Installatie monosplit airco

Merijnhendriks

  • #1
Hallo allemaal,

Ik weet dat er veel geschreven is over het zelf plaatsen van een split airco. Ik heb echter een specifieke vraag voor de daadwerkelijke plaatsing van de buitenunit. Zelf heb ik een aanbouw (enkel begane grond) met plat dak. Ooit zal ik op de aanbouw (#2) een extra etage bouwen en zo de bovenverdieping uitbreiden.

1. Mijn aanname is dat, hoe verder de buitenunit geplaatst wordt, hoe meer kou verloren kan gaan. Klopt dat? Als ik de airco op het verste puntje van de aanbouw zou zetten (#3 op de afbeelding), zorgt dat voor problemen? Het zal ongeveer rond de 20 meter afstand zijn.

Mijn back-up plan is het plaatsen van de airco op de zijgevel van het huis (#6). Dit kan voor geluidsproblemen zorgen sinds er ook een slaapkamer met raam van de buren ligt (#5).

2. Wij slapen zelf op (#1), kan de buitenunit ook bijv. op het platte dak van de aanbouw geplaatst worden zonder zelf geluidsoverlast te hebben (#7)?

3. Ik lees dat een toegewijde groep in de meterkast vereist is voor een airco, klopt dit? Is dit perse nodig?

4. Is het veel voorkomend om een houten ombouw te maken voor je airco zodat hij oog wat mooier voor het oog is wanneer hij volledig in zicht hangt?

Vraag me gerust als je wat info mist om een goed antwoord te kunnen geven. Het kan best dat ik wat details vergeet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoe verder weg hoe meer gas erin moet, een unit is normaal gevuld met een standaard vulling waar een standaard lengte bij hoort, heb je meer lengte dan moet je extra gas toevoegen.
Ombouwen geeft rendementsverlies.
 

CV__

  • #3
1) Miniem; de leidingen hebben isolatie. Wel moet er gas bijgevuld worden. Veelal voorgevuld voor 5 tot 15 meter, verschilt per type.

2) Ja. Ik slaap ook praktisch onder m'n buitenunit zonder dat ik er last van heb. Dat is echter wel een betonnen dak + isolatie + EPDM + kunststof balken. Met een houten dak zal dat veel lastiger zijn. Tevens staat die van mij midden op een plat dak, met vele 5m naar de rand.

3) Dat klopt niet, vaak wel aan te raden. Je hebt een verbruiker die lange tijd aan staat met een soms fors verbruik. Wel achter aardlekschakelaar (type A (of F..))

4) Geen idee wat 'veel' is. Ik zie het zelden. Restricties in de airflow gaan ten koste van rendement en leveren meer lawaai op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu