Hoog trapgat: ideeën hoe aan te vliegen met steiger voor raam- & schilderwerk?

Marc-S

  • #1
Mensen,

Ik heb vanaf de begane naar de 1e een vrij hoge trapopgang met een aantal hoge ramen waar wat werk aan zit en schilderwerk aan kozijnen en plafond.

Hoe is dit het beste aan te vliegen qua (veilige) steiger? Of, hoe zou een schilder dit doen om alles daar netjes geschuurd en gelakt te krijgen?

Heeft iemand ook wat foto’s uit de praktijk hoe dit op te lossen?

32A8AB36-3507-4DA4-A18D-D278727DEC98.jpeg


D4CCEB68-33D8-44A7-B3F0-800B0479AA15.jpeg


3D4CB70B-F6DA-485D-BC0A-24D30056D4E7.jpeg


B800F60C-66FD-4066-97DE-160DF2B8D41D.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kijk eens in dit topic:
Dus een ladder op de trap zetten tegen de muur aan en daarop een aantal planken om zo een vlonder te vormen.

Of bijv. dit topic:

Of werken met een telescopische ladder:

Zelf overigens geen echte ervaring mee, bij ons was een (deel van een ) ladder in het trapgat zetten voldoende om overal bij te komen.
 

Fmrama

  • #3
Ik heb in dergelijke situatie , en heb het opgelost met een stellage , 2 poten , 2 liggers en daarop planken. De poten aan de liggers geschroeft voor stevigheid. Zie (beroerde) schets.
Het is in principe een beetje van het idee van @Kees met de ladder.
C7B69782-41FD-4752-BEF6-4414102AD1A0.jpeg
 

Marc-S

  • #4
Dank allemaal voor de reacties.

@Fmrama: heel interessant hoe je het hebt aangepakt. Die horizontale balken die rechts aan de bovenzijde van de trap steunen, wat is de hoogte x diepte van die balken?
En de vertikale ‘poten’ links, hoe dik en hoog waren die?
 

Fmrama

  • #5
De balkjes waren allemaal 4,5 x 7 cm. Ik had daar tuinhout voor gebruikt. Kwam later weer van pas in de tuin. En de planken los erop waren masief vuren planken van een oude kast. Dikte ca 2,5. De planken had ik er los op liggen. Kon ik wat schuiven en er tussen afstappen. De voet, zeg maar het stuk dat onderopstaat had ik wel dubbel uitgevoer ivm de stabiliteit.
 

Marc-S

  • #6
OK, veel dank - is duidelijk. Ik neem aan de 7 cm dus ‘hoog’ en de 4.5 in de breedte. Weet je nog ongeveer de ‘overspanning (lengte)’ die je had bij deze balken? Of had je ze ook nog met staanders in het midden ondersteund op de trap? Of heb je zelfs enkele foto’s?
 

Fmrama

  • #7
Die 7 cm had ik in de hoogte. Ik moest 12 treden overbruggen. Ik schat 2,5/mtr. Wel heb ik in de bocht van de trap een plateautje. Maar op zich mag dat niet uitmaken. Ik had ook geen tussen steun. Maar mocht je dat zekerder vinden, dan kun je altijd natuurlijk een steuntje eronder schroeven.
Ik heb er geen foto’s van. (Is ook al zo’n 25 geleden, dat was nog in de tijd zonder mobieltjes om effe een fotootje te klikken)
F7423B48-ED18-4F87-B0EC-3EB04C7868A9.jpeg
 

Marc-S

  • #8
Veel dank voor de uitleg en foto! Het beeld is heel herkenbaar. mijn trap heeft ook zo’n knik onderaan en ik moet ook een hoogte van 12 treden overbruggen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Ik doe het hier in het trapgat altijd met een ladder die ik inderdaad op de laagste rechte trede zet en dan tegen de muur laat leunen. 2 steigerplanken van de verdiepingsvloer naar de ladder toe en klaar. Staat in 5 minuten.
 

Fmrama

  • #10
Met mijn hoogte vrees vond ik dat een beetje te wiebelig! :oops: :wink:
 

Marc-S

  • #11
Ja, bij mij wordt dat ook wat te link. De verdiepingen zijn hier ca 2.80 m hoog. Dus als je het plafond boven het trapgat moet verven, is dat ca 5.50 hoog vanaf de laagste traptrede. Dus als je daarin valt heb je (en je gezin) wel een erg serieus probleem…. ;-)
 

Fmrama

  • #12
Ik heb nog het ‘voordeel’ dat mijn balustrade open is. Ik kan daar de balken overheen leggen, zodat ik eigenlijk de vloer van de bovenverdieping verleng. En op gelijke hoogte kom.
Iig succes met de klus!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Zo doen ze het ook wel eens zag ik.

pixdump-1645-144-63127bd453af6.jpg
 
  • Geweldig
Waarderingen: Vonken_trekker

eezacque

  • #14
Zonder wat af te doen aan de voorgestelde oplossingen, vraag ik me toch af hoe de vakman zoiets oplost, met al zijn arbo wetgeving?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Zoek eens op het Internet met 'steiger trapgat'. Gaat er een wereld voor je open.
Zijn ook te huur...
 
  • Like
Waarderingen: eezacque

Fmrama

  • #16
@Kees Dat zijn idd mooie oplossingen. En ook nog wel betaalbaar zie ik zo snel. Ik houd het in gedachte voor een volgende klus. Mocht ik op mijn leeftijd nog het idee krijgen erbij te gaan klimmen. :wink:

Wellicht heeft TS @Marc-S er wat aan , lijkt me niet verkeerd.
 

eezacque

  • #17
Dan liever de lucht in! :wink:
 

Marc-S

  • #18
Veel dank allemaal. Tegenwoordig zijn er diverse mooie trapgatsteigers te koop, maar deze (gecertificeerde) steigers zijn gauw al ca €1400. Op Marktplaats kon ik ook niet echt iets 2e hands vinden.
In mijn geval (door de plafondhoogtes hier) moet de steiger in het trapgat ca 3 m hoog worden (steiger-vloerhoogte tov onderkant trap).

Dat wordt denk ik iets professioneels huren, of iets zelf bouwen met hout (toch nog wel een flinkr klus verwacht ik hier), of een set 2e hands standaard steiger onderdelen kopen om zelf een trapsteiger hiermee samen te stellen.
Ik heb dan meteen wat mooie materialen voor toekomstig werk op hoogte in en rond het huis :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu