Hydrofoor continue of niet laten draaien?

Heb momenteel hydrofoorgroep staan; ingesteld 3bar inschakeldruk, 4bar uitschakeldruk.
Dit heeft tot gevolg als ik sproei (tuin) dat de pomp ca. alle 12 seconden aan/uitslaat. Dus de pomp slaat ongeveer 5 maal per minuut aan en uit tijdens het sproeien, wat toch al vlug 1 a 2 uur kan duren.
Daarom vroeg ik me af of ik de pomp niet beter continue kan laten draaien; misschien wordt de pomp dan wel wat warmer, maar hoeft de pomp niet zo vaak aan en uit te slaan wat misschien beter is; kwestie van slijtage van de drukschakelaar.
 
Hallo

Waar haalt de hydrofoor zijn water vandaan.

Het continu pendelen is niet bevorderlijk voor de pomp.

Grt.
 
Pendelen is niet schadelijk voor de pomp en schakelaar, als de pomp continu draait kan er verhitting van het water in het pomphuis ontstaan met defecten als gevolg, dat is schadelijker.
 
Het huis wordt gekoeld door het continu doorstromende koude water.
Bij droogloop onstaat verhitting.

TS

Kijk eens bij de specs van u pomp.

Verschillende pomp handelaren/merken bevelen een continu tijd van ten hoogstens 3 uur aan, het ligt aan het merk.

Wilt u langer beregenen, dan zijn daar andere type's voor.

Een zeer lange tijd om elke 12 sec. Pompen/schakelen bekort de levensduur.

Dat is ook niet het doel van een hydrofoor.

Een optie is een grotere/ruimere pomp aan te schaffen, of de beregening te verdelen, en in gedeelte's te werken, met minder water afname, wat het aan/afslaan ten goede komt.

Meer info kan u vinden bij de hydrofoor/beregenings merken, en ook wat voor pomp u nodig heeft voor een continu beregening.


Grt.
 
Een hydrofoorgroep is gemaakt om te zorgen dat de pomp af slaat als er voldoende water is, hoe lang het duurt voor de pomp weer aan slaat is afhankelijk van het waterverbruik.

De drukschakelaar en motor kunnen tig jaren mee gaan ondanks pendelen.
Als er vuil in de sproeiers komt en er zit geen drukschakelaar tussen en er is geen waterafname meer kan de pomp in hetzelfde water blijven draaien en kan het water het kookpunt bereiken en de pomp beschadigen, het pomphuis wordt dan niet gekoeld door stromend water.
De pomp wordt overbelast als hij continu op de hoogst haalbare druk moet draaien.
Wilt u de pomp continu laten lopen dan moet de elektra aansluiting veranderd worden en moet u steeds naar de hydrofoor lopen om hem uit te zetten, u kunt nu met een waterkraan werken en de installatie gewoon op druk laten.
 
Wat ik neergezet heb komt van de erkende fabrikanten, is gewoon op te zoeken.

Als ik het fout heb, dan schrijven zij nonsens.

Dat kan ook, maar 600 keer aan laten slaan per ėėn beregening lijkt mij geen goede zaak voor de pomp onderdelen, laat staan een week lang .(4,200 keer).

Alles is te omzeilen, maar of dat veilig blijft ??

Voor continu gebruik zijn weer andere pompen.

Grt.
 
Alvast bedankt voor de antwoorden.
Het betreft een eenvoudige Marina-hydrofoorgroep. Net dezelfde als diegene die er voorheen stond. Die heeft 17 jaar dienst gedaan. De vorige draaide continue bij het sproeien. Ik heb gemerkt dat ze de laatste jaren wel behoorlijk warm werd bij langdurig draaien (1 a 2 uren) en de laatste weken viel ze ook regelmatig uit (warmtebeveiliging).
Daarom dacht ik, met de nieuwe groep, dat het misschien beter is dat het pompen regelmatig onderbroken wordt (kwestie van minder warm te worden) en als dit pendelen niet schadelijk is voor de drukschakelaar zou ik het zo willen laten.
Om continue te laten draaien zou het wel volstaan om de uitschakeldruk te verhogen tot 4.3 bar, dan blijft ie gewoon draaien en kan ik toch blijven bedienen met de kraan.
 
Poster schreef:
Wat ik neergezet heb komt van de erkende fabrikanten, is gewoon op te zoeken.

Als ik het fout heb, dan schrijven zij nonsens.

Dat kan ook, maar 600 keer aan laten slaan per ėėn beregening lijkt mij geen goede zaak voor de pomp onderdelen, laat staan een week lang .(4,200 keer).

Grt.

Ik weet dat bij goedkope pompen (zoals de mijne) een maximum duur van 3 uur aangeraden wordt. Het blijft dan ook bij 1 a 2 uur.

300 tot 600 keer aan en uitslaan per sproeibeurt lijkt me inderdaad ook veel. Dit gebeurt in principe maximum 2 keer per week, gedurende de zomermaanden.

Voor mij is het vooral een kwestie van levensduur. De vorige hield het 17 jaar uit bij continue draaien, de vraag is of het schakelmechanisme het even lang zou uithouden bij het veelvuldig aan -en uitschakelen.
 
Verdiep u even in het "continu draaien hydrofoor" , daar geven verschillende fabrikanten hun mening.

Daarna kunt u dan alsnog een verstandige keuze maken.

suc6


Grt.
 
Zet achter de perskant van de pomp een Tstuk.
Op de spruit van het Tstuk plaats u een regelkraan.
Daar kan een slang aan terug naar het opzuigpunt (de sloot bijvoorbeeld)

Draai de regelkraan net zover open dat de pomp continu blijft draaien, het overloopwater zorgt dat motor gekoeld blijft en de pomp continu draait.

De overdruk kan ook geregeld worden met een veerdruk geregeld ventiel zo zijn er meer oplossingen te bedenken.

Vr Gr en succes ermee
 
Een grotere nozzle in de sectorsproeiers zetten kan ook, bij messing sectorsproeiers zijn die meestal verwisselbaar, beetje uitproberen zodat de druk onder de 4 bar blijft, gaat er dan wat mis stopt de pomp alsnog bij 4 bar.
 
Pendelen kan ook optreden als er geen of onvoldoende luchtdruk in het vat zit, die druk hoort tussen de 1.6 en 1.8 bar te liggen. (bij de meeste)
Aan de achterkant zit, meestal onder een dop, eenzelfde ventiel als bij een autoband.
Eerst de installatie drukloos maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan