IBC container als infiltratiesysteem

GP_90

  • #1
Hoi,

Ik heb een overkapping laten bouwen met een dakoppervlak van +/- 25m2. De hemelwaterafvoer kan ik niet op het riool aansluiten i.v.m. hoogteverschil van mijn tuin. De overkapping staat achter in de tuin waar het een stuk lager is.

Nu wil ik een IBC container ingraven als infiltratiesysteem en daar de hemelwaterafvoer op aansluiten. Aan zij- en onderkanten gaten boren en rondom de ingegraven IBC grind of drainagezand storten zo'n 10 cm. Onder de IBC dan nog enkele gaten maken met grondboor met grind erin. Verder in principe geen overloop. Na het ingraven komt er gras boven de container. Goedkope variant t.o.v. het systeem met infiltratiekratten dus. Ik heb niet te maken met kleigrond o.i.d. Er zijn wel nog wat puntjes waarover ik twijfel:
-moet er grind of maaskeien in de IBC om inzakken te voorkomen vanwege de druk van buitenaf als hij ingegraven is? Blijft er dan nog genoeg bergingsruimte over voor het hemelwater? Leeg kan er 1000 liter in. Of zouden jullie de IBC buitenom verstevigen?
-zouden jullie het ijzeren frame dat om de IBC zit verwijderen? Dit zou gaan rotten wanneer het ingegraven wordt is mij verteld.
-hebben jullie nog andere aandachtspunten of tips?

Bedankt alvast.
Gr Gijs
 

Meessen

  • #2
  • Hallo, Hoe is dit afgelopen? Ik had hetzelfde idee. Heb niet veel budget maar wil graag wat doen aan de drassige tuin. Een IBC is goedkoop te krijgen ten opzichte van kant en klare oplossingen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een infiltratiekrat is leeg sterk, en heeft een vullingsgraad van >90%. Een IBC gevuld met keien heeft hooguit 25% vulling... Dus zou je 3 a 4x zoveel volume in moeten graven. Dan is zo'n krat ineens niet meer de duurdere oplossing...
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Drassige tuin: hoe hoog zit het grondwater?
Als je dat niet weet: Graaf eens een redelijk diep gat en kijk of er water in komt te staan. Hetzelfde bij en na een regenbij.
Infiltratie kratten gaan je niet helpen bij hoog grondwater of bij water dat maar langzaam weg zakt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu