Inbouwdiepte douche mengkraan

Kaajee

 • #1
Ik wil m’n douche renoveren en wil graag een (eengreeps) douche mengkraan gaan gebruiken/installeren.
Daarvoor moet er natuurlijk ruimte in de muur komen. Leidingen ook wegwerken/infrezen maar dat lijkt me geen probleem opleveren.

De muur is zo’n 9cm dik, niet al te veel, ik moet natuurlijk ook nog wat “vlees” overhouden omde kraan/binnenwerk vast te kunnen zetten.
Wat zou ik minimaal moeten overhouden aan muur om de kraan goed te kunnen bevestigen? Met andere woorden, met welke maximale inbouwdiepte van de kraan (binnenwerk) moet ik rekening houden qua keuze?
 

Sander 1972

 • #2
Ik zou zeggen, ga eerst een kraan uitzoeken en kijk op de verpakking. Daar zijn zoveel modellen en maatvoeringen in.
 

Kaajee

 • #3
Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, zou ik graag van experts willen horen hoeveel muur ik minimaal over moet houden om de.kraan nog stevig vast te kunnen zetten. Dan kan ik veel gerichter op zoek.
Ik zie (leuke) kranen met 5cm inbouw diepte maar ook met 7 of 8 cm.
Grohe bijvoorbeeld, gebruikt vaak hun universele inbouwdoos (smartbox), op zich heel handig maar wel een standaard inbouw diepte van minstens 7,5 cm, dat lijkt me in mij ln geval dan wel weer erg veel, dan blijft er 'slechts' 1,5cm muur over om hem te verankeren. Tenzij dat in jullie opinie wel genoeg is.

Vandaar mijn vraag....
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #4
De extra uitleg maakt het wat duidelijker.
Ook de soort muur is van belang.

Om die smartbox als voorbeeld te houden: die wordt met schroeven vastgezet, dan heb je toch zo'n 5 cm nodig. Ook verzwak je de muur behoorlijk, want het gaat niet alleen om het gat voor de box.
Gelukkig hebben de tegels ook nog een dikte. Ook kan je erover denken om de muur op te dikken. Bijvoorbeeld met een wedi plaat.
Als je de ruimte hebt, dan de box en leiding op de muur, in een voorzetwand: Dus box en leidingwerk monteren, balken op de muur, en een (gips)plaat ertegenaan.
 

Kaajee

 • #5
Nee opdikken van de muur is vooralsnog geen optie eigenlijk, want de ruimte is al aan de kleine kant, ik wil hem juist zo groot mogelijk houden en wellicht zelfs ietsje groter maken door niet te gaan tegelen, de huidige juist te verwijderen en gebruik te gaan maken van betoncire.

Dus ik ben gebaat bij zo min mogelijke inbouwdiepte.
De smartbox was ter voorbeeld, maar die heb ik in principe al afgeschreven.

De muur is een enkellaags gemetselde baksteen (die witte) met zo'n laag 'poreus' beton er tegenaan. Zie je wel vaker in oude huizen (jaren 60).
 

Haplo

 • #6
Zelf ben ik geen voorstander van betoncire in de natte cel. Hoeft maar ergens een haarscheurtje te zitten en je hebt lekkage. En wat is nu 1cm tegeldikte?
Zo'n inbouwbox goed waterpas zetten, zonder schroeven. aan de achterkant met pur vastzetten zodat hij niet meer bewegen kan. De voorkant met cementgebonden stuuk vast zetten.
 
 • Like
Waarderingen: Sander 1972

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
je kan altijd een stevig doosje maken en de hele dikte van de muur gebruiken.
 

Kaajee

 • #8
Wat bedoel je met "doosje"?
Een soort opbouw doos op de muur waar het binnenwerk dan in zou moeten? Dan heb ik toch geen "inbouw kraan"?

Of een doosje in de muur maken? Dat is eigenlijk hetzelfde als die eerder genoemde smartbox en moet ik nog steeds een vrij groot en diep gaten in de muur maken.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
een doosje in de muur maken
daarmee kan je de volle dikte van de muur gebruiken.
(uiteraad moet je dan de achterzijde wel opnieuw afwerken)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Ik ben hier geen exspert in maar ik zag deze en hun hebben het op een metalen steun gemaakt. deze heeft 58mm in bouw klik hier op.
1692697421802.png

Wat @Boertje125 zei met een houten doosje van bv watervast multiplex zodat je vat kunt schroeven hout achter zijde en zij wanden van kistje vast zet in je muur.
 

Kaajee

 • #11
Op zich een goeie! Een soort kastje maken om het geheel te verstevigen. Maar......de andere kant van de muur zit het toilet, die is helemaal prima en....betegeld, dus ik kan en wil er van de andere kant niet bij. Dan zou het meer een frame moeten worden met aan de zijkant hout.

Maar toch ook nog even terug naar mijn initiële vraag; zou er iemand iets zinnigs kunnen zeggen hoeveel centimeter muur/steen ik minimaal nodig zal hebben om iets goed vast te kunnen zetten, schroeven of pur/metselen.
Is dat inderdaad die 5cm die genoemd werd? Of kan het ook bijvoorbeeld wel 3 of 4 cm zijn als ik de kraan of inbouwdeel ook aan de zijkanten vast kan zetten?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Sorrie dat ik niet genoeg iets zinnigs zei maar als je naar 6mm plug kijkt
Boordiameter, 6 mm ; Pluglengte, 30 mm ; Min. boorgatdiepte, 40 mm ; Spaanplaatschroef, 4,0 - 5,0 mm
 

Kaajee

 • #13
Je zei juist wel wat zinnigs Henk. Ga ik zeker als optie meenemen.
Ik zag alleen dat de door jou aangehaalde smartbox, volgens de makers, toch nog een inbouwdiepte van minimaal een dikke 7cm heeft (Diepte 73 - 95 mm)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14

Haplo

 • #15
Die bakstenen zijn 10cm? Als je dan van 6cm inbouwdiepte uit gaat, heb je 4cm over om vast te schroeven, toch?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu