HiFi installatie laat installatieautomaat springen

Leandres

  • #1
Ik heb een vrij forse HiFi installatie bestaande uit een Denon receiver een paar grote fronts en een REL 15" sub met 800 watt RMS en 1200 watt transformator class D.

Met regelmaat klapt de B16 installatie automaat eruit. De gekoppelde aardlekschakelaar blijft wel actief. De groep waarop de hifi spullen aangesloten zitten is vrijwel dedicated, op een paar lichtpunten na. Dus geen keuken apparatuur of andere zware gebruikers.

Het aansluiten van de spullen op een andere groep resulteerd dan, wanneer zich het voordoet, in afschakelen van die groep.

De producten zijn recent nieuw aangeschaft, de groepenkast is ook nog geen 2 jaar oud en door erkende installateur aangesloten.

Her en der lees ik dat piekspanning van een receiver of mogelijk het "volzuigen" van condensatoren van de sub voor dit afschakel probleem kunnen zorgen. De leverancier opteert om de installatie automaat te vervangen voor een C karakteristiek.

Wat is jullie mening hierover?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De inschakelpiekstroom van klasse D is belachelijk hoog in mijn optiek een ontwerpfout omdat een klasse D van deze vermogens gewoon een fatsoenlijke inschakelstroom begrenzing moet hebben.

Een C automaat kan niet altijd geplaatst worden omdat de circuitweerstand dan te hoog kan worden waardoor denautomaat bij kortsluiting te traag reageert.Je kan alleen zo'n c automaat plaatsen als gemeten is of de benodigde kortsluitstroom geleverd kan worden.

Je kan ook een inschakelstroom begrenzer er tussen zetten.
 

Leandres

  • #3
Het plaatsen van een C10 ipv C16 maakt dan niet uit? Het totale vermogen komt toch niet boven de 2kw uit. Misschien verkeerde denkwijze of schijnveiligheid?

Je vermoed dus dat het probleem veroorzaakt wordt door de subwoofer en niet de receiver?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Een b16 doet 48 tot 80a kortsluitstroom.
Een c16 doet 80 tot 160a kortsluitstroom

Een c10 doet 50 tot 100a kortsluitstroom

Dit betekend dat je voor een c10 een kleinere circuitweerstand nodig hebt dan voor een b16 en dus een kortere maximale lengte van de aangesloten kabels hebt.

Nu is kabellengte in een gemiddelde woning niet direct het probleem maar dat zou wel kunnen zijn als de netbekabeling een hoge weerstand heeft.
Vandaar dat je rerst moet meten voordat je een zwaatdere karacteristiek gaat plaatsen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wanneer gaat het precies mis? Bij inschakelen? Of gewoon wanneer het staat te spelen?

Schakelt de subwoofer door een trigger tegelijkertijd met de receiver in? Gaat het misschien beter als je dat niet doet?

Al eens getest met de receiver en de subwoofer op verschillende eindgroepen aangesloten?
 

Leandres

  • #6
Ik heb niet getest met sub en receiver apart van elkaar.

Het is enorm verschillend wanneer de automaat afschakeld. In iedergeval nooit wanneer ik de set inschakel. Altijd tijdens het spelen, dus soms bij wisselen van film scenes, soms bij het instarten van gewone muziek. Echter wanneer eenmaal een film is ingezet of een muziekstuk is gestart dan blijft het goed. Ook als ik flink het volume opschroef waarbij, bij wijze van spreke, het glaswerk uit de kast trilt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dat is erg vreemd, ren klasse D versterker heeft alleen een piek bij opstarten, daarna zijn de buffers gevuld en mag het niets meer uitmaken.
In dat geval zal je toch eerst fastsoenlijke metingen moetan doen om te zien welke pieken je nog krijgt dat de automaat doet uitschakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Leandres

  • #8
Op een gegeven moment zal de subwoofer idle raken en in standby mode geraken. Mogelijk dat daarna bij gebruik weer buffers gevuld moeten worden en het probleem optreed? Met buffers bedoel je condensators? Die lopen ook weer leeg toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Als het goed is blijft deze aan zolang de versterker aan blijft, anders zou hij altijd te laat zijn als er geluid gevraagd word.
 

Leandres

  • #10
De subwoofer heeft 3 standen. Uit, always on en standby. Ik zou always on evt als test nog kunnen proberen. Geen idee of het werkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu