangewezen in het bouwbesluit) was het even 2,60m.


LodewijkNapoleon schreef:
Ik had mijn contactdoos nu op 1.8 gemaakt, dus die zal ik moeten verplaatsen. Die zal ik dan op 2.4 maken om te voldoen.
Het voldoet überhaupt niet met een contactdoos, want materieel in zone 1 moet vast worden aangesloten.
 

LodewijkNapoleon

  • #11
Dank voor de verbetering. Ik begreep dat met vast de montage van het object zelf bedoelt werd, niet zozeer de aansluiting. Zijn er speciale lasdoppen die ik daarvoor dien te gebruiken, of wordt er iets anders mee bedoelt?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Je kunt daar lasklemmen voor gebruiken, zo lang die maar geschikt zijn voor soepele draad uiteraard (de variant met een hendeltje).

Verder hoort die verbinding dus uiteraard in een IPX4 omhulsel en hoort er natuurlijk ook iets van trekontlasting te zijn voorzien.

busch-jaeger-cpl-1xuit-5x25mm2-ip44-crm-2133-32.jpg
 

LodewijkNapoleon

  • #13
Top, duidelijk! Ik ben allang blij dat ik het zo kan oplossen. Dit geeft iets meer gedoe, maar dan gebeurt het in ieder geval wel weer netjes. Nogmaals bedankt!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Er is hier op het forum wel eens eerder verontwaardiging over geweest, maar dit is dus conform NEN1010:
image (1).jpg

Zone 1, vast aangesloten, IPX4 en volgens de fabrikant geschikt voor deze toepassing.

Ik zou liever een paneel tegen het plafond boven het bad hebben, eerlijk gezegd. :wink:
 

LodewijkNapoleon

  • #15
Aan het plafond zou het alternatief geworden zijn, maar dan zou ik maar een deel van mijn badkamer bereiken.

1667250888995.png


Dit is de afbeelding die de verkoper bij zijn product heeft staan - het zou IPX6 zijn en ze hebben er een "carwash waterproof test" onder staan.
 

LodewijkNapoleon

  • #16
Dag allemaal,

n.a.v. dit topic wil ik boven mijn badkuip een vaste aansluiting maken. Ik dacht met de term 'vaste aansluiting' het benodigde materiaal wel te vinden, maar dat bleek iets te hoopvol. Mijn vraag is dus kort en krachtig - wat voor materiaal ben ik naar op zoek als ik een vaste aansluiting wil maken die aan IP65 voldoet zodat ik het boven mijn badkuip kan monteren zonder wet- en regelgeving te overtreden?

Topics samengevoegd, het gaat nog over dezelfde vraag - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu