Intergas Kompakt HRE 24/18 op propaan: problemen.

Hiburg

  • #1
Hallo,

Ik heb een CV ketel van Intergas, type HRE 24/18, die omgebouwd is vanaf de fabriek naar propaan. Deze is aangesloten in een chalet op een camping en werkt op gasflessen.
Hier heb ik nu 1 wat dikkere radiator op aangesloten (werd zo geleverd door de installateur), van het merk Thermrad, type 22, 180 cm lang en 60 cm hoog.
De reden dat het een wat dikkere radiator is, is omdat deze meer vermogen heeft en het moet een ruimte van ongeveer 45 m3 verwarmen. Het zou volgens hem voor mijn situatie met 1 radiator kunnen.

Nu heb ik vorig jaar amper de CV gebruikt vanwege het mooie weer en de al wat hogere temperaturen maar nu ben ik al op de camping en valt het weer helaas wat tegen.
Daardoor heb ik nu de kachel wat vaker aan en ik merk dat het opwarmen niet helemaal goed verloopt volgens mij.

Als het bijvoorbeeld 15 graden is en ik zet de thermostaat (Honewell modulation, zo'n draaischijfje) op 19 graden dan slaat de ketel aan en verwarmt ie bijvoorbeeld eerst tot
16.5 graden, daarna slaat de ketel af en even later weer aan, verwarmt ie weer wat verder etc, tot ie bij de 19 graden is. Alleen vond ik het vreemd dat de ruimte niet gewoon
doorverwarmd werd tot 19 graden in een enkele keer, zonder dus steeds te stoppen en te starten. Ik denk niet dat het nu goed is voor mijn gasverbruik.

Nu was ik een leek op dit gebied maar ik heb dit weekend er veel over gelezen op internet en ook zag ik hier het topic over CV tuning.
Ik heb de parameters van de intergas nagekeken en deze stonden als volgt ingesteld:

3 = maximaal cv vermogen: 50
3. = maximaal pomp toerental: 56
c = minimaal cv vermogen: 40 (dit is vereist ivm propaan en kun je niet aanpassen !)
c. = minimaal pomp toerental: 40

Ik heb dit weekend nav diverse cv tuning tips en filmpjes op youtube de aanpassingen als volgt veranderd:
3 : 45
3. : 45
c : 40
c. : 40

Echter dan wordt de situatie niet beter, eerder slechter leek het.
Nu is mijn vermoeden dat de ketel gewoon te zwaar is voor de situatie, als ik op pagina 47 van de handleiding kijk dan staat er dat deze ketel bij 40% vermogen (dat is minimaal vereist
voor propaan staat bij parm c) al 8,3 kW levert. Ik zit er met 45 of 50 qua instelling dan nog boven en mijn radiator zit rond de 4 Kw vond ik op internet.

Ik heb dus het idee dat ik er gewoon 1 of 2 radiatoren bij moet gaan zetten omdat het nu niet goed gaat en de ketel op de minimale instellingen voor propaan nu nog te zwaar is.
Is dit nu zo of kan ik de ketel toch anders instellen zodat deze situatie wel goed gaat ?
Ik ga dit zeker even voorleggen bij de installateur, alleen is hij deze week op vakantie.
 

Onderhoudtje

  • #2
Vraagje wat voor kamerthermostaat gebruik je, aan/uit of opentherm?

Met parameter 3 (maximale cv vermogen) begrens je de cv ketel zodat deze niet op maximaal vermogen gaat branden. Deze zou je deze op 25% kunnen zetten, dan is het gewenst cv vermogen 5.4 KW.

De parameters 3. en c. (Pomp snelheid) zou ik terugzetten naar fabrieksinstellingen, de pomp snelheid is gekoppeld aan het cv vermogen. Gaat de ketel harder branden dan gaat de pomp harder draaien, dit doet hij om zijn warmte goed kwijt te kunnen.

Wel het advies om parameters c en d niet te veranderen, wanneer je hier een verandering aan doet dan moet je ook de gas/luchtverhouding controleren. En om dit te controleren heb je een rookgasmeter nodig.
 

Hiburg

  • #3
de thermostaat is een Honeywell modulation, volgens mij is dat OpenTherm, zo’n ronde draaischijf van ongeveer 50 euro.

Parameter c en d mag ik niet aanpassen want deze moeten op 40% staan vanwege dat de ketel op propaan werkt. Staat ook zo in de handleiding van Intergas.

Vanwege het feit dat het minimaal vermogen van de CV (parm c) op 40% moet staan kan ik parameter 3 (= maximaal vermogen) niet lager instellen dan 40 volgens mij, hoger kan wel.

Ok, dus parameter 3. (Maxmimum cap. Modulerende pomp) staat nu op 56 en heb ik al eens op 80 gezet. Alleen gaat dan het water door de radiator lawaai maken, je hoort het stromen en ik had juist begrepen dat dat niet goed is ? Hij moet de waemte langzaam afgeven aan de radiator en daarom moet het water niet hard er doorheen stromen.

Ik zou het liefste hebben dat de radiator langzaam en geleidelijk verwarmt, nu lijkt alsof hij veel te snel heet wordt en dat vind ik ook minder aangenaam.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Het minimale afgegeven vermogen van de ketel is te groot voor die ene radiator, hier gaat u met parameters niks aan oplossen
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Hiburg

  • #5
Dank voor je reaktie. Ja, dat vermoeden had ik ook al. Kan ik alleen nu even voor nood (het wordt volgende week warmer weer) de parameters zo instellen dat ik de ketel zo min mogelijk laat pendelen en niet onnodig belast ?

Ik ga als de installateur er weer is zsm contact opnemen want het klopt gewoon niet.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Als het goed is, beperkt de ketel zelf al het aantal in/uitschakelmomenten door het anti pendelprogramma.

Verder zal de ketel altijd aan/uit blijven schakelen. Het grootste gedeelte van het jaar zal het minimale vermogen van de ketel hoger zijn dan de warmtevraag. Dat los je ook niet helemaal op met het bijplaatsen van twee radiatoren, al zal het opwarmen daardoor wellicht wel wat sneller verlopen.

Tenslotte is het regelgedrag dat je beschrijft in je openingspost normaal. Een modulerende thermostaat probeert de gevraagde temperatuur gelijkmatig en met zo'n laag mogelijke aanvoertemperatuur te bereiken. Dat betekent dus dat de ketel al kan stoppen met branden voordat de ruimte op temperatuur is. Zoals je aangeeft duurt het opwarmen daardoor langer. Anders dan je aangeeft is dit juist gunstig voor het gasverbruik. De ketel heeft namelijk een hoger rendement bij een lagere aanvoertemperatuur.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Hiburg

  • #7
Het anti pendel programma staat nog op de defaultwaarde van 5 minuten. Het zou voor mij dus wel beter zijn om er nog minimaal 1 radiator bij te zetten (in de slaapkamer bijv. want die is wel erg koud) want dan benut ik het vermogen toch beter ?
Ik vraag me namelijk het volgende af: vanwege parameter c (minimaal vermogen) die op 40% moet staan omdat hij op propaan werkt, levert de ketel altijd iets van 8 kw minimaal en ik heb maar 4 kw nodig, dus dan verlies ik de helft aan warmte en verbruik ik onnodig gas puur en alleen omdat het minimale vermogen te hoog is ?

Klopt dit of werkt het toch anders en is het de thermostaat die het gevraagde vermogen etc bepaalt ?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Onderhoudtje

  • #8
Even voor de duidelijkheid, parameters c en d zijn bedoeld voor de toerental van de ventilator. Deze zijn belangrijk voor het afstellen van de gas/luchtverhouding. Deze mogen niet verandert worden!

Parameter 3 is voor het maximale cv vermogen, met deze parameter kan je de cv ketel aanpassen aan het vermogen van de installatie. Bij een Hre 24/18 is het minimale cv vermogen 5.4 KW (zie tabel op blz 47), bij 5.4 KW kan je parameter 3 op 25% zetten.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Je verliest niet de helft aan warmte. De ketel schakelt af wanneer het vermogen te groot is. Stel dat je ketel op de laagste stand 6Kw levert. Als je op hetzelfde moment 3Kw nodig hebt, dan zal de ketel zich daarop aanpassen door de helft van de tijd niet te branden. Gemiddeld is het door de ketel opgewekte vermogen dan 6/2 = 3 KW. Je verspilt dus geen gas.

Het komt heel vaak voor dat de ketel zelfs op de laagste stand teveel vermogen heeft, dus ik zou me er verder maar niet te druk om maken.
 
  • Like
Waarderingen: Hiburg

Hiburg

  • #10
Onderhoudtje,

Parameters c en d pas ik ook niet aan, daar blijf ik af !
ik zei eerder al: “
Parameter c en d mag ik niet aanpassen want deze moeten op 40% staan vanwege het feit dat de ketel op propaan werkt. Staat ook zo in de handleiding van Intergas.

Vanwege het feit dat het minimaal vermogen van de CV (parm c) op 40% moet staan kan ik parameter 3 (= maximaal vermogen) niet lager instellen dan 40 volgens mij, hoger kan wel. “

Dus het minimale vermogen is altijd 40% bij propaan (pagina 46 van de handleiding). En die 40% is dus dan 8,3 kW (staat op pagina 47).

Zou ook onlogisch zijn: je kan het maximum nooit lager instellen dat het minimum, toch ? Dus minimum = 40% en maximum is dan dus altijd 40% of hoger, nooit lager (bijv. 25%).
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hiburg

  • #11
Mn22,

Ok, dank voor je info. Ik dacht dat hij altijd het minimale vermogen zou leveren of hoger, vanwege die instelling in parameter c
Dus zo’n ketel is dan intelligent genoeg om zelf te zien dat het minimale vermogen nog te groot is en past zich dan aan ? Hoe bepaalt zo’n ketel dit dan eigenlijk ?

Ik heb het gisteravond nog even getest en bij een groot temperatuurverschil, dus 16 graden binnen en gevraagde temperatuur op thermostaat 20 graden, dan warmt het best snel op. Mijn voorkeur heeft het om het wat langzaam warmer, dus geleidelijker warm te laten worden, maar dat is in mijn situatie wellicht niet mogelijk. Ik las wel dat je de maximum aanvoertemperatuur van de CV die nu op 80 graden staat dan wat lager zou kunnen zetten, alleen durf ik dat nu niet aan te passen.

Als ik van bijv. 18.5 naar 20 graden ga, dan stopt de ketel er de eerste keer al vrij snel mee maar hij pakt het later dan wel weer op, in etappes wordt het dan 20 graden uiteindelijk. Ik denk steeds dat het stoppen en starten slecht is voor de ketel en het gasverbruik maar dat is dus niet zo bij zo’n HR ketel met modulerende thermostaat ?

Toevallig heb ik thuis dezelfde ketel (in een huurhuis met 6 radiatoren en een Honeywell ChronoTherm 4, dus een uit/aan thermostaat, geen modulerende) en daar is me dit nooit zo opgevallen maar dat is ook een andere situatie met kleinere temperatuurverschillen omdat de woning veel beter geïsoleerd is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
De ketel slaat gewoon af als de gevraagde aanvoertemperatuur bereikt is en schakelt weer in als het systeem voldoende is afgekoeld.

De aanvoertemperatuur wordt berekend door de modulerende thermostaat. Dit is afhankelijk van de actuele temperatuur in de ruimte en de temperatuur die je hebt ingesteld. Hoe groter dit verschil, des te hoger wordt de gevraagde aanvoertemperatuur.

In principe kun je dus de aanvoertemperatuur rustig op 80 graden laten staan. De thermastaat bepaalt immers al de optimale aanvoertemperatuur. Enig wat je bereikt met een lagere aanvoertemperatuur is dat het opwarmen langer gaat duren en dat de ruimte op koudere dagen wellicht niet, of niet snel genoeg op temperatuur komt.

Verder zal een lagere aanvoertemperatuur er in jouw situatie ook toe leiden dat de ketel nog meer start en stops zal gaan maken. Lekker laten staan op de ingestelde waardes.
 

Hiburg

  • #13
Ok, dank voor je heldere uitleg, het is me helemaal duidelijk. Ik zal tzt er nog wel een radiator bijplaatsen in de slaapkamer omdat die nu wel te koud is en qua vermogen etc kan ik dat makkelijk aan. Voor nu laat ik alles zoals het nu is. Gasverbruik is dus gewoon al optimaal, daar twijfelde ik over.
En dat geleidelijk opwarmen wordt wellicht ook al beter door een extra radiator.

Quotes zijn overbodig, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hiburg

  • #14
Ik wilde nog even laten weten dat ik voor "the time being" het maximale en minimale vermogen beide heb ingesteld op 40%. De minimale pompcapaciteit (c.) staat nu op 30% en de maximale pompcapaciteit (3.) staat nu op 40%. Zo lijkt de ketel nu het beste te presteren zonder dat hij vaak gaat pendelen.

Maar ik ga er tzt meer radiatoren op aansluiten zodat dit probleem wordt opgelost.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu