Inbouwdoos schroeven verticaal ipv horizontaal

Rikb

  • #1
Goedenavond!
Enige tijd geleden heb ik een inbouwdoos geplaatst, keurig met de schroeven aan de zijkant omdat ik dacht dat WCDs altijd aan de zijkant de schroefjes hebben om ze vast te zetten.
Nu heb ik een WCD/Schakelaar gekocht, en die blijkt de schroeven aan de boven en onderkant te hebben. Hoe kan ik dit oplossen zonder de inbouwdoos er uit te hakken?
Ik zag online een 'draaibare ring' met 4 gaten, maar mij is niet duidelijk of deze 2 gaatjes heeft om de ring vast te schroeven aan de inbouwdoos, en de 2 andere gaatjes voor het vastzetten van de WCD/schakelaar. Weet iemand of dat past? Is een ander merk dan de inbouwdoos van de bouwmarkt.
Of heeft iemand een andere oplossing?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Rikb schreef:
... keurig met de schroeven aan de zijkant omdat ik dacht dat WCDs altijd aan de zijkant de schroefjes hebben om ze vast te zetten.
Dat zou ook de standaard moeten zijn. Alleen bij enkelvoudige stopcontacten en schakelaars zitten vaak aan alle kanten montagegaatjes.

De meest eenvoudige oplossing lijkt me toch een combinatie kopen die de schroeven aan de zijkant heeft. Bij mij thuis heb ik enkele van die combinaties hangen van een bekend merk en die hebben de montagegaten gewoon aan de zijkanten.

Dat wil zeggen... tenzij je de combinatie zodanig wilt opstellen dat de schakelaar en het stopcontact naast elkaar zitten en niet de een boven de ander. Dan gaat het niet op en zul je een andere oplossing moeten zoeken.

Met draaibare ringen heb ik geen ervaring.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Sommige inbouwdozen hebben een draaibare ring.
Die kan eruit en er weer in, maar die kan niet overgezet worden in een ander merk of type doos.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Zitten er aan de boven en onderkant geen gaatjes waar je gewoon een passende zelftapper in kunt draaien?
 

Rikb

  • #5
Het gaat om een WCD/Schakelaar met schakelaar naast de WCD, waarschijnlijk passen er dan geen schroefjes meer naast en zijn de gaatjes daarom bovenaan en onderaan geplaatst. De WCD/schakelaar draaien wordt ook zo slordig, dan zit de WCD dwars en het schakelknopje ook :-|
Omdat de inbouwdoos wat diep zit, dacht ik dat de ring uit de bijlage als verhogingsring zou kunnen passen. Die zou ik dan via de gaatjes vastschroeven op de doos. De twee schroefjes (zijn dat schroefjes met een gat in de sleuf?) zouden dan precies passen boven en onder in de WCD/schakelaar. Maar er moet dan wel stevig schroefdraad in de ring zitten, en de ring moet ook stevig genoeg zijn om het uittrekken van een stekker niet in een losse WCD te laten resulteren :denk:
Helaas is de ring niet in de buurt te krijgen, en voordat ik hem bestel is advies wel fijn! vandaar mijn vraag hier :love:

ring.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Draai de combinatie een kwart slag, zodat de schakelaar boven de wcd komt in plaats van ernaast en dan heb je het probleem opgelost. Zo is zo'n combinatie (normaal gesproken) ook bedoeld!

Je bent vrij om een andere richting te kiezen, maar dan heb je wel het probleem dat je nu tegenkomt.

Of er wel of niet schroefdraad in die ring zit weet ik niet. Probleem lijkt me eerder dat je er geen ruimte (in de diepte) voor zou hebben.
Als ik op het Internet kijk, zie ik dat deze ring bedoeld is als reserve voor de ring van een inbouwdoos met verstelbare ring. Daarom betwijfel ik of dat daarmee gaat lukken.

Maar zoals ik al noemde: de oplossing is heel eenvoudig: de schakelaar boven (dan zit een eventueel naar beneden hangend snoer niet in de weg om de schakelaar te bedienen). En als de schakelaar typerend gemaakt is voor horizontale bevestiging, dan neem je een ander model wat wél voor verticaal bedoeld is.

Zou je een foto kunnen plaatsen van die combinatie, ik ben wel benieuwd hoe die eruit ziet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je zult nu zoiets hebben?

1000062755.jpg


Waarom neem je niet zoiets?
1000062762.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Kees

Rikb

  • #8
Ik heb inderdaad die eerste. Als het niet lukt met een ring ofzo, zal het de tweede worden. Maar met randaarde steekt die zo uit, niet mooi wat mij betreft.
Ik heb wel wat ruimte in de diepte die toch opgevuld moet worden. Dus toch die ring maar proberen.
Wordt vervolgd
 

Rikb

  • #9
De ring geprobeerd. Die is niet zo heel stevig, dus echt een WCD erop is misschien niet heel handig. Stevig vastgekit lijkt het me veilig.
En nu komt de grap: de inbouwdoos die ik had bleek een draaibare ring te hebben. Dus ik heb mezelf even hartelijk uit staan lachen en toen de nieuwe draaibare ring als opvulring gebruikt :mrgreen:
Die ringen draaien soms best lastig, en als je dan de eenvoudigste uit het rek hebt geplukt, dan valt het niet zo op dat het mogelijk is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu