Extra groep maken voor inductie kook plaat

martijn1900

  • #1
Beste Mensen,

Ik hoop dat iemand hier mij een steuntje in de rug kan geven:).
Ik zou graag af willen van koken op gas en overstappen naar inductie koken.
Ik heb begrepen dat het beste is om 2 fase te gebruiken en een perplex stopcontact.
Nu moet ik in mijn meterkast dus een groep maken van 2x 1 fase.

Ik heb wel een idee hoe ik dit moet doen, maar ik zou hopelijk van iemand met wat meer ervaring de bevestiging willen krijgen of het inderdaad ook kan wat ik in gedachten heb.
Naast mijn stoppenkast zie ik dat ik een groepen kast heb, hier heb ik nog ruimte om een extra groep te maken.( zie rode pijl).
De groepen die hier in zitten zijn allemaal door gelust met N en L en deze kabels komen rechtstreeks uit de aardlekschakelaar (40A) als je de kabels volgt volgens mij.
Kan ik mijn groep voor inductie koken hier ook gewoon tussen zetten en mee door lussen of gaat dat niet? Is er dan te veel belasting?

Ik hoop dat iemand mij hier een duwtje in de rug kan geven en mij van juist advies kan voor zien.

Al vast super bedankt voor te minsten de moeite

Groet Martijn

Inked20210826_181246_resized_LI.jpg 20210826_181246.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is je hoofdaansluiting? 1x 35A of 1x 25A? Sowieso is het beter om iemand met kennis van zaken het "nieuwe deel" te laten reorganiseren. Dat is gewoon slecht aangelegd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Nee, je kunt daar niet zomaar een groep toevoegen. Achter een 30mA aardlekschakelaar mogen maar 4 groepen dus die linker schakelaar zit al "vol".

De kast voldoet nu al niet meer aan de normen want bij meer dan 6 eindgroepen moet er een hoofdschakelaar zijn geplaatst, toen de kast werd uitgebreid had deze al geplaatst moeten worden. Volgens hedendaagse normen moet in iedere groepenkast sowieso een hoofdschakelaar.

De groepschakelaars in die rechter kast zijn wel over datum, ik kom ondertussen bijna wekelijks gefaalde exemplaren tegen. Met een beetje geluk is er na inschakelen gewoon geen spanning meer, met pech staan die dingen te knetteren en warm te worden.

Die schroefcontacten bij de linker zekeringhouder en groepschakelaar zien er ook niet meer echt jofel uit (roest).

Het type aardlekschakelaar wat jij hebt (type AC) mag trouwens sinds 1997 niet meer gebruikt worden. Het gaat dan om nieuw geplaatste schakelaars en er is geen verplichting om bestaande exemplaren te vervangen door het nieuwere type A, maar toch... Dit is ondertussen 24 jaar geleden. Deze wijziging is er natuurlijk ook niet voor niets, de type AC aardlekschakelaars beveiligen niet goed in combinatie met nieuwere apparatuur. Dus mocht je in de afgelopen 24 jaar nog eens een nieuwe wasmachine ofzo gekocht hebben...

Lang verhaal, maar waar het op neer komt: Het enige goede advies is naar mijn idee om de groepenkast geheel te vervangen. Een A-merk groepenkast met hoofdschakelaar, 2 type A aardlekschakelaars, 7 groepen en een fornuisgroep koop je voor minder dan €300. Met installatiekosten erbij kost dat je minder dan een leuke inductiekookplaat en je bent dan weer helemaal bij de tijd. Ik zal niet schrijven "en je bent weer voor 30 jaar klaar", want als je in de nabije toekomst een warmtepomp of autolader ofzo wilt installeren zul je weer moeten uitbreiden :wink: , maar een dergelijke uitbreiding is in een moderne modulaire kast ook veel simpeler uit te voeren.

Ik zou het dus wel weten.
 
Laatst bewerkt:

martijn1900

  • #4
@XanderH

super bedankt voor jou reactie,
jammer dat het niet zo kan als dat ik gedacht had.
ik begrijp je punten dan is het beter om te vernieuwen.
je zegt dat ik alles kan laten vervangen voor nog geen €300 Ex arbeid, heeft u voor mij een adresje waar ik dit kan scoren:) voor z'n bedrag.
is het ook mogelijk om de groepenkast al voor gemonteerd te hebben?

nogmaals bedankt voor uw reactie
en hopelijk krijg ik nog een reactie van u terug.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
We adviseren hier conform de forumregels geen producten, merken, of winkels, dus helaas. :wink: Ik riep het bedrag puur om even aan te geven dat een groepenkast niet zo duur hoeft te zijn. Kijk eens op Google rond, zo lastig zijn ze niet te vinden, ook niet voor die prijs.

Ik neem aan dat je de groepenkast wilt laten installeren. Dan zou ik niet zomaar zelf iets bestellen maar eerst even in gesprek gaan met de vakman naar keuze. De meeste zijn niet zo happig op het installeren van door de klant aangeschafte onderdelen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt geen hoofdschakelaar dus kunt niet spanningloos werken. Ofwel; je moet de kast sowieso door een installateur laten vervangen. De meesten zijn inderdaad niet happig op het monteren van zelf gekocht spul.

Overigens kun je via Google genoeg webshops vinden waar je een voorbedrade kast compleet naar wens kunt aanschaffen. Dat terzijde..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu