IBC vat als regenton

DubbleEagle

 • #1
Beste klussers,

ik zou een IBC vat (zo een plastic vat in een kooi) willen gebruiken als regenton. Echter weet ik niet goed hoe ik deze zou aansluiten op een bestaande afvoer.

Mogelijkheid 1:
Bovenaan het vat is er een draai-dop. Ik had gedacht daarin een PVC buis (80mm) te bevestigen (met siliconen ofzo), tot een 5-tal cm onder de rand (lucht-laag creëren om tijdens de winter de uitzetting door vriezen op te vangen?). Daarboven een T-stuk, zodat wanneer het buisje vol staat, de rest terugloopt naar de originele afvoer.Mogelijkheid 2:
Ik heb gelezen over een regentonautomaat, maar zie niet goed hoe ik deze moet aansluiten. Deze zijn normaal voor regentonnen met een gat in de zijkant?Zijn er nog andere mogelijkheden? En wat lijkt jullie hier de beste oplossing? Ik ben redelijk handig, maar heb geen ervaring met de mogelijkheden ivm PVC afvoer.

EDIT: misschien nog een kleine opmerking: wanneer het regent, dan komt er heel veel regenwater door die afvoer (regenwater van een kleine 100m2). Ik geef dit even mee gezien ik net lees over het 'overstromen' van een regentonautomaat?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Ik heb ook zo'n vat. Aan de zijkant heb ik een nieuwe aansluiting gemaakt, waar een regentonautomaat op zit aangesloten. De aansluiting heb ik gewoon bij de bouwmarkt gekocht. Veel beter dan via het gat aan de bovenzijde.

Het vat kan blijkbaar tegen bevriezing, want ik vergeet hem nog al eens leeg te laten lopen. De aftap aan de onderkant kan er echter niet goed tegen. Door bevriezing is deze bij mij kapot en lekt. Mogelijk komt dit omdat ik in de winter er ook water uit haalde.

Het pallet eronder is na een jaar of 7 nu verrot, waardoor de ton scheef is gezakt, en aan de aansluiting op de regenpijp hangt.

Mijn regentonautomaat heeft een (heel) grof filter erin zitten. Als je de mogelijkheid hebt een beter filter te plaatsen doe dat dan. Je krijgt dan een betere waterkwaliteit. Al is dit alleen nodig als je het water ook in huis wilt gebruiken.
 

DubbleEagle

 • #3
Bedankt voor de winter-tips!

Als het niet anders kan, zal ik inderdaad een gat aan de zijkant moeten maken, al had ik de ton liever niet beschadigd...

Of kan ik eventueel een stuk buis van ongeveer 20cm op de bovenkant monteren, en daar de regenton-automaat op aansluiten?
Volgens deze handleiding heb ik minstens 9cm nodig?
 

DubbleEagle

 • #4
Even een tekening bij mijn vorige post...
Zou dit kunnen werken?

Blauw is 'gevuld met water'
Het groene is de regentonautomaat
Wit is 'lucht'

Als ik niet moet letten op de winter-temperatuur, kan ik de buis in het vat volledig inkorten tot net onder de dop.
Met deze opstelling kan ik ook werken met een kraantje net na de regentonautomaat om het vullen tijdens (of net voor) de winter te stoppen.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Om een buis aan die tank te koppelen in plaats van geknoei met siliconen kan je een PVC gootuitloop met wartel gebruiken. Die tank zal van PE zijn en dat is een lastig materiaal als het om lijmen of kitten gaat.
 

DubbleEagle

 • #6
En dan hoef ik ook geen gat in de dop te maken! Wist niet dat zoiets bestond. Heel goede tip dus, waarvoor dank!
Komt er nu alleen op aan een goede (web)winkel voor het materiaal (met de juiste afmetingen) te vinden... :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Wat Wgb schrijft is dus wat ik bedoelde.

De aansluiting aan de zijkant lijkt me een stuk handiger. Waarom wil je de ton heel houden?
 

DubbleEagle

 • #8
Stel dat ik later zou beslissen om het vat ergens anders te zetten, dan is de kans groot dat het gat in de zijkant nu niet meer op de goede plaats zit. Met de buis aan de bovenkant, kan je alle kanten op (zeker met die wartel-tip), of moet je in het slechtste geval enkel die buis vervangen.
 

DubbleEagle

 • #9
Ik wou nog even laten weten dat ik uiteindelijk voor de simpele oplossing heb gekozen: regentonautomaat en een extra gaatje in de achterkant van het IBC vat.

Bedankt voor alle tips!

Als extraatje nog even een foto van de afwerking (vond zo'n vat niet echt mooi staan in de tuin, en hij is direct beschermd tegen het zonlicht). Nog wat bloembakken erbij (klusje voor de vrouw) en niemand die em ziet staan :)

 
 • Like
Waarderingen: Sjaan Smit

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Netjes toch.

Wel je kraantje dicht zetten. :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Keurig.

Mooi dat ie van de grond af staat. Behalve dat er een emmer onder past, rot daardoor (en door de omkasting) het pallet eronder ook minder snel.
 

DubbleEagle

 • #12
Inderdaad IJkenhout. Je reactie dat jouw pallet begon te rotten na enkele jaren, en daardoor het vat scheef kwam te staan, heeft me er toe aangezet om van de eerste keer een deftige ondergrond te voorzien.

Een vriend van me was net aan verbouwingen bezig, en had enkele stukken van zware balken voor op de container. Deze heb ik er snel uit gehaald, in stukken gezaagd en op cellenbeton (die holle stenen) gelegd, die op hun beurt op stoepstenen in een bedje van stabilisé staan :)


 

Lizsz

 • #13
Hey,

deze topic is al van een hele tijd geleden, maar ik wil hetzelfde maken en vroeg me af wat je precies gebruikt hebt om de instroom opening in de zijkant te maken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Daar gebruik je een regentonaansluiting voor :idea:
Zijn in een beetje bouwmarkt wel te koop. In de regenpijp een regentonautomaat ertussen met wellicht een bladvanger.
 

Lizsz

 • #15
Ik vermoed dat de standaard aansluitingen op een ton een ring hebben die je aan de binnenkant vastschroeft, wat bij een ibc vat moeilijk gaat. Las ergens dat je dat met een metalen veer kan proberen. Ik denk dat het niet zo eenvoudig is, daarom dat ik graag had geweten hoe hij het uiteindelijk precies heeft gedaan voor ik er aan begin :-)
 

DubbleEagle

 • #16
Inderdaad gewoon zo een zwarte schroef-aansluiting waar je een stukje darm aan kan hangen. Ik heb vrij lange armen, maar kon makkelijk en met overschot aan de binnenkant. Handigste is met 2, langste arm langs boven via het gat ;-)
 

Lizsz

 • #17
Ok, dan probeer ik het zo, dank je wel!

Omdat het beter in de hoek zou passen waar hij moet komen, dacht ik ook om er twee van 600L boven elkaar te plaatsen. Op de onderste zou dan een ontluchtingssysteem moeten voorzien worden. Denken jullie dat dit kan werken zoals in dit schema? (Blauw geeft het water weer als alles vol zou zijn)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #18
Ik heb inderdaad ook lange armen :lol:

Het koppelen van twee IBC's boven elkaar is ook hier besproken:
 

Hebeentuin

 • #19
Ik heb een vergelijkbare situatie. En ik wilde deze dop even delen! Als ik een nieuwe topic moet aanmaken hoor ik het wel. maar anders:

is dit niet een goede mogelijkheid? Kan ik dit eenvoudig koppelen aan HWA? dit zou mijn voorkeur hebben. je hebt ze in 80 mm, 75 mm en 50 mm. En dan gewoon werken met een regentonautomaat? Ik heb nog niet gewerkt met HWA dus daar moet ik mij nu in gaan verdiepen. Ik heb hier sowieso al drie IBC vaten staan die ik deze zomer wil gaan gebruiken.
Aanvulling: als je googled op IBC deksel kom je op deze artikelen uit. er zijn ook deksels met filters en nog meer.
dk225av8087.jpg
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #20
Graag je vraag in een nieuw topic.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu