Ik wil een bedombouw maken met ingebouwde radiator ombouw

kanduvisla

  • #1
Hoi,

Ik heb een kleine uitdaging: ik wil een bedombouw maken voor mijn dochter, en aangezien ze de kleinste kamer van het huis heeft wil ik de ruimte zo optimaal mogelijk benutten. Nu is de breedte van haar kamer 210 cm, wat dus ideaal is om een bedombouw in de lengte te maken, maar er zit een radiator onder de raam:

Kamer Juultje v1 (1).png


Nu had ik het idee om dus in de bedombouw een ruimte open te laten voor de radiator (bv. met een vlechtmat o.i.d.), maar ik betwijfel of dit voldoende is. Dit is het idee:

Kamer Juultje v1.png


Wat is nu het beste plan van aanpak? Is dit voldoende? Wat ik zo snel kan bedenken / lezen op Internet:

- Aan de onderkant moet luchttoevoer zijn, die kan ik maken door de onderkant van het bedmeubel bij de radiator iets van de vloer te laten komen (gewoon een gat zeg maar)
- Verlies ik nu al mijn stralingswarmte welke de voorzijde van mijn radiator geeft? Of kan ik dat beperken door bijvoorbeeld de binnenkant van de radiatorombouw te isoleren?
- De houtsoort die ik wil gebruiken is multiplex.

Alle tips / suggesties / ervaringen zijn welkom!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
De radiator kan geen stralingswarmte meer afgeven en het vermogen zal afnemen.
Als je dit wil gaan maken dan kun je het beste een convector (evt. inbouw versie) nemen met
hetzelfde vermogen. Deze convector zal de warmte alleen afgeven door convectie (luchtstroom)
en niet door stralingswarmte.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik vraag me altijd af bij dit soort bouwwerken, hoe vaak staat de radiator open per jaar? Ik heb kamers waar de radiator gemiddeld 3 dagen per jaar open staat, dan zou dit wel kunnen, als die radiator vaker open staat zou ik toch gaan twijfelen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Bovendien heb ik het idee, dat het niet gezond is om altijd te slapen in een verwarmd bed. Want dat zal toch vooral het resultaat zijn van een dergelijke ombouw: het bed ligt hoger dan de verwarming en de warmte kan geen andere kant uit dan dat het bed verwarmd wordt. Ook al heb je daarachter een soort rooster gemaakt.

Dan krijg je al gauw de klacht dat je dochter het bed uitdrijft. En bijstellen van de radiator is natuurlijk niet echt makkelijk als je hem zo wegstopt. Het eventuele radiatorthermostaat zal ook niet veel doen, omdat het vooral de eigen warmte van de radiator meet en niet die van de omgeving.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
ik zeg een thermostaatknop met bediening op afstand en je probleem is uit de wereld.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Als je een convector gebruikt dan wordt het bed niet verwarmd maar wel de ruimte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu