Inmetselen profiel

Niels

  • #1
Ik zit met een ongeveer vergelijkbare situatie als:
Metselen onder nieuwe draagbalk

In een draagmuur zit een opening (vroeger inbouwkast) van plm. 90 cm breed en 200 cm hoog. De muur erboven wordt ondersteund met een balk (I profiel). Met het losbikken van oud stucwerk is ook het metselwerk rond de balk losgekomen. Ik wil dit zelf repareren als het even kan.

Ik kreeg als tip dat veel gebruik wordt gemaakt van een soort supersterke plastic plaatjes om de boel waterpas te stellen. Het zou sterk genoeg zijn om de boel omhoog te houden. Ik heb verder geen idee wat ik ermee moet. Ik denk dat het van boven naar onder gezien zoiets zou kunnen worden, is dat correct?

----------------------------------
kalkzandsteen
----------------------------------
stelplaatjes en specie
----------------------------------
balk
----------------------------------
stelplaatjes en specie
----------------------------------
kalkzandsteen
----------------------------------



Heeft iemand advies hierover?

Of kan ik eenvoudigweg de balk tegen de bovenkant drukken met een stempel en dan aan de onderzijde de sparing volstoppen met metselspecie?
 

Pepjo

  • #2
De stempel klopt.
Nadat je het profiel hebt onderstempeld eerst de onderzijde opvullen met specie, eventueel die plaatjes gebruiken om een en ander te stellen.

Daarna aan de bovenkant de boel terugmetselen, zorg dat alle losse stenen weer vast komen te zitten. Niet denken dat een stuclaag alles wel vastplakt, want er komen geheid scheuren in je stuc.

Aan de bovenkant zijn de plaatjes m.i. overbodig.
 

Niels

  • #3
Is er verschil tussen staal en hout, dat mijn bericht is afgesplitst? Ik vindt het prima hoor, maar ik dacht dat het een vergelijkbare situatie betreft...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Daar heeft het niets mee te maken.

Op dit forum heeft elk probleem van elke vragensteller een apart onderwerp.
Anders gaat alles door elkaar lopen.

Je vraag bij het onderwerp van een ander plaatsen is niet toegestaan en heet "topic kapen"!
 

Niels

  • #5
Ah, ik begrijp het. Zal er aan denken.

Zijn die stelplaatjes bij een bouwmarkt te koop?
 

Niels

  • #6
Ik heb zojuist bij de bouwmarkt wat mortel gehaald. Ik heb uitgelegd waarvoor het dient en heb een zak kant-en-klare metselmortel met kalk meegekregen. Wie legt mij uit wanneer mortel met of zonder kalk moet worden gebruikt?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Metselmortel met kalk wordt gebruikt om zuigende bakstenen te metselen, zodat het vocht niet meteen uit de mortel gezogen wordt.

Metselmortel zonder kalk, wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonnen stenen, en beton blokken te metselen enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu