Inmeten binnendeurdorpels /drempels - tips

Epie123

  • #1
Hoi,

Ik sta op het punt om een aantal hardstenen dorpels in te meten en te kopen, maar zoek nog een aantal tips hierin (zie ook foto's als voorbeeld van 1 kozijn).

Vragen die ik op voorhand al heb:

- wordt de dorpel meestal tussen of op de twee vloeren gelegd? (Bij optie 1 worden de vloeren afgekit uiteraard)
- het zijn allemaal stompe deuren. Mogen de dorpels uitsteken uit het kozijn? Of is de kozijndikte altijd de maximale diepte van de dorpel? Maw dorpel komt niet zichtbaar onder deur uit.
- ik wil ze in de flexibele tegellijm leggen en waterpassen, maar er ligt ook een houten dwarslat. Kan dat gewoon daarop?

Hebben jullie nog tips rond hardstenen dorpels?

We willen ze al zo laag mogelijk houden, aangezien het altijd "drempels" zullen zijn (zeker als we ouder zijn/levensloop woning). Verder willen we bewust een kier bij de badkamer dorpel voor ventilatie.

Bedankt!

Gr Leon
-

IMG_20210422_225042.jpg IMG_20210422_225037.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Je heb bedrijven die hardstenen dorpels maken, die kun je het beste in laten meten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan ze zelf op maat slijpen. Hieronder een foto hoe ik ze heb neergelegd. Bij mij zijn ze iets breder (120) dan het kozijn (114), maar dat valt nauwelijks op. Die op de foto ligt 3mm hoger dan de houten vloer. En uiteraard heb ik de kozijnstijlen aan de onderkant afgezaagd zodat de dorpel doorloopt. Dat vind ik het mooist.

Een houten lat eronder kan alleen als deze niet kan veren. Anders breekt de dorpel. Als je tegellijm gebruikt, gebruik dan die op poederbasis.

IMG_20210423_081204.jpg
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
5
3
3
9
3
9
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu