Inductie aansluiting 1x blauw??

Precies 230 / 400 2n
Dus dan zou hij toch geschikt moeten zijn voor mijn aansluiting??? Alleen dan moet ik weten op welke klem de 2e n kan. Wellicht 5, waarom zijn er überhaupt klemmen over???


Wat een gedoe zeg.
 
De perilex is goed bedraad. Het probleem zit hem erin dat je om elektrisch te koken eigenlijk verschillende fasen nodig hebt zodat je meer vermogen ter beschikking hebt. Dat kan echter alleen met een 3 fase hoofdaansluiting. Omdat vele huizen een 1 fase hoofdaansluiting hebben, is er in Nederland de kookgroep bedacht. Deze levert 2 dezelfde fasen met ieder een nul en zo kun je toch met wat lichtere kookplaten wel uit de voeten in een 1 fase aansluiting. Maar... de kookgroep is echt een Nederlands systeem waarmee de (vooral buitenlandse) producten vaak geen rekening houden.

Je moet dus een plaat vinden die geschikt is voor de typisch Nederlandse kookgroep (2F+2N) of je moet jouw hoofdaansluiting (en groepenkast) laten aanpassen naar 3 fasen zodat je de plaat met 3F+1N aansluit.
 
Die specs in de webshops zijn leuk maar die worden ook maar door een stagiaire overgetypt. Het gaat om het aansluutschema van de fabrikant dat op de kookplaat zit.

Als je naar dit schema kijkt dan zie je wel 400V 2N staan maar jij hebt geen 400V want je hebt een 1 fase installatie. Ook betekent 2N hier niet 2x nul.
 
Inderdaad best lastig uit te leggen aan iemand die de materie niet helemaal machtig is.

Perilex is hier geschikt voor, niets mis mee, je hebt hem ook goed aangesloten volgens de 2 fasedraden, 2 nuldraden principe van de kookgroep, alhoewel hier geen eenduidige regel voor bestaat.
Ik zou zelf op L1 een fase aansluiten, op de N een nul en vervolgens de andere fasen en nullen tegenover elkaar aansluiten.

Tom345 en intussen Vonkentrekker hebben het mooi uitgelegd.
Het heeft ook zeker te maken met verschillende elektrotechnische regelgevingen in de verschillende landen en een internationale markt die hier geen rekening mee houdt
Er zijn andere EU landen, ik dacht zelfs ook bij onze zuiderburen, waar men zo'n kooktoestel als de jouwe gerust op 32A mag afzekeren en met 1 fas en 1 nul mag aansluiten, daarbij zijn de elektrische installaties ook zwaarder afgezekerd dan hier en de installatieleidingen zijn daar navenant ook dikker dan wat wij hier maximaal mogen.
Een van de nadelen van een internationale markt, die dan weinig rekening houdt met 's lands specifieke dingen, zoals een kookgroep.
Kookgroep geschikte kooktoestellen zijn dan ook minder te vinden dan toestellen die je zo zonder meer met 1 fase en 1 nul op 32A af mag zekeren, maar hier wel geschikt zijn voor een 3 fasen systeem.

Wil je een kookgroep geschikte kooktoestel?
Dan ben je al met het vermogen beperkt tot 7.3kW.
Je moet een kooktoestel met 2 losse nul aansluitingen hebben, één nul aansluiting is bij een kookgroep not done.

2 nuldraden vanaf een kookgroep onder één aansluitschroef is ook not done, als er wat mis gaat, kan het op die aansluitpunt goed mis gaan, tot aan brand aan toe, de kracht van 32A moet je niet onderschatten als het fout gaat.

Even een stukje 3 fasen theorie.
Bij 3 fasen is de spanning tussen de fasen onderling 400V en de spanning tussen fasen en nul, en fasen en aarde 230V.
Vandaar dat je kreten, zoals 2x230V tegen kan komen, die kun je dan gerust op 2 verschillende fasen aansluiten met één enkele nuldraad.
Dit kan soms ook op een kookgroep, mits je beide nuldraden op een aparte nul aansluiting kan schroeven.
Bij 3 fasen liggen de verhoudingen fasestromen en de totale stroom door de nul ook heel anders dan bij een kookgroep, die tel je door een eigenschap van 3 fasen niet bij elkaar op, zoals bij een kookgroep op een 1 fase systeem, waar 16A plus 16A 32A is.

Als alle drie de fasen bij een 3 fasen systeem gelijk worden belast, bijv. 16A, dan is de totale stroom door de nul echt geen 48A, eerder 0A, neem dat maar gewoon aan.

Bij een 3 fasen systeem zal de totale stroom door de nul nooit groter worden den de stroom door de zwaarst belaste fase, dus in dit geval maximaal 16A, zelfs lager.

Vandaar dat we bij kooktoestellen 3 fasen prefereren boven een kookgroep op een enkelfase systeem, dan hebben we de beperking over foute nul aansluitingen en beperkte vermogen niet.

Resumé.
Bijna alle kooktoestellen, die hier verkrijgbaar zijn kun je zonder meer op een 3 fasen installatie aansluiten, al zou je maar 2 fasen van de 3 gebruiken.

Het aantal kooktoestellen die daarentegen op een kookgroep mogen, valt behoorlijk tegen, jij bent er helaas een goed voorbeeld van.
 
Dus; stuur die plaat maar gerust terug en zoek er eentje die wel op een kookgroep 2F+2N kan. Via de zoekfunctie op dit forum kun je eventueel ook nog inspiratie opdoen welke platen hiervoor wel of niet geschikt zijn. Vragen als de jouwe komen hier op wekelijkse basis voorbij.
 
Precies 230 / 400 2n
Dus dan zou hij toch geschikt moeten zijn voor mijn aansluiting??? Alleen dan moet ik weten op welke klem de 2e n kan. Wellicht 5, waarom zijn er überhaupt klemmen over???


Wat een gedoe zeg.


2N betekent niet 2 nullen, het betekent 400v over 2 spanningsvoerende geleiders

Best verwarrende kretologie, maar ik haal dit toch maar weer eens even aan.

400 Volt over 2 fasen dus.
Een nul is geen spanningsvoerende geleider.
 
Het duurt even, maar langzaam begin ik het te snappen, het liefst wil ik een zanussi ivm andere apparaten, maar zanussi beschrijft eigenlijk geen aansluitschema. Samsung daarentegen heel duidelijk zie foto. Zon kookplaat zou dus geschikt zijn.

Ook kom ik dit tegen van AEG, daar jan dus wel de stekker vervangen worden en de 2 nullen op 1 klem.

Bij coolblue wordt eigenlijk onderscheid gemaakt tussen 2 fase en 3 fase. Eigenlijk.zou er dus een zoekfunctie moeten zijn met 2x 1l 2n, want dit uitzoeken is bijna geen doen, ook valt het op dat in de meeste handleidingen geen aansluitschemas staan

Screenshot_20200829-000400_Drive.jpg Screenshot_20200829-000751_Chrome.jpg
 
Deze is hier sowieso niet toegestaan, maximaal 16A eindgroepen toegestaan.
Screenshot-1.jpg


Met deze wordt 2 verschillende fasen (uit een3 fasen aansluiting) bedoeld, geen kookgroep dus, maar een krachtgroep.
Deze volstaat met één nuldraad.
Screenshot-2.jpg

Voorbeeld van een krachtgroep.
krachtgroep.jpg


Dit is de enige die hier geschikt is voor een kookgroep.
2 aparte nul aansluitingen en 2 fase aansluitingen, maar kooktoestellen met 2 aparte nulaansluitingen zijn best schaars.
Screenshot-3.jpg


Er zit een wezenlijk verschil tussen '2 fasen' en 2 ''fasedraden'.

Ik denk dat je met een overstap op een 3 fasen aansluiting sneller klaar bent dan met zoeken naar een speld in een hooiberg.
 
Het blijft een apart iets, contact met cool blue en andere leveranciers brengt hetzelfde op. Ze worden geleverd met een 5 polige stekker, dus geschikt voor perilex en mijn situatie.
 
Hier even een plaatje van een bosch kookplaat en bijbehorende stekkeraansluiting. (Ik weet helaas niet meer hoe die bij mij aangesloten was op een 1 fase 2n2l. Sinds kort heb ik 3 x25 aansluiting, maar is de kookplaat aansluiting hetzelfde gebleven op 1 fase. Gewoon omdat het werkt en geen reden was om ook bij de plaat een wijziging aan te brengen).

2D549FF0-412B-402D-9208-BD8602DA8D37.jpeg

CE10F2FB-FD38-488F-9D7A-B23F86A16D64.jpeg


C8928F71-3A16-4530-8D9A-7BB4974D7D99.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Dit is bijv een antwoord van cool blue, hun kijken gewoon naar een 5 polige kabel die uit het apparaat komt, dan zal dat ook goed m moeten zijn

Ik ben voor je gaan kijken, maar helaas kan ik geen perilex stekker vinden die 2 neutrale zones heeft Helaas kan ik echt alleen maar deze stekkers aanbieden voor de kookplaten in het assrit:

1 fase (tot 3680 watt)

Een 1-fase aansluiting is een standaard aansluiting met een normaal stopcontact. Deze aansluiting levert maximaal 3680 watt en is geschikt voor het aansluiten van gaskookplaten en minder krachtige elektrische kookplaten.

2 fasen (3680 - 7360 watt)
In Nederland is de meest voorkomende elektrische aansluiting een 2-fasen aansluiting. Je herkent een 2-fasen aansluiting aan deze 2 eigenschappen:
Er zit een fornuisgroep in je meterkast (2 gekoppelde groepen met 1 hendel).
Er zit een stopcontact met 5 openingen in jouw keuken (Perilex stopcontact).

3 fasen (meer dan 7360 watt)
Deze aansluiting is geschikt voor zeer krachtige kookplaten, maar komt minder voor in Nederland. Je hebt een 3-fasen aansluiting als je woning de volgende 2 eigenschappen heeft:
Er zit een krachtgroep in je meterkast (4 gekoppelde groepen met 1 hendel).
Er zit een stopcontact met 5 openingen in jouw keuken (Perilex stopcontact).
 
Hier even een plaatje van een bosch kookplaat en bijbehorende stekkeraansluiting. (Ik weet helaas niet meer hoe die bij mij aangesloten was op een 1 fase 2n2l. Sinds kort heb ik 3 x25 aansluiting, maar is de kookplaat aansluiting hetzelfde gebleven op 1 fase. Gewoon omdat het werkt en geen reden was om ook bij de plaat een wijziging aan te brengen).

2D549FF0-412B-402D-9208-BD8602DA8D37.jpeg


C8928F71-3A16-4530-8D9A-7BB4974D7D99.jpeg
Dus deze is ook geschikt volgens schema 3. Zouden sommige modellen soort van omgebouwd zijn voor de nl markt??? Die cool blue enz aanbieden
 
Of dat het juiste schema is moet effe een elektra deskundige hier bevestigen. Ik weet dat niet.
Het is wel zo dat een kookplaat met deze mogelijkheden geschikt is. Want mijn bosch doet het prima.
 
Met de perilex is niets mis, die is inderdaad aangesloten als Fmrama toont. Echter zoals al meermaals gezegd, kunnen de meeste platen hier niet mee overweg. Je hebt dan echt platen nodig met het aansluitschema dat Jules hierboven heeft omcirkeld. Die platen zijn helaas moeilijk te vinden. Bijkomende uitdaging is dat de verkopers van diverse webshops er geen verstand hebben van de techniek en je hier dus niet goed over kunnen informeren.
 
Ben even de draad een beetje kwijt in dit verhaal.

Ombouwen van de installatie naar 3 fasen heeft zeker de voorkeur, want daarmee kun je alle kanten op. Het is alleen best een klus en ook niet zomaar mogelijk, als je bijvoorbeeld in een flatgebouw woont of als je huurt.

Onder de genoemde toestellen is ook dat met de Franstalige handleiding geschikt voor aansluiting op een kookgroep. Dan dit aansluitschema gebruiken.

1598704480646.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan