Inbouwreservoir Geberit Duofix aan holle gipswand vastmaken

Hans1963

  • #1
Hallo,

i.v.m. badkamerrenovatie gaan we een staand toilet op dezelfe plaats vervangen door een hangend toilet.Vraag over de bevestiging van het inbouwreservoir. Is een gewone Duofix Geberit.

Ik dacht eerst een mooi dikke multiplex achterwand te bevestigen aan de holle gipswand.

mijn vragen:
1) is dat een goed idee?
2) kan toch een gewone multiplex plaat zijn? Of watervast?
3) hoe dik zou die die plaat moeten zijn?
4) bevestigen met holle wand gipsmuur ankers?
5) hoeveel ankers gebruiken?

Mijn motto: "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan".

Dank voor jullie tips!
groet, Hans
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je hebt ook zelf dragen de inbouwreservoirs kunnen los staan.
vrijstaand klik hier

of een Gis systeem:

 

RV50

  • #3
Of het mogelijk is hangt af van de constructie waarop de gipsplaten vastgezet zijn. Als dit eenvoudige metalstud is dan gaat dit niet zonder de muur af te breken en extra te verstevigen. Punt is dat de treklast naar voren ter hoogte van 120 cm op de punten van de bevestigings ankers heel groot is. Als je op het closet gaat zitten buigt een wand waarvan de balken niet sterk/star genoeg zijn op de hoogte van 120 cm naar voren en dat zorgt ervoor dat al je tegels van de muur af komen binnen hele korte tijd. Een extra houten plaat zorgt wel voor een betere bevestiging van je ankers maar niet voor een voldoende starre achterwand. Extra stevigheid kun je ook realiseren door voor het element een wandje te metselen met blokken of misschien vanuit aanwezige zijwanden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
De duofix is toch een zelfdragend reservoir met poten.
Als je dan een balkje op de achterwand schroeft op de staanders achter de gips platen, kun je hem daarop ook bevestigen..
 

RV50

  • #5
Helaas, standaard metalstud is niet stevig genoeg ook niet met een balkje. Het frame is wel stevig genoeg maar de wand erachter veert door naar voren (kracht maal arm) en dan gaan de tegels scheuren. Helaas al meerdere keren ervaren dat een constructeur hier geen rekening mee had gehouden met alle gevolgen van dien.

PS. dit heeft natuurlijk helemaal niets met zelfdragendheid te maken. Zelfdragend gaat over het frame wat stevig genoeg genoeg is voor de belasting op de poten. Er zijn namelijk ook frames bijvoorbeeld kombifix welke niet zelfdragend is en waarbij de bak volledig ingemetseld dient te worden.
 

Hans1963

  • #6
Alvast bedankt.

Betreft een holle wand met houten verticale profielen en gipsplaatjes (woning bj 1994) er tegenaan. Ik dacht evt de houten verticale balkjes in de holle wand op te zoeken en daar een dikkere triplex plaat (1,5 - 2 cm cm dik) daar prcies tegen aan te schroeven. Maar als ik die verticale balkjes niet kan vinden dan dacht ik de triplex plaat met holle wand-muurankers verdeeld over het oppervlakte te bevestigen aan de holle wand, om de trekkracht te verdelen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Met houten verticalen profielen zal het geen probleem zijn.
zorg zoals al eerder beschreven, dat je het frame aan de bovenkant goed kunt vast maken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Balkje er voor vastzetten met mollys m8, voor de zekerheid balk met hoeksteun aan de muur vastzetten gebeurt er niks mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu