Ideeën deur/slot probleem gezocht

Kaajee

  • #1
Ik zit met het volgende en wil graag alhier wat ideeën, suggesties, inspiratie opdoen.
Een pand heeft 3 toegangsdeuren. Er is verder geen mogelijkheid om het pand in te komen (ramen zitten overal tralies voor of zijn onbereikbaar).

De 'gewone voordeur' heeft 3 cilinders, gelijksluitend en wordt dus als toegangsdeur gebruikt.
Er zijn nog 2 andere, nooddeuren; deze kunnen alleen van binnenuit open gedaan worden dmv een zgn. panieksluiting. Dit (deze functie) moet, vanzelfsprekend, zo blijven. Van de buitenkant zijn deze (nog) niet te openen en zijn ook gewoon 'blind'. 1 is een enkele (dikke) houten deur deze heeft een panieksluiting die op de 'dagschoot' werkt ahw. en de andere is een dubbele houten deur, deze heeft een panieksluiting die met een spanjolet (boven/onder) werkt.

Ik wil graag naast de gewone toegangsdeur nog een extra mogelijkheid creëren om van buiten naar binnen te komen. Gewoon voor het gemak maar ook in het geval de gewone toegangsdeur om de 1 of andere reden niet meer toegankelijk zou zijn.

Iemand ideeën?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Als de panieksluiting uit een horizontale stang bestaat, deze demonteren.

Er zijn panieksluitingen die werken met een insteek cilinderslot.
Als je de deur met de sleutel op de nachtslot doet (nachtschoot komt naar buiten) dan is de deur aan de buitenzijde niet te openen (enkel met de sleutel), maar de binnenkruk werkt altijd en zal ook de nachtschoot ontgrendelen.
 

Kaajee

  • #3
Ok dat klink wellicht interessant, heb je evt. een naam/merk/linkje oid? Mag ook in een PB....

Hier een foto van de huidige panieksluiting; opdek op de deur, met een dagschoot.

 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Zoals Waldy al aangaf moetten de paniekhendels en zo van de deuren.
Dan in de deur een paniekslot maken met veiligheidsbeslag.
Een gelijksluitende dubbele cylinder in het slot.
Er mag geen knopcylinder in gezet worden en geen kruk aan de buitenzijde.
google maar eens op insteek paniekslot met cylinder.
 

Kaajee

  • #5
Aha, ok, nu begrijp ik het beter. Zo'n slot werkt vanaf de binnenzijde gewoon op dezelfde manier als het nu werkt: met 1 duw tegen de stang opent de deur, alleen opent ie dan de dagschoot en nachtschoot tegelijk (in 1 beweging).
Ik zie aan de binnenzijde van de huidige panieksluiting ook een vierkant gat om een standaard stift in te monteren/gebruiken, dan kan ik dus ook nog de huidige paniekhendel gewoon hergebruiken, toch?

Dan alleen nog aan de buitenzijde veiligheids beslag om de cilinder af te dekken/te beschermen, toch? Want dan kun je hem van de buitenzijde gewoon met de sleutel openen; dan dus de nachtschoot eraf en doordraaien om te dagschoot in te trekken, toch?

Als deze gebruikt is van de binnenzijde kun je alleen van de buitenzijde het slot op de nachtschoot zetten neem ik aan, of kan dat dan ook nog van binnen?

En @Rene de klusser; waarom een gelijksluitende dubbele cilinder? Ik heb toch genoeg aan 1 cilinder?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
De hendel die nu op de deur zit moet er af.
Want stel de hendel zit omhoog op slot.
Je hebt je inbouwslot in de deur gezet.
Buiten een vaste knop met veiligheidschild en cylinder.
Je staat buiten en je draait met de sleutel de deur open.
Slot ontgrendeld en met de sleutel gaat ook de dagschoot naar binnen.
Doordat de hendel nog op slot zit aan de binnenkant kom je er alsnog niet in via die deur.

En wat betrefd de dubbele cylinder daar mee bedoel ik dat je 1 cylinder hebt die aan beide zijden met de sleutel te openen is.
Meestal heb je dit type cylinder.
Maar soms heb je aan de binnenkant een knop en aan de buitenkant een cylinder.
Als je met de knop de nachtschoot naar buiten draait,dan is het mogelijk dat hij op een bepaald punt het slot niet ontgrendeld tijdens een panieksytuatie.
 

Kaajee

  • #7
Ok clear, wel of geen paniek hendel dat zien we later evt. wel weer, anders wordt het een gewone deur-klink; is ook in 1 beweging te openen per slot.

Alleen weet je toevallig ook: als dit slot aan de binnenzijde gebruikt is, kun je alleen van de buitenzijde het slot op de nachtschoot zetten of kan dat dan ook nog van binnen op de 1 of andere manier?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #8
De cylinder gebruik je van binnen en van buiten.
dus je kunt hem gewoon op slot zetten van de binnenkant.
De buitenkant moet je voledig bedienen met de sleutel.
Want er zit geen kruk op de buitenzijde, alleen de cylinder
 

Kaajee

  • #9
Ok ook clear, maar dan zou ik aan de binnenzijde eigenlijk wel een draaiknop willen waarmee de cilinder (nachtschoot) dan bediend wordt. Maar dat lijkt volgens de specs nou net niet te kunnen........ :?

Waarom niet eigenlijk? Of ik de cilinder aan de binnenkant nou met een sleutel of een draaiknop op slot draai....wat is het verschil? De draaiknop fungeert toch ahw als een sleutel die permanent in de cilinder zit?

(ik voorzie namelijk dat veel mensen deze deur toch gaan gebruiken om naar buiten te gaan, mag ook wel, alleen zou het dan wel fijn zijn dat je hem (ook) van binnen makkelijk op de nachtschoot kan zetten)
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Dit kan er mee te maken dat de meenemer van een knopcilinder in elke willekeurige positie kan staan, met een sleutel staat deze in een vaste stand als de sleutel eruit gehaald wordt.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #11
Exacttomoundo daar zit hem exact de kneep ROLA.
De meenemer moet exact in de juiste stand staan.
Ik heb er namelijk zelf ook mee te maken gehad in een sluitplan.
ook knopcylinders voor besteld en getest en inderdaad, als de menemer in een bepaalde stand staat werkt het paniekslot niet.
 

Kaajee

  • #12
Ok wel, dan wordt dat hem niet, vrees ik. Ik voorzie dat het zeer regelmatig voorkomt dat men de deur als gewone deur naar buiten gaat gebuiken en dat men dan vergeet de nachtschoot er op te draaien/zetten. Sterker nog: de mensen die daar nar buiten gaan hebben vaak niet eens een sleutel. Dan zou ie dus van binnen wel makkelijk op de nachtschoot gezet moeten worden, maar ik vrees dat dat dan vervolgens niet gebeurt omdat de sleutel niet in de buurt is.

Zonder nachtschoot, dus alleen met dagschoot, heb ik in dat geval feitelijk nog minder bescherming dan de huidige situatie met het paniek-hendel-slot

Zijn er wellicht nog andere ideeën?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Goede kleefmagneet plaatsen.
Groene drukknop (breek glas om deur te openen) aan de binnenkant (met evt. een extra drukknop om niet elke keer het glasje te moeten vervangen)
buiten een sleutelschakelaar.

suc6

Gerrit
 

Kaajee

  • #14
Nou nee, want dan kunnen mensen de deur echt niet/nooit meer gebruiken om naar buiten te gaan. Men mag wel via deze deur naar buiten als het echt niet anders kan. Dus hij mag wel als een soort van gewone buitendeur fungeren........
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Als je naast de groene verplichte handmelder toch gewoon een extra drukknop binnen plaatst die ze in kunnen drukken om de kleefmagneet even spanningsloos te maken dan kunnen ze toch gewoon naar buiten?

suc6

Gerrit
 

Kaajee

  • #16
Verplichte groene handmelder? Hoezo is die verplicht?
Het is bij ons gewoon nog allemaal 'analoog' met de hand enzo. Ik heb trouwens nu ik het terug lees, überhaupt geen elektra of elektronica bij die deur. Dus een sleutelschakelaar is ook geen optie.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #17
Kaajee schreef:
Er zijn nog 2 andere, nooddeuren; deze kunnen alleen van binnenuit open gedaan worden dmv een zgn. panieksluiting.
Je hebt het hier zelf over een nooduitgang en als je een nooduitgang hebt die voorzien is van een espagnoletsluiting en ga die electrisch afsluiten dan ben je verplicht een groene handmelder te plaatsen om de deur te kunen openen.
Verder als het een nooduitgang is heb je ook een bordje met nooduit boven de deur hangen en heb je dus ook 230V in de directe nabijheid.

En over het algemeen heb je de keuze uit de eerdere genoemde met het paniek insteekslot of wat ik aangaf nl. electrisch afsluiten.

Vrijwel elke andere oplossing zal niet toegestaan zijn of het moet toch geen nooduitgang zijn, maar dan is je vraag dus niet goed.

suc6

Gerrit
 

Pepjo

  • #18
Uit de forumregels :

• Dit forum richt zich met name op klussers, die voor huis-, tuin- en keuken klussen advies nodig hebben. Het is niet bedoeld voor advies op welk gebied dan ook aan installateurs, bedrijven, winkels of instanties. Ook is het forum niet bedoeld voor oproepen voor enquetes en andere (studie-)onderzoeken, en ook niet om studenten te helpen bij de studietaken. Indien uit vraagstelling blijkt dat de vraag buiten het voornoemde doel valt, hebben de moderators het recht het onderwerp te beëindigen, geheel naar inzicht van de moderator.

Heb je een huis met heel veel gasten die op drie manieren naar buiten willen ?
 

Kaajee

  • #19
Pepjo schreef:
.......uit vraagstelling blijkt dat de vraag buiten het voornoemde doel valt, hebben de moderators het recht het onderwerp te beëindigen, geheel naar inzicht van de moderator....
Nou doe dat dan ook?

Tuurlijk betreft het hier een bedrijfje, dat is toch al lang duidelijk? Ik vind het raar dat hier hier geen "bedrijfs vragen" gesteld mogen worden. Ik ben daar ook gewoon zelf aan het klussen hoor? Anders zou ik het hier niet vragen, dan vraag ik het wel aan een aannemer. Het gaat mij er juist om dat ik als kleine ondernemer ook veel klussen in m'n eigen bedrijf doe en daar net zo veel (of weinig) vragen hebt als wanneer ik in huis klus, big deal......

Maar laat maar, doe er dan ook inderdaad maar een slotje op. Veel extra inspiratie heb ik wat deze issue betreft toch niet gekregen, with all do respect. Bedankt voor het meedenken allen......

Ik wilde zeggen: ik laat nog wel eens weten wat/hoe het uiteindelijk geworden is, maar dat mag niet.......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu