Inventum AquaSafe boiler: mengventiel vervangen?

Kortneus

  • #1
Wij hebben sinds een aantal jaren een Inventum AquaSafe boiler (70L) in de keuken hangen die warm water levert voor gebruik in keuken en douche. Sinds enige tijd "piept" de boiler als er in de keuken warm water getapt wordt, met name bij kleinere hoeveelheden en aan het einde van de dag wanneer het water uit de boiler zelf al minder warm is. Daarom vermoed ik dat het thermostatisch mengventiel de geest heeft gegeven en dat deze gaat piepen als er maar weinig koud water bij het warme water uit de boiler gemengd hoeft te worden.

Ik wil dit mengventiel vervangen (in gestippelde cirkel in de foto hieronder) maar als ik probeer de moeren los te draaien dan krijg ik er geen beweging in. De kracht wordt overgebracht op de leidingen van het kraanblok en ik heb geen idee hoeveel die leidingen aan kracht aan kunnen om toch de moeren los te kunnen krijgen. Maar misschien is er een reden waarom ik ze niet los krijg?

AquaSafe_kraanblok_met_mengventiel.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beetje kruipolie op het schroefdraad van de koppelingen spuiten, een nacht laten staan.
En dan met een flinke griptand het mengventiel vastgrijpen, met de andere kant een steekslutel op maat of een goed ingestelde verstelbare sleutel (bahco). Dan kun je kracht zetten tussen het onderdeel en de moeren en krijg je het beslist los.

Geen waterpomptang gebruiken, daarmee kun je onvoldoende kracht zetten en je beschadigt de moeren, die je straks weer nodig hebt voor het nieuwe onderdeel.

Kortneus schreef:
Daarom vermoed ik dat het thermostatisch mengventiel de geest heeft gegeven
Waaraan heb je dat ontleend? Ergens gelezen?
Niet dat ikzelf daarmee wat kan, maar er zijn hier anderen die dat misschien wél kunnen.
Want voor hetzelfde geld doe je veel moeite om dat ding te vervangen en helpt het geen snars.
 

Kortneus

  • #3
Ik weet niet zeker of het het mengventiel is. Als ik op de afbeelding van het kranenblok kijk uit de installatiehandleiding dan zou het ook de doorstroombegrenzer kunnen zijn want meer onderdelen zijn er niet volgens het plaatje dat ik hieronder heb toegevoegd.

Als de doorstroombegrenzer vervangen zou moeten worden dan moet het mengventiel ook los.

De reden dat ik vermoed dat het het mengventiel is, is dat als de boiler 's nachts het water heeft opgewarmd dat er nauwelijks of geen sprake is van gepiep maar dat dit in de loop van de dag erger wordt hetgeen ik alleen kan verklaren doordat er steeds minder koud water bijgemengd hoeft te worden naarmate het warme water uit de boiler in de loop van de dag minder warm wordt. Als het de doorstoombegrenzer zou zijn dan zou ik verwachten dat deze verandering in de loop van de dag niet zou plaatsvinden.

Het tappen van koud water leidt niet tot gepiep.

Bedankt voor het meedenken en de tips.

1684673588272.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Even voor het goede begrip:

Dat 'gepiep', bedoel je daarmee dat de waterstroom op één of andere manier een fluittoon voorbrengt?
Of komt er een piepsignaal uit de besturing van de boiler?

Kees schreef:
met een flinke griptand...
Ik bedoelde natuurlijk griptang... :denk:
 

Kortneus

  • #5
Gepiep vat het geluid niet erg goed samen maar ik kon niet op iets beter komen maar met dit filmpje is het meteen helder en hoorbaar!

Het was mij duidelijk dat ik met een griptang de moeren aan de tand moet gaan voelen :wink:.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Verder dan dit scherm ben ik niet gekomen, je denkt toch niet dat ik aldaar ergens op ga klikken?

000561.jpg


Plaats je filmpje alsjeblieft op een kanaal zoals Youtube in plaats van een of andere vage site, waar je eerst moet aanmelden of waar je als je even niet uitkijkt ergens aan vast zit.
 
Laatst bewerkt:

Kortneus

  • #7
De websites die Klusidee noemt voor filmpjes gebruik ik zelf allemaal niet en dus leek mij het handig om het filmpje even op WeTransfer te zetten maar wat voor de ene handig is, hoeft dat niet voor een ander niet te zijn.

Het geluid komt niet uit de elektronica van de boiler. Het wordt via de leidingen ook verder de woning in getransporteerd dus het heeft duidelijk met het mechaniek van doen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het probleem met WeTransfer is dat we het bestand echt moeten downloaden om te kunnen bekijken.
Maar ik ben iets minder bang (niet bang genoeg) voor virussen enzo.

Het geluid: meer kreunen dan piepen.
Kan je de witte knop op het mengventiel nog bedienen?
Even helemaal dicht en helemaal open zou al kunnen helpen.
(kan ook dat die ook helemaal vast zit)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als ik op een site kom, waar ik een video zou kunnen bekijken en aldaar moet ik eerst op een knop klikken om ergens mee accoord te gaan, waarvan ik totaal niet weet waarmee ik accoord ga, dan heb ik het al gehad. Zoiets doe ik gewoon niet. Of degene die daarnaar verwijst nu zegt dat de site veilig is of niet, maakt me niets uit.

Ik was in dit specifieke geval niet zozeer bang voor virussen, maar vooral dat ik door ergens op te klikken mij abonneer op (te betalen) diensten. Indien anderen op dit forum er (terecht) ook zo over denken, dan heb je een heel stuk minder leden die je van advies kunnen dienen.

Dergelijke sites waar je willekeurige files kunt uploaden/downloaden zijn vaak een bron van illegaal materiaal. En waar illegaal materiaal staat, zijn ook veelvuldig virussen. Daar pas ik voor, gebruik een dergelijke site geheel niet, vooral niet omdat er betere alternatieven zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu