In de knoop met de deurbel

Stuebos

  • #1
Dag allemaal,

Mijn vrouw en ik wonen een paar jaar in een oud appartementencomplex (gebouwd 1955) en toen we het appartement kochten, zat er een deurbel met een erg luide zoemer als gong. Nu er een kind op komst is, dachten we dat het tijd werd voor een meer kind-vriendelijker gong. Een makkelijke klus, dacht ik, maar zoals al vaker in dit huis blijken kleine klusjes toch erg lastig.

Gezien de volume van de oude gong, en omdat er geen transformator in onze meterkast hangt, heb ik een gong met ingebouwde transformator gekocht. We hebben een eigen deurbel bij de ingang van het portiek en bij onze eigen voordeur (beide zelfde gong).

Toen ik de oude gong er vanaf haalde stond ik wel enigszins voor een raadsel (zie foto's). Naast wat volgens mij nog oude kleuren zijn voor de draden, en ik kon niet echt onderscheiden wat wat was. In de oude gong zaten vier draden: één groene en drie rode. Zelf had de gong twee ingangen (zie foto). In de linker zaten de groene en een rode (die met tape op de foto), en in de rechter zaten de overige twee. Ik heb al meerdere combinaties met de nieuwe gong geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Ik hoor wel af en toe dat er iets met de gong gebeurd, maar geen deurbel-geluid. Voor de foto's heb ik de draden weer in de 'startpositie' gezet (dus ook samen gedraaid).

Wie kan mij helpen?

Alvast bedankt!

IMG_0360.jpeg IMG_0362.jpeg IMG_0363.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dit zijn zeker zwakstroomleidingen. Een gong met ingebouwde trafo gaat hier niet op werken. Misschien dat op de achterkant van de gong te zien is op welke spanning die draait. Anders zou je het moeten meten of gokken dat het 8 Volt is.
Draadloze deurbel op batterijen is misschien een optie, mocht je er niet uitkomen.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dan zal een losse gong zonder eigen voeding soelaas moeten bieden.
De voeding komt vanuit het centrale bel systeem van je trappenhuis, deze installatie is van de VVE.
Als je wat in de bedrading verandert heb je ook kans dat andere buren op dezelfde trappenhuis geen bel meer hebben.

Let er bij het sleutelen aan dergelijke installaties op dat deze van de VVE is, en dat de VVE je er bij storingen op aan kan spreken en de kosten voor reparatie op jou kunnen gaan verhalen.

Zulke dingen kun je het beste in overleg met de VVE doen.
 

Stuebos

  • #4
Ik heb het advies van Tom opgevolgd, en mijn nieuwe deurbel omgewisseld met één zonder transformator, en na wat duwen en trekken werkt deze helemaal prima! Bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu