Inductie koken

magicpumba

  • #1
Nieuwbouwwoning met koken op gas. Vonk ontsteker zit alleen op een aparte groep. Bij inductie komt die te vervallen. Er zijn ook inductieplaten die op 220 werken. Kan ik die aanschaffen en op de plek van de voorheen vonk ontsteker stopcontact plaatsten? Zo ontwijk ik de kosten van een perilex aansluiting.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Hoe kom je aan een nieuwbouwwoning met gaskookplaat? Dacht dat alle nieuwbouw ondertussen gasloos moest zijn.

Weet je zeker dat de vonkontsteking op een aparte eindgroep zit? Dat is voor zoiets niet echt gebruikelijk. Maar op een aparte eindgroep kun je inderdaad een kookplaat van max 3,7kW aansluiten.

Ik betwijfel alleen of je hier blij van gaat worden. 3,7kW is een erg beperkt vermogen voor een kookplaat, of het moet een 2-pits variant zijn... Ik vraag me af of "kosten ontwijken" wel een goede reden is om een kreupele kookplaat te kopen. Koop dan geen inductiekookplaat, dan ontwijk je nog meer kosten. Normaalgesproken heeft een kookplaat een aansluitvermogen van zo'n 7,4kW en daarvoor heb je echt een kookgroep of krachtgroep nodig.

Als de vonkontsteking inderdaad een aparte eindgroep is dan ligt er dus ook een aparte leiding voor naar de groepenkast. Met een beetje mazzel is dit een 19mm leiding en kun je die gebruiken om een kookgroep of krachtgroep aan te leggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu