Installatie groepenkast door installatiebedrijf

Queued

  • #1
Komende week wordt er bij ons een nieuwe groepenkast geplaatst. Nu heb ik totaal geen kaas gegeten van groepenkasten (je kan niet alles weten) en vraag me af in hoeverre er kwaliteitsverschil is tussen de verschillende groepenkasten.

Ik laat de plaatsing van de groepenkast over aan een installatiebedrijf die dan ook een kast gaat leveren. Mag ik er vanuit gaan dat er een kwaliteitskast geinstalleerd gaat worden of is er kwalitatief niet zoveel verschil?

Edit: Ik wil met deze vraag niet een kwaliteitsoordeel van de verschillende merken maar, dat er gewoon een degelijk ding bij ons wordt geplaatst en ik wil graag weten waar ik op moet letten.
 

Pepjo

  • #2
Als u een bonafide installateur heeft, zal die altijd volgens de bestaande normering werken, ook omdat de energieleverancier/netwerkbeheerder anders geen goedkeuring verleent.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken over een kwakkelende groepenkast. :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Waar ik persoonlijk de klant altijd over adviseer is het gebruik van aardlekschakelaars.

De meeste installateurs adviseren gewoon een groepenkast, tellen het aantal benodigde groepen, zetten er een paar aardleks in en klaar.

Werkt op zich allemaal prima en heel veel kwaliteitsverschil is er niet zozeer te vinden.

Maar het comfort is ook belangrijk.
Nu zul je natuurlijk zeggen "comfort in een meterkast"?
Ja dat is ook mogelijk.

Het probleem met zomaar een groepenkast met bijv. 2 aardlekschakelaars is dat als er ergens een storing ontstaat ook direct de spanning van alle op deze aardlek aangesloten groepen uit zal vallen.
Met als gevolg dat de halve woning zonder spanning zit terwijl dat geheel niet nodig is want alleen het koffiezetapparaat in de keuken veroorzaakt sluiting omdat er een beetje te veel water langs de buitenkant is gelopen.
En zoek dan als leek het probleem maar eens op, want alles wat bijv. in de garage, de keuken, de kamer en een aantal slaapkamers boven is aangesloten kan het probleem verzoorzaken.

Dit is echter vrij eenvoudig op te lossen door per groep een eindgroep met aardlek toe te passen, ook wel zgn. alamats genoemd.

Een alamat is eigenlijk niet meer en minder dan een aardlekschakelaar en eindgroep in één schakelaar, met als grote voordeel dat als er op die groep iets fout gaat alleen die ene groep wordt uitgeschakeld en de rest gewoon blijft werken.

Dat is wel zo handig als de storing in het weekend ontstaat en je in het weekend geen storingsmonteur wilt laten komen.
Maar ook is de storing nu veel eenvoudiger zelf op te zoeken immers alleen de apparatuur die op die groep is aangesloten kan het probleem veroorzaken.

Nadeel zijn de wat hogere kosten, maar als je kijkt wat een gewone groepenkast kost en je de meerprijs over 15 of 20 jaar verdeelt dan vallen de kosten vindt ik enorm mee.

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #4
In mijn vorige woning had ik 8 alamats (1 x aangesproken in 14 jaar), nu 2 x 4 groepen achter 2 aardleks (1 x aangesproken in 5 jaar). Dat was goedkoper dan 14 jaar geleden die Alamats.

Ik vind de veel hogere kosten niet opwegen tegen het "comfort". Bovendien smeer je het niet uit over 15 of 20 jaar; je betaalt nl gelijk bij installatie.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik ben het met Fiesiekus eens, ik kan me niet herinneren wanneer onze aardlek voor het laatst is aangesproken.
 

Queued

  • #6
Oke, dus de kwaliteit tussen de groepenkast is te verwaarlozen.

Ik zal met de installateur bespreken wat het prijsverschil is tussen één of meerdere aardlekschakelaars. Het is toch een afweging als je kijkt naar hoe vaak de schakelaars worden gebruikt.
 

Mickey

  • #7
Je kunt het aantal aardleks niet varieeren, je mag namelijk maar vier groepen achter 1 aardlek zetten. Als je dus meer dan 4 groepen hebt, moeten er automatisch 2 aardleks in.

En echte slechte groepenkasten zijn er niet.
 

Fiesiekus

  • #8
Vroeger waren er wel slechte alamats; volgens de installateur tenminste. Die zeiden op een gegeven moment "whoef + steekvlam" bij het indrukken van de Test (geen 30 mA test maar sluiting). Maar dat is ook al 19 jaar geleden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Die zijn er nog steeds hoor.

Als je bij een test ipv direct uitslaan een tik geluid hoort dat zich steeds herhaalt zou ik maken dat je vinger van de knop komt want je krijgt een prachtige vlamboog te zien en een flinke tik op je vingers.

Het komt door de testweerstand die te heet wordt en vervolgens ineens kortsluit/overslaat.

@Mikey bij meer dan 2 eindgroepen heb je al 2 aardleks nodig, je moet nl. de installatie altijd verdelen over 2 aardleks (minimaal).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Fiesiekus schreef:
In mijn vorige woning had ik 8 alamats (1 x aangesproken in 14 jaar), nu 2 x 4 groepen achter 2 aardleks (1 x aangesproken in 5 jaar). Dat was goedkoper dan 14 jaar geleden die Alamats.

Ik vind de veel hogere kosten niet opwegen tegen het "comfort". Bovendien smeer je het niet uit over 15 of 20 jaar; je betaalt nl gelijk bij installatie.
Kan wel zijn, maar je verwarmingsketel oid. zal tijdens de vakantie maar problemen veroorzaken waardoor de aardlek uitvalt en laat op een van die andere groepen nu ook net je vriezer zitten :oops:

Dan weet ik wel zeker dat je tijdens het schoonmaken van die stinkende vriezer denkt "dat idee van gerrit was zo slecht nog niet" en maar wat graag alamats zou willen hebben gehad.

Of er ontstaat een sluiting 'savonds in het donker, de helft van de woning in het donker en jij maar zoeken waar het probleem nu zit.
Jij moppert alweer op de vrouw die op dat moment uitgerekend vlak voor de voetbal zo nodig koffie moest zetten, bleek het na veel zoekwerk toch de vijverpomp te zijn. :cry:

Ik ben het geheel met jullie eens dat het niet vaak voorkomt, maar ik installeer o.a. beveiligingssystemen die ook nog eens netjes op een eigen eindgroep zijn aangesloten.

Maar ik kan je vertellen dat ik toch heel wat keren per jaar op pad kan omdat er geen spanning meer op het systeem staat, door een sluiting in de buitenverlichting, vijverpomp, koffiezetter, waterkoker enz. waardoor de aardlek is uitgevallen en de eigenaar belt met "zo wil ik de nacht niet in".

Daarnaast valt het met de kosten op dit moment denk ik ook nog wel mee.

Er zijn genoeg sites te vinden met online prijzen en dan zul je snel ontdekken dat een avondje uit eten met z'n tweëen (wat toch ook snel 50 euro per persoon kost) vaak duurder is dan het verschil tussen een gewone 6 groeps kast en een 6 groeps kast met alamats.

Als je er dan ook nog eens 15 of 20 jaar gemak van hebt dan denk ik dat je in die 20 jaar wel veel slechtere investeringen hebt gedaan.

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #11
Die 2x in die 19 jaar was allebei de diepvriezer die de alamat/als deed aanspreken.

En toen moesten we toch uit eten, maar de 2-de keer kon dat wat luxer vanwege de besparing...........en sluiting in het koffiezetapparaat doet de als niet aanspreken , slechts die ene groep dus met een beetje geluk (indien de installatie goed is uitgelegd) kan je nog gewoon voetbal blijven kijken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
De originele vraag, die er op neer kwam, dat er een vorm van niet-vertrouwen was wat de installateur gaat plaatsen, is inmiddels volledig ondergesneeuwd door een discussie over alamats.

Daarnaast lijkt me, dat TS toch gewoon ervan uit moet gaan dat er deugdelijk materiaal geplaatst gaat worden door een (hopelijk) erkend installateur.

We laten het hier dus bij.

Slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu