Installatieautomaat omgekeerd (boven-naar-onder) aansluiten

JeeDeeGee

  • #1
Kan ik een installatieautomaat zo aansluiten dat hij van de bovenkant wordt gevoed en de draden richting de apparaten aan de onderkant zitten. Zie plaatje.

Ik neem aan dat schakelaar naar onder dan nog steeds "uit" betekent en naar boven "aan". Is dit juist?

Reden hiervoor is dat alle kabels naar de kruipruimte gaan (dus naar onder vanaf groepenkast) en deze oplossing scheelt nogal in de complexiteit van bedrading zowel binnen als buiten de groepenkast.

NB: dit zijn 4 automaten verbonden middels een kamrail, vandaar maar 2 draden.

Dank!

IMG_6021.jpeg
 

Juul..

  • #2
Of het technisch mogelijk is weet ik niet, maar naar mijn idee maakt dit het juist complexer. Dit levert gevaarlijke situaties op voor toekomstige personen die in jouw meterkast aan het werk gaan. Ik zou het dus ook zeker niet doen en gewoon de regels (of als het niet vastgelegd is, de best practice) volgen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ja. Behoudens wat uitzonderingen (zoals spanningsafhankelijke aardlekautomaten of type B aardlekautomaten/aardlekschakelaars) kun je componenten prima "andersom" aansluiten.

Uiteraard blijft de werking van de hendel hetzelfde.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

JeeDeeGee

  • #4
@Juul.. Ik label alle kabels en automaten. Waar kan ik vinden of dit wel/niet mag? Ik worstel een beetje met de juiste zoekterm, vandaar mijn vraag hier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het mag,
Waar kan ke dat vinden, alleen in de documentatie van de fabrikant er zijn geen normen die dit regelen behalven dan de norm: installeren conform eisen fabrikant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu