Invloed van waterdruk op aftakking van waterleiding (t-stuk)

Mister

 • #1
Ik vroeg mij af of er een significant verschil in waterdruk zit na het gebruik van een t-stuk. We willen natuurlijk de waterdruk zo hoog mogelijk houden, en dus zo weinig mogelijk weerstand hebben.

Stel je moet een afsplitsing maken, dan kun je een t-stuk gebruiken. Je kunt deze op twee manieren maken.

A. Vanuit de wateraanvoer bekeken (met de stroomrichting mee), krijgt het water de keuze om links of rechts te gaan.

B. Vanuit de wateraanvoer bekeken (met de stroomrichting mee), krijgt het water de keuze om rechtdoor of naar links te gaan.


Intuitief wilde ik in eerste instantie kiezen voor optie B, waarbij het stuk dat rechtdoor gaat, naar de rest van het huis gaat, en het stuk dat opzij gaat, naar een enkel aftappunt op korte afstand. Daarbij is de redenatie dat de waterleiding in principe rechtdoor blijft gaan, en dat het aftappunt een beetje lagere waterdruk zal hebben wat niet een groot probleem is.

Mijn vraag is dus, ten eerste, of iemand weet of er uberhaupt een significant verschil in optie A en B zit. En ten tweede, welke optie dan eventueel beter is.

Ik kan me namelijk ook bedenken, dat optie A beter is, omdat het misschien zo is dat de waterdruk dan gelijker wordt verdeeld. Bij optie B zou het nadeel kunnen zijn dat als iemand een aftappunt gebruikt die op de leiding zit die rechtdoor gaat, dat de waterdruk op het aftappunt van het aangelegde t-stuk die linksaf gaat ineens onacceptabel laag wordt. En dat indien een van beide richtingen niet wordt gebruikt, er geen significant verschil is tussen links/rechts ten opzichte van rechtdoor gaan.

Dus waar ook rekening mee moet worden gehouden, is het verschil in waterdruk, wanneer de ene richting wordt gebruikt, en de andere wel of juist niet.Natuurlijk zal een aanpassing op bestaande situatie praktisch gezien erop uitdraaien dat er een van de opties slechts reeds beschikbaar is. Maar ik moet een groot stuk volledig nieuw aanleggen. Ik gebruik verder multi-fit, waar bijkomt dat er een redelijk sterke vernauwing aanwezig is in de koppeling zelf.
 
 • Like
Waarderingen: Tim Klus
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Tim Klus

  • #2
  Goede vraag.
  Heb je inmiddels als informatieve antwoorden ontvangen op jouw vragen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu