Inschatting risico zetscheur binnen- en buitenmuur zolder

McMatt

 • #1
Ik woon in een tussenwoning (bouwjaar 2008) met een lessenaarsdak. Vanuit de zolderverdieping heb ik toegang tot een dakterras. Er loopt een zetscheur door het voegwerk van de buitenmuur, tussen het deurkozijn (links) en de bovenkant van het raamkozijn (rechts).Op sommige plekken is er een onderbreking in de scheur, deze gaat dan een cm hoger weer verder.In de binnenmuur is er nog een duidelijkere scheur zichtbaar. Deze begint bij het deurkozijn een stuk hoger dan waar de scheur aan de buitenmuur eindigt.Ik heb zo het vermoeden dat de oorzaak te herleiden is door een gat dat geboord is ten behoeve het bevestigen van een steun voor de rookgasafvoerpijp, maar dat kan ook toeval zijn. De scheur loopt aan de binnenzijde precies langs twee boorgaten die niet gebruikt zijn:


Ook aan de binnenzijde loopt deze scheur door tot aan het raamkozijn in het aansluitende vertrek. Ik heb zelf het idee dat de zetscheur in het glasweefselbehang duidelijker zichtbaar is geworden in de afgelopen jaren:Tevens zichtbaar in de hoek van het raamkozijn:


Van binnenuit gezien is de scheur rechtsboven in het raamkozijn op het laagste punt, deze loopt dan schuin naar boven toe richting het deurkozijn.

Van buitenaf gezien is de scheur juist bij het deurkozijn op het laagste punt, en loopt deze schuin naar boven richting het raamkozijn. Precies andersom dus.

Nu is de hamvraag natuurlijk: is er actie vereist en moet ik (op korte termijn) een bouwkundige inschakelen? Of is dit puur een cosmetisch defect?

Alvast bedankt voor de hulp bij het beoordelen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Er ontbreken dilataties, links en rechts van het kozijn had er één moeten lopen. De onderconstructie buigt meer door dan wat het metselwerk wat erop staat kan opnemen.
   

  McMatt

  • #3
  Ai, dat klinkt niet goed!

  Is het noodzakelijk om maatregelen te treffen?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Logische plek voor een scheur. Niets om je zorgen over te maken.

  Hou het wel een beetje in de gaten. Met voelplaatjes of een scheurwijdtemeter. Gedurende het jaar kan het licht verschillen. De delen moeten ook in hetzelfde vlak blijven, niet dat iets wat naar voren komt. Maar er is hier geen reden aan te nemen dat dit gaat gebeuren.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Stukje glas of een tegeltje over de scheur plakken werkt net zo goed als een scheurmeter.
   

  McMatt

  • #6
  IJkenhout,

  Bedankt, dat is een hele geruststelling. Ik houd het zeker in de gaten.

  Nee, de muur is zelf nog volledig vlak, er komen geen delen naar voren. Alleen in het glasweefselbehang is het naar mijn idee duidelijker zichtbaar geworden.

  Dank voor de tip Rola!
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  7
  14
  6
  2
  4
  1

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu