Inductiekookplaat bij 1x35amp meterkast

Marcvdlinden

  • #1
Ik wil van gas naar inductie. Mijn huidige meterkast is 1x35 amp met 2 aardlekschakelaars.

Nu is de vraag: wat is wijsheid?

Inductie met 1, 2 of 3 fase (perilex stopcontact). De kookplaat zal nooit alle 'pitten' volle bak gebruiken. Een extra groep zal sowieso nodig zijn. Zal ik gelijk voor de krachtstroom gaan of voor het eenvoudige 1 fase kookplaat die zijn vermogen aanpast aan wat de groep aankan?

Is het überhaupt mogelijk om een krachtstroom aansluiting met perilex stopcontact aan te sluiten op een 1x35 meterkast?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Op 1x35A heb je een zogenaamde kookgroep nodig. Deze levert 2x16A bij 230v. Hierop sluit je via een Perilex een kookplaat aan van max. 7200 watt.
 

Marcvdlinden

  • #3
Met een aardlekschakelaar erbij neem ik aan? Is jouw omschreven optie hetzelfde als krachtstroom/3 fasen of de 2 fasen variant?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
De 2 fasen variant bestaat eigenlijk niet.

Het is óf 3 fasen krachtstroom (waarvan soms slechts 2 fasen gebruikt worden door de plaat), óf een 1-fase kookgroep. Deze kookgroep levert 2x16A en wordt soms ten onrechte 2 fasen genoemd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Het is een dubbele groep op één fase, niet meer, niet minder. Je sluit hem idd op een aardlek aan. Op een van de twee bestaande als daar tenminste al niet meer dan drie groepen op zitten. (4 totaal).
 

Marcvdlinden

  • #6
Duidelijk. Wat is dan wijsheid? Een 3fasen krachtstroom aan laten leggen of een 1fase met de 2 groepen etc.?

Wat zijn de kosten daar ongeveer van? Ik heb al een aantal offertes liggen, maar die variëren van 125 euro tot 500 euro.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Wat wijsheid is hangt vooral af van je overige stroomverbruik.

Heb je een uitgebreide keuken met veel ovens/quooker/etc dan kan 1x35 wel eens krap zijn, zeker als je ook nog een wasmachine/droger laat draaien.

Verzwaren naar 3x25 is vaak niet zo heel kostbaar, maar je meterkast moet ook worden aangepast. Afhankelijk van de staat van het geheel kan het slim zijn dit direct te doen, ipv nu een kookgroep te laten plaatsen.
 

Marcvdlinden

  • #8
@sxnder. Er zitten nu 4 groepen per aardlekschakelaar.

@Hessie. Qua apparatuur/stroomverbruik valt het mee. In de keuken een combimagnetron(aparte groep) en vaatwasser(aparte groep) en op zolder een wasmachine, warmtepompdroger en de omvormer vd zonnepanelen (3 op 1groep). Verder niet meer dan de standaard huis, tuin en keuken apparaten.

De meterkast is uit 2008.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Dan heb je een extra aardlekschakelaar nodig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu