HWA aansluiten op riool

DCB

 • #1
Hoi,

Ik moet op deze plaats een HWA aansluiten, maar de pech wil dat ik net hier twee moffen tref.

Ik dacht een zadelstuk erop te lijmen, maar ik vind deze alleen tot 50 mm.

Wat is de beste en makkelijkste oplossing?

Bedankt!

Edit: diameter is 110 mm, linker nog lijkt verleng stuk. Rechter mof sluit waarschijnlijk de WC en bijkeuken aan. Helemaal rechts en links regenpijpen.

Onbekend wat de stroom richting is. Dit is in de tuin, dus je zou verwachten dat wellicht het t stuk de regenpijpen naar voren brengt ipv dat de WC naar de tuin gebracht wordt. Is echter alles behalve zeker.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Je hebt wel 110x75 als klemzadel kijk maar op google "https://pvcvoordeel.nl/klemzadel-110-75/"

Maar beste is een T-stuk te plaatsen maar dan moet je wel gat groter maken voor de aansluiting en je moet de stroming richting weten als je een Y stuk gaat toepassen.
 

Marcn88

 • #3
De sok ertussen wegzagen en hiervoor in de plaats een tstuk 110 75 en een schuifsok plaatsen, het gat zal dus iets ruimer moeten worden gegraven
 

DCB

 • #4
Henk253,
Heb op letterlijk dezelfde site gezocht, maar kreeg m niet gevonden... Dank. Het is echter een dusdanig lang stuk, dat door die verlengmof ik het klem zadel niet toe kan passen denk ik.

Dus dan de arbeidsintensieve optie. Ik ben dan altijd bang dat er troep blijft liggen in de mof doordat e een stuk buis ontbreekt, is dat terecht?
 

DCB

 • #5
Marcn88,

Het t stuk is dan ook een schuif mof toch? Of een lijm?
 

Marcn88

 • #6
Dit kan gewoon lijm zijn
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Je hoeft niet perse op die plek waar de sok zit dat aansluitstuk zetten maar even er voor zodat deze klemt en gelijmt is. zie hier even klikken

als je voor een t-stuk gaat plaatsen dan wil het zoals Marcn88 zegt met 1 schuifsok niet je moet er 2 hebben anders krijg je hem er niet tussen.

zie me tekening:
 

DCB

 • #8
Henk253 schreef:
als je voor een t-stuk gaat plaatsen dan wil het zoals Marcn88 zegt met 1 schuifsok niet je moet er 2 hebben anders krijg je hem er niet tussen.
Exact dat was mn vraag. Heb dit eerder gedaan, maar toen had ik wat meer ruimte. Bedankt!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
:prima:

Succes met de klus.
 

DCB

 • #10
Toch nog twee vragen:

1. Als ik in plaats van bovenstaande oplossing een klem zadel tussen de bestaande lijm moffen zou plaatsen met een diameter van 50mm. Hoe zou dat gaan als ik er dan een regenpijp van 70 op aan zou sluiten? Is heel veel minder werk en goedkoper. Vandaar de vraag.

2. Als ik het wel doe door de liggende 110 te onderbreken. Kan het dan ook zo? Zie foto. De twee knietjes 75 moeten even de bestaande vaste buis voorstellen.

Mijn voornaamste vraag is, kan het zo, dus in de schuif mof een onderbreking van 70mm. Of moet het perse met een tweede schuif mof? Ook dan zijn er twee onderbrekingen van 20 mm volgens de tekening.

 

Helpmnkoelkastisstuk

 • #11
Je kunt uiteraard geen 70mm regenpijp op een klemzadel van 50mm aansluiten.

Lijkt mij prima zoals mogelijkheid 2 laat zien. Echter, zoals eerder opgemerkt moet je wel de stromingsrichting weten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Probeer maar wat jij wou dan merk je gauw dat je zit met 2 vaste puntende beide schuifsokken plaats je op een stuk buis en die schuif je er tussen en dan kan je 2 x mofdiepte dus 14cm over bruggen.

doe je het zoals je aan geeft past Y-stuk welmaar dan past buis ook wel maar dan moet je eerst de schuifsok op de buis schuiven en als je alles terug schuift dan blijft er minimaal over voor afdichting en een zwakpunt.

als je een klemzadel gaat toe passen dan zijn er geen verlopen sokken van 50 x 70hwa

heb je 75 zijn er verlopen naar 75 x70
 

DCB

 • #13
Heb het gemaakt, met 1 schuif mof.

Anders moest ik het nog verder uitgraven en zat al met wortels en een beregeningsbuis door in het werkgebied zit.

Y door T vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu