Inductie 2- of 3-fase?

JFW

  • #1
Hopelijk kunnen de elektra specialisten mij uitleggen/adviseren wat in mijn situatie het beste is.
Ik snap namelijk niet het verschil tussen 2- of 3-fase aansluiting bij onze nieuwe inductieplaat met recirculatie afzuiging

In de meterkast heb ik een kookgroep (B16) laten plaatsen die over 5x2.5mm2 kabel naar een perilex WCD loopt.
Maar als je de plaat dus op 2 fases aansluit vervalt de aansluiting (L3) naar de afzuiging? Deze wordt dan gecombineerd met L2?
Kan dit zomaar zonder vermogen te verliezen? Volgens de tabel omtrent powermanagement kun je op C3-niveau alsnog het volle vermogen gebruiken op een 2-fase aansluiting, wat is dan het nut van een 3-fase aansluiting?

En nog een vraag m.b.t. de perilex aansluiting; met een kookgroep heb ik 2 x L en 2 x N (correct me if im wrong, ben geen expert).
Samen met nog een aarde dus 5 draden/aansluitingen, maar in het schema zie ik er maar 4? L1, L2, N1 en aarde?
N2 is in elke situatie doorverbonden naar N1, dan heb ik toch 1 kabel ongebruikte kabel? Of moet die op dezelfde 'pín' in je perilex WCD?

EDIT: als het nodig/veiliger/beter is kan/wil ik ook gerust een krachtgroep plaatsen i.p.v. de kookgroep, maar dan heb ik dus 3 x L en 1 x N. Ik meen ergens gelezen te hebben dat ik zo'n groot vermogen niet over één 2.5mm2 Nuldraad kan laten lopen?

Knipsel.PNG Knipsel1.PNG
 

dennistd

  • #2
Ik neem aan dat je een 3-fasen aansluiting hebt van je netbeheerder? In dat geval altijd voor een krachtgroep gaan. De nuldraad zal nooit meer dan 16A belast worden omdat L1, L2 en L3 120 graden ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Sterker nog: als je alle drie fasen gelijk belast zal er zelfs helemaal geen stroom door de nuldraad lopen.

En daarnaast: die kookplaat heeft helemaal geen schema voor een aansluiting op een kookgroep, in alle drie de schema's zit er brug op de N.
 

JFW

  • #3
Waar is de 2-fase aansluiting dan voor? Niet eigenwijs bedoeld, probeer tegelijkertijd ook bij te leren:wink:
 

Remmus

  • #4
Een kookgroep is eigenlijk bedoeld voor 2 groepen op dezelfde fase.
Op die manier is het mogelijk om toch een zware kookplaat aan te sluiten als je een 1 fase huisaansluiting hebt.
Zoals Dennistd al aangaf, als je een 3 fase aansluiting en meterkast hebt is het beter om een 3 fase krachtgroep te plaatsen.
Het is technisch wel mogelijk om een kookgroep op 2 van de 3 fasen aan te sluiten maar dat verdient niet de schoonheidsprijs.

Een 'echte' kookgroep met 2 groepen op dezelfde fase lijkt niet mogelijk met deze kookplaat. Tenzij het mogelijk is om de brug tussen 4 en 5 te verwijderen en 2 nul draden aan te sluiten.
 
Laatst bewerkt:

JFW

  • #5
Oke, uit mijn vorige post is gebleken dat ik een krachtgroep over heb door niet goed opletten tijdens het vervangen van de meterkast dus die ga ik hiervoor gebruiken.

Bedankt beide
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu