Inbouwdozen netjes achter stucwerk vrijmaken

Red baron2

 • #1
Hallo, binnenkort gaat mijn (nieuwe) woning gestuct worden. Nu weet ik nog van mijn vorige woning dat de inbouwdozen redelijk slecht achter het stucwerk vandaan kwamen nadat de installateur de doosjes had los getikt. Lees kartelig, stuc weggebroken etc. Dit koste nadien best veel tijd om het netjes te herstellen en blijft tocj altijd enigzins zichtbaar na sauswerk.
Zijn er manieren om dit te voorkomen? Zijn er middelen/werkwijzen welke netjes de dozen vrij leggen zonder dat het stuc afbrokkelt? Dus een strakke rand.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Er voor zorgen dat voorkant doos gelijk zit met voorzijde van het nieuwe stucwerk, dus indien nodig vooraf uitvulringen gebruiken
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Sander 1972

 • #3
Zo snel mogelijk inslaan / eruit na het stucen. Na 1 of 2 dagen ligt echt aan de dikte. Kan ook langer zijn als de muur dik is opgezet
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
Als de muur dik is opgezet dan had je vulringen moeten gebruiken of de dozen minder diep moeten monteren.
Als wij dozen monteren dan is er altijd eerst overleg met de aannemer over hoe dik men verwacht dat de stuclaag zal worden en worden de dozen 1mm minder diep gemonteerd dan de laag zal worden.
Is de muur onregelmatig dan zal de stuclaag meestal ook dikker worden en anders zal men een zo dun mogelijke laag aanbrengen immers materiaal kost geld en als je meer materiaal aan moet brengen dan is er ook meer tijd nodig.
Meestal zit de stuclaag tussen de 5 en 8mm dus moeten de dozen ook voor aanvang al minimaal 4mm voor de wand uitsteken om straks netjes aan te kunnen sluiten.
Zijn ze op de juiste diepte aangebracht dan zullen door de droging de deksels al vanzelf loskomen en kun je ze er zo uitpakken ipv. in te moeten slaan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #5
Inderdaad opvullen tot voorkant stucwerk. Als er maar een dub laagje over het deksel zit dan breekt hij keurig netjes recht af rondom de doos .
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
vrij snel vrijmaken helpt ook
Een stukadoor die meedenkt merkt de positie van de dozen dan even met zijn vinger
 

Sander 1972

 • #7
Gebruik zelden vul ringen, de stuc vindt het niet prettig. Maar als je de muur goed laat aantrekken en daarna de boel open maakt gaat goed. En vindt het zelf ook vlakker als een vul ring.

Is de muur heel dik gesmeerd, dan maak ik ook wel eens eerst een gaatje en dan gebruik is de rechte slijper met een freesje
 

Nth

 • #8
Ik neem aan dat inbouwdozen voorzien worden van plastic bescherm kapjes.
Als ik echt zeker wil zijn van een mooie breuklijn, dan zoek ik het midden op, leg een beschermkapje of andere inbouwdoos erop en snij daarlangs heel voorzichtig rond met een mesje. Zorg dat je niet uitschiet natuurlijk. Als je dan de doos intikt heb je een nette breuklijn.
 

Stimpy3

 • #9
Voor iedere set dozen uitmeten en opschrijven op welke hoogte /plek (x,y op de muur) de dozen zitten. De dag nadat de stucadoor klaar is naar die precieze plekken gaan en met een schroevedraaier checken of je goed zit (door het stuc en de deksel heensteken). Daarna de dozen langzaamaan vrij maken. (de outline van de inbouwdoos volgen)

Bij busch jaeger (maar ik gok ook wel bij andere merken wcd's) heb je trouwens maar een paar mm speling, of je ziet de uitgehakte doos al zichtbaar boven/onder/naast het afdekraam.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #10
Sander 1972 schreef:
Gebruik zelden vul ringen, de stuc vindt het niet prettig.
Dat maakt voor de stukadoor toch niet uit? je zet er toch weer de plastic beschermkap op?

Stimpy3 schreef:
Voor iedere set dozen uitmeten en opschrijven op welke hoogte /plek (x,y op de muur) de dozen zitten
is toch veel te veel werk?
Er zit toch zo'n traceerbare sticker op zodat je de deksels probleemloos uit kunt piepen?
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

 • #11
Klopt deksel gaat erop. En ook renovatie deksels heb ik, maar een obstakel waar je met je spaan tegen komt. Is gewoon niet handig
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #12
Zelf de dozen vrij maken en hier wat meer aandacht aan besteden dan de gemiddelde dradentrekker doet is hier de oplossing.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #13
Dat doe ik ook altijd en het kost inderdaad best wat tijd om alle inbouwdozen
netjes open te maken en rond "uit te halen". Daarna zet ik er pas opvulringen in.
Ik laat dit nooit door een stucadoor of iemand anders doen...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #14
Dat zou ik ook het liefste hebben, dat iemand anders de dozen voor me vrij maakt :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu