Hwa van overkapping

Spirelli

  • #1
Hallo,

Binnenkort krijgen we een aluminium overkapping. Het dakoppervlak is 20m2. Nu is er geen mogelijkheid om de hwa op het riool aan te sluiten. Nu heb ik laatst een grote blauwe ton van 200 liter aangeschaft. Deze wil ik in de grond ingraven. Dan de ton helemaal vullen met grof grind. De regenpijp wordt daarna aan deze ton bevestigd. Maar voordat ik hieraan begin vraag ik me af of dit voldoende is om het regenwater af te voeren. Ik weet dat er speciale infiltratiekratten te krijgen zijn maar daar zit een aardig goud randje aan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom de ton vullen met grind ?
Als u wat gaatjes onderaan in de ton maakt kan het water weg, daar hebt u geen grind voor nodig.
Grind komt vol te zitten met rommel dat met het regenwater mee spoelt, een beste klus het grind er uit te halen om schoon te maken, dit geldt minder wanneer er geen bomen en struiken staan.
 

Spirelli

  • #3
Mijn idee mbt het grind is het volgende. De ton wordt ingegraven onder ons grasveld. De ton zal ongeveer 25cm onder het maaiveld komen te liggen. Op het gras wordt gewoon gelopen/gespeeld. Als de rond dus leeg is bestaat de kans dat deze in gaat deuken.
Of zijn er nog andere opties die ik kan toepassen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom niet in de grond een putje graven en vullen met grind? Ter grootte van een flinke emmer lijkt me wel voldoende. Loopt snel genoeg de grond eromheen in.

E.e.a. is wel afhankelijk van de grondsamenstelling en grondwaterstand. Maar dat is met die ton niet anders.
 

Spirelli

  • #5
Ik heb even de "standaard" berekening erbij gezocht. Men gaat er van uit dat je rekening moet houden met 20 liter per m2 dak. Dat zou in mijn situatie betekenen dat ik een opvang moet hebben van minimaal 400 liter. Een putje zal dus zeker niet voldoende zijn. Ik wil het gewoon goed maken en in de toekomst geen problemen krijgen.
Ik ga toch voor de infiltratiekratten met daarbij een zandopvangput. Dan moet het helemaal goed komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Hoe groot is je tuin? Vast meer dan 400 liter :roll:
 

Spirelli

  • #7
De tuin is inderdaad groter. In het verleden hebben we ook een overkapping gehad. Het regenwater liep toen ook op het gras. Hierdoor stond het gras iedere keer blank. En dat is niet fijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ok. Ik vind een ton ingraven minder handig, omdat het water daar minder snel uitloopt, de gaten gaan dichtzitten. Een infiltratiekrat lijkt me een stuk beter, omdat die helemaal open is. Of gewoon een gat met grind erin dus.

Of je zaagt in de ton zoveel gaten dat je een infiltratiekrat overhoudt :wink:
 

Spirelli

  • #9
Bedankt voor de reacties. Ik heb inmiddels 2 infiltratiekratten en een zandvangput op de kop weten te tikken. Wat nu nog rest is de plaatsing van het afdak en een hoop graafwerk om de kratten en put in te graven. Maar dat gaat zeker goed komen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu