Schema groepenkast met PV installatie

We laten een nieuwe keuken plaatsen en daarbij gaan we van van gas koken naar elektrisch koken.
Hiervoor moet de groepenkast worden aangepast.
Ondertussen heb ik een extra groepenkast naast de huidige geplaatst en ben ik de de groepenkast aan het her-inrichten.

Ik heb hiervoor een schema gemaakt hoe ik de groepenkast wil inrichten.
Daarbij heb ik nu nog twijfels bij de PV installatie.
De PV installatie (inmiddels 10 jaar oud). Is momenteel onder de aardlek schakelaar aangesloten. Dit is volgens mij niet meer toegestaan, omdat de PV dan buiten de aardlek omgaat. Om die reden heb ik een 300mA alamat gekocht om de PV installatie op aan te sluiten.
Vraag1: Kan ik de PV installatie aan de bovenkant van de alamat aansluiten en de onderkant aan de hoofdschakelaar? Of moet dit juist andersom (PV aan onderkant van de alamat en hoofdschakelaar aan bovenkant).
Vraag2: Klopt het ook dat de PV installatie tussen de hoofdschakelaar en een installatie automaat aangesloten moet worden. Zodat er een beveiliging is met de opgewekte stroom en de verbruikte stroom.
Vraag3: Op welke fase kan ik de PV installatie het beste aansluiten? Juist op de grootverbruikers als de zon schijnt (airco) of juist bij kleine verbruikers?.

Mijn aansluiting is een 3x 25A
De gehele groepenkast bedraad ik met 6mm2.

Groepenkast schema.JPG
 
Afhankelijk van een aantal factoren, mag de PV misschien wel zonder aardlekbeveiliging worden aangesloten. Maar dat is als leek niet echt te beoordelen (of heb je apparatuur om de circuitimpedantie te meten?) en met aardlekbeveiliging is natuurlijk sowieso veiliger, dus ik zou die aardlekautomaat er gewoon tussen zetten.

1: Dat maakt bij de meeste componenten, waaronder deze, niets uit. Wat jou het beste uitkomt dus.

2: Ja dat klopt, als er een risico is op overbelasting van de 40A aardlekschakelaars. Maar dat risico zie ik in jouw geval niet. Je hebt een hoofdaansluiting van 25A en daarnaast nog 3290Wp aan zonnepanelen. 3290Wp is zo'n 14A en 25A+14A blijft nog onder 40A. Eigenlijk zou je moeten rekenen met de maximale AC uitgangsstroom zoals vermeldt op het typeplaatje van de omvormer.
Ik zou me er in jouw situatie dus niet te veel mee bezig houden. Als je de PV-installatie nog zou willen uitbreiden is het misschien wel wijs om daar nu vast over na te denken en toch die 40A automaat te plaatsen.
3: Technisch gezien is het het mooiste om aan te sluiten op de fase waar je het meeste afname verwacht tijdens zonneschijn. Praktisch gezien maakt het helemaal niets uit, ook als de salderingsregeling verdwijnt blijft de meter zelf eerst de 3 fasen sommeren en telt deze alleen de som van teruglevering of afname.
Als je een hoge netspanning hebt riskeer je dat de omvormer uitschakelt op piekmomenten, en dan ontdek je ineens een andere variabele: Dan sluit je de PV het beste aan op de fase met de laagste spanning.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu