Installatie hybride warmtepomp met of zonder gasboiler

Swiebie

  • #1
de gasboiler er tussen houden?
voor verwarming kortsluiten en water er tussen houden?
de hele gasboiler eruit halen?

ik heb een cv ketel en een gasboiler. werkt allemaal goed maar nu ga ik een warmtepomp installeren. omdat dit hybride aansluiten weinig extra tijd en middelen kost wil ik dit doen. als de warmtepomp het dan net niet trekt (na instelbare waardes in de warmtepomp) zal de pomp de cv in werking zetten.

maar de aanvoer gaat van de cv straks naar de warmtepomp en de cv doet niks tot de warmtepomp signaal geeft. de retour is een ander verhaal. dit loopt nu de boiler in. die kijkt wat de temperatuur is en zet het dan retour naar de cv of terug naar de verwarming.

de boiler buitenspel zetten voor de retour kan ik doen door het blauwe rondje aan elkaar te maken. 28mm t stuk ertussen en de boiler doet niks met retour. dat gaat naar de cv en warmtepomp.

de warmtepomp is nog niet aangesloten. die komt rechts van de cv ketel aan de buizen die nu nergens heen lopen. kraan en aftap zit al in de gele cirkel.

0F9AAE52-5478-4589-B255-0057D3521A2B.jpeg CE0077A7-7080-4C36-B1E2-ED8CE513F46D.jpeg
 

ADDave

  • #2
Super duidelijk verhaal....
Hier is echt geen touw aan vast te knopen....

Vertel eerst eens wat je allemaal hebt staan (en nog wil plaatsen) met merk/type bijvoorbeeld en maak een schema van het leidingverloop. Als we moeten raden vanaf een foto geef ik het weinig kans.
 

Swiebie

  • #3
Vraag is zoals aan het begin gesteld. Wat te doen met de gasboiler? Voor de cv eruit? Ook voor het water de gasboiler eruit? Of er tussen laten hangen?
 

ADDave

  • #4
Dan ook een simpel antwoord.
Nee boiler heb je nodig voor warmwater opwekking.
Geen idee of hij losgekoppeld kan worden. Dat is zo niet te zeggen.
 

Swiebie

  • #5
Niet al te lang geleden was mijn cv kapot. Toen heeft de monteur een weinig gebruikte cv van hetzelfde type gevonden en geïnstalleerd. Met het idee dat een nieuwe ketel duurder was en dit een snelle voordelige oplossing is. Ook met het idee dat een warmtepomp de cv kan ontlasten. Dat moment is nu daar. Deze installateur keek toen ook om de boiler te verwijderen om stookkosten te besparen.
Nu heb ik altijd begrepen dat de boiler er alleen tussen zit omdat je dan sneller warm water door het huis kan krijgen. Het betekent ook dat in dit geval 110 liter water constant door de cv opgewarmd blijft. De cv is hierdoor altijd bezig met verwarmen. Ook als je niet thuis bent en niks verbruikt. Daarom dacht ik dat als je de boiler weg haalt de cv het water moet verwarmen. Dit kost iets meer tijd om het huis door te komen. Maar verder geen verschil.
Omdat ik er nu aan ga sleutelen dacht ik dus aan de opties. Daarom dacht ik:
1. Drinkwater via de boiler, verwarming niet via boiler. Via cv, warmtepomp
2. Boiler laten voor cv en drinkwater. Simpelste in aanpassing overigens. Alleen warmtepomp toevoegen en ketel aansturen via warmtepomp ipv thermostaat.
3. boiler er geheel tussenuit. Water direct vanaf de ketel. Verwarming warmtepomp met ketel als backup.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
de boiler is cv gestookt en niet gasgestookt, dit is een zogenoemde inderect gestookte boiler deze heb je nodig voor je ww voorziening.
er hoeft niks afgekoppeld of doorgelust te worden, de 3wegklep bepaalt of er stroming is door de boiler of niet, deze boiler doet helemaal niks voor het verwarmen van de cv installatie, gezien uw vraag stelling zal ik het monteren van de warmtepomp uitbesteden aan iemand met verstand van zaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu