Inbouwventilator in stopcontact?

aderoos

  • #1
Onlangs geprobeerd een inbouwventilator (Sanivesk, 125mm) aan te sluiten in mijn kelder. Na het aansluiten van de zwarte en blauwe draad deed deze het niet (stop ging niet meer aan). Als controle een lamp aangesloten op de draden en ook die deed het niet: probleem ligt dus waarschijnlijk bij de draden die uit de muur komen.

Een meter verderop zit een stopcontact. Kan ik een aansluitsnoer aansluitsnoer (bijvoorbeeld deze) monteren op de ventilator en 'm direct in het stopcontact doen? Eventueel met een tijdschakelaar er op?

Dank alvast voor het advies!
 

Kaajee

  • #2
Is ongebruikelijk maar zal wel gaan werken. Hij is eigenlijk bedoeld voor een min of meer 'vaste installatie ' en niet voor losse snoeren. Maar uiteindelijk moet hij gewoon 230volt hebben om te kunnen draaien. Dan is ie wel in principe altijd aan, want permanent 230volt.
Leg nog eens uit wat je met die tijdschakelaar bedoelt?
En in welke ruimte (qua vochtigheid) komt ie?

En los hiervan, wel naar die andere bedrading kijken, want dat is natuurlijk niet goed en kan potentieel gevaarlijk zijn of worden De stop was gewoon in orde voordat je ventilator en lamp ging proberen?
 
  • Like
Waarderingen: aderoos

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als er een blauwe en zwarte draad uit de muur komen dan zou ik eerst even op zoek gaan naar een schakelaar.
Zwart betekend nl. dat het een schakeldraad is (zo behoort het tenminste wel te zijn) en dan zou er ook een schakelaar moeten zijn waarmee je spanning op die draad kunt zetten.
 
  • Like
Waarderingen: aderoos

aderoos

  • #4
Er staat spanning op de draden @Gerrit B, dat kan ik er vanaf lezen met een spanningsmeter, voordat ik de stop uitschakel. Echter na het aansluiten van de ventilator (en de lamp, om te testen), schiet de aardlekschakelaar uit en deze kan pas weer aan als ik de ventilator losgekoppeld heb.

@Kaajee, de stop is gewoon in orde: de kelder draait er op en alles werkt. De draden hangen momenteel gewoon los, met een kapje er op, zoals je op de foto kan zien. De ruimte is 12m² en niet extreem vochtig, dus de ventilator hoeft niet 24/7 te draaien wat mij betreft, vandaar de tijdschakelaar.

Screen Shot 2023-08-09 at 11.04.20 AM.png
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
heb je in dat geval de aarde ook aangesloten?
Zo ja probeer het eens met de aarde niet aangesloten (alleen even om te testen hé niet om het zo te laten)
Blijft de schakelaar dan wel aan dan moet het ergens in de aarde aansluitring zitten, klapt hij er dan ook uit dan stekker er aan en in een andere wcd valt die dan ook uit dan zit het in je ventilator. Maar je scheef dat het met een lamp ook gebeurd en dat is vreemd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu