Invloed stopkraan

Jan-WillemW

  • #1
Hallo,

Ik wil een waterontharder plaatsen, direct na de watermeter. Ik heb hier nu een 15mm koper leiding liggen. Ik wil de verbinding hier los halen (zie rode streep in plaatje), en alles met 3/4" aansluiting en/of 22mm leiding uitvoeren, om geen druk te verliezen. Ik zag dat er ook nog een stopkraan zit in beide leidingen, 1 leiding+stopkraan gaat naar de begane grond, de andere stopkraan is voor de bovenverdiepingen (o.a. douche).

Nu vroeg ik me af of het nog zin heeft om de stopkraan (rood omcirckeld) te vervangen door een kogelkraan, voor betere doorstroming, of dat dat weinig tot geen effect gaat hebben. Alles wat ik kan doen voor een wat hardere douche-straal is mooi meegenomen.

Groeten,
Jan-Willem

Meterkast_waterleiding_aangepast.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kun je er in de kast wel bij om de pijpen te zagen en knelkoppelingen aan te draaien?
 

ABCDE

  • #3
Hardere douchestraal is eigenlijk nooit afhankelijk van druk... maar van limitatie in douchekop of ketelvermogen..

Die antieke kraantjes breken vaak toch af als je ze dicht wilt draaien.. dus vervang ze dan direct zou ik zeggen. Nou ja.. eigenlijk bedoelde ik; onthard water is smerig... maar dat is een antwoord op een niet gestelde vraag.

Vergeet de verplichte keerklep voor de ontharder niet! En vraag vooraf naar onderhoud... de ontharder industrie toetert veel over besparing aan wasmiddel... maar dat geef je dan direct uit aan extra waterverbruik, zout en onderhoud.

Lijkt ook alsof je vereffening ontbreekt
 

Jan-WillemW

  • #4
@Jan, het lijkt erger dan het is, zie foto. Ik verwacht dat dat wel lukt.

@ABCDE ook bedankt voor je reactie, dus ik maak uit je reactie op dat het verder geen zin heeft om ze te vervangen.

Onthard water smerig? Dat heb ik nog niet eerder gehoord, wil je dat toelichten? Ook bedankt voor het vermelden van de keerklep, daar was ik (nog) niet van op de hoogte! Waarom stijgt het waterverbruik met een ontharder?

Vereffening gebeurd op een ander punt, op de zolder, waarom, ik heb geen idee. Er loopt een aarddraad, achter de rioolbuis langs, door een koof naar de zolder, daar zijn ze aan de waterleidingen gesoldeerd. Heb je een idee waarom het zo zit aangesloten? Natuurlijk moet ik straks wel het gedeelte voor de wateronharder ook vereffenen.

IMG_20210407_184612.jpg
 

Jan-WillemW

  • #5
@ABCDE ik ben benieuwd naar je reactie
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ik ook, onthard water smaakt zelf beter vinden wij.
Wij hebben zelf ook een waterontharder geïnstalleerd en die bevalt zeer goed, de resthardheid is instelbaar
en die heb ik nu ingesteld op 2,5DH. Helemaal naar 0DH terugdraaien is niet nodig maar wel mogelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu